12 Ağustos 2016 09:25

Mumcu: MİT cinayeti engellemek için hiçbir şey yapmadı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin duruşma devam ediyor.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetine ilişkin 6'sı tutuklu, 27'si kamu görevlisi 37 kişinin yargılandığı davanın duruşmasına Trabzon İstihbarat amirlerinden Özkan Mumcu'nun sorgusuyla devam edildi. Mumcu sorgusunda, "Trabzon Milli İstihbarat Teşkilatı Bölge Müdürlüğü Dink dışında herkesin bildiği cinayet tasarısını engellemek için hiçbir şey yapmadı" dedi.

Çağlayan'da bulunan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilen duruşmaya, tutuklu sanıklar dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Fuat Yılmazer ile tutuksuz sanıklar Erhan Tuncel, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, Trabzon İstihbarat amirlerinden Özkan Mumcu, Trabzon İstihbarat Şube amirlerinden Ercan Demir, İstanbul eski Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Emniyet İstihbarat eski Daire Başkanı Sabri Uzun'un yanı sıra polis memurları Onur Karakaya ve Mehmet Ayhan katıldı. Duruşmada Dink Ailesi avukatları ve sanık avukatları da hazır bulundu.

'EY MİT SİZ HAYAL'İ TAKİP ETTİNİZ Mİ'

Dink'in öldürülmesine ilişkin görülen davanın duruşmasına eski Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü amirlerinden Özkan Mumcu'nun çapraz sorgusu ile devam edildi. Mumcu Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu'nun, "MİT, Yasin Hayal'in faaliyetleri ile ilgili size bilgi veriyor muydu" sorusuna, "MİT'in Yasin Hayal'in ne yaptığına dair bir bilgileri yoktu. Daha önceden cihat bölgeleri ile iletişime geçmiş biri Yasin. Mc Donald's'ı bombalamış. Yine bu tarz eylemler yapabilir refleksi ile birlikte Hayal'i takip etmemiz gerekiyor. Biz de Hayal'in telefonlarını dinliyoruz, fiziki takip yapıyoruz 'Hayal yeniden saldırı yapar mı' diye. Bu sırada Erhan Tuncel'den Dink cinayeti tasarısı bilgisi geliyor. Rapor hazırlıyoruz. İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne aktarıyoruz. Böyle bir şahısla ilgili çalışma yaparken Jandarma İstihbarat ne yapmış? Telefon dinlenmemiş, fiziki takip yapılmamış. Ey MİT, siz Hayal'i takip ettiniz mi? MİT de takip etmemiş, teknik ve fiziki takip yapmamış. Cinayet tasarısından bir tek Dink'in haberi yok. Herkesin bildiği ortamda MİT bilmiyor. Ne soruşturmaya ne de kovuşturmaya konu değil" diye yanıt verdi.

'HAYAL BAŞKANLAR KURULU ÇETESİYLE BERABERDİ'

Mumcu, avukat Bakırcıoğlu'nun, “Trabzon’da başkanlar kurulu denilen çete ile Yasin Hayal’in bağlantısı var mıydı?” sorusuna ise, “Hayal başkanlar grubu çetesiyle beraberdi ama suça katılıyor muydu bilmiyorum” diye yanıt verdi. Bakırcıoğlu'nun, “Cinayet tasarısı bilgisini Trabzon Cumhuriyet Savcılığı ve jandarmaya bildirdiniz mi?” sorusunu da Mumcu, “Hayır adli bir işlem olmadı” diye yanıtladı.

Mumcu, Bakırcıoğlu'nun sorduğu "Hayal ile il jandarma görevlileri arada ilişki var mıydı" sorusuna cevap olarak "Askere gidene kadar çalıltığım süre içindejandarma ile Hayal'in herhangi bir irtibatına rastlamadım" dedi.

'OPERASYON YETKİM YOKTU'

Bakırcıoğlu'nun, "Cinayetin önlenmesi için operasyon yapmayı düşündünüz mü" sorusuna Mumcu, "Buna bir operasyon gerekir mi düşünmedim bana takip etmem söylenmişti. Öyle bir görevim yoktu. Benim işim takip edip rapor bildirmekti. Operasyon yetkim yoktu. Birim olarak da konuyu gündeme alıp tartışmadık" cevabını verdi.

Mumcu, Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen'in "Eğer askere gitmeseydiniz Tuncel, Hayal veya bağlantılı olduğu kişilerle ilgili somut bilgiler elde edebilir miydiniz" sorusunu "Bu soruya yanıt veremem. Enkaz edebiyatı gibi olur. Benden sonra çalışanlar da işlerini yapmışlardır" diye yanıtladı.

Duruşmaya ara verildi.

ÖNCEKİ HABER

Sanatçılardan Sıla’ya destek

SONRAKİ HABER

Sermayeye vergi affı, emekçilere yüksek vergi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...