10 Mayıs 2012 11:45

'Asker kaçağı'nı öldüren polis serbest bırakıldı

Aydın’da, iki ay önce "asker kaçağı" Mahir Zorbey Demirkaya’yı (21) öldüren polis memuru çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.  Aydın’da, 4 Mart Pazar günü gözaltına alınan ve "asker kaçağı" olduğu ortaya çıkınca tutuklanan Demirkaya,

'Asker kaçağı'nı öldüren polis serbest bırakıldı
Paylaş
Aydın Kirsiz

Aydın’da, 4 Mart Pazar günü gözaltına alınan ve "asker kaçağı" olduğu ortaya çıkınca tutuklanan Demirkaya, adliyeden kaçmaya kalkışınca kendisini kovalayan Polis Memuru Murat Saylan’ın tabancasından çıkan kurşunla başından vurularak hayatını kaybetmişti. Demirkaya’yı öldüren Polis Memuru Murat Saylan, bugün Aydın 1. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıktı. Demirkaya’nın annesi, kardeşleri duruşmaya katıldı. Çok sayıda polis davayı yakından takip etti

YİNE AYAK TAKILMASI

Mahkemede savunmasını yapan Polis Murat Saylan, Mahir ile birlikte adliyede yaklaşık 1.5 saat geçirdiklerini anlatarak şöyle konuştu: “Mahir ailesiyle vedalaştığı sırada bir anda kaçmaya başladı. Önce sözlü olarak iki kez ikaz ettim. Ardından uyarı ateşi açtım. Merdivenli sokakta kovalarken merdivenlerin bittiği yerdeki çiçekliğe  ayağım takıldı yere düştüm. Yere düşerken elim tetikte olduğu için silah ateş aldı. Sonra silahın şarjör kısmı yere çarpınca silahım bir el daha ateş aldı. Son atılan iki kurşun tamamen istem dışıdır.”

Daha sonra Demirkaya’nın ailesini ve olaya karışan iki polis memurunu, olaya tanık olan bir gazeteciyi ve esnaftan 4 tanığı dinleyen mahkeme sanık avukatlarının da savunmalarını aldıktan sonra kararını açıkladı. Hakim Mustafa Mutlu, olayın oluşuna ilişkin bilgisi olabilecek tanıkların dinlenmesi, tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak suçun niteliğinin değişebileceği dikkate alınarak tahliyesine, yurt dışına çıkış yasağı konmasına karar verdi.

AİLE TEPKİLİ

Karar açıklanacağı sırada mahkeme salonundan dışarı çıkan anne, mahkemenin kararının ardından duruma tepki gösterdi. Adliye çıkışında  gazetecilere, ‘Niye çekiyorsunuz, beni çekeceğinize katilleri çekin’ dedi.

Zorbey ailesinin avukatı Mehmet Bülent Tokuçoğlu, sanığın tutuksuz yargılanması kararına itiraz edeceklerini belirterek şunları söyledi, “Beklenen bir sonuç değil. Yargılama olası kast ile adam öldürmeye teşebbüs üzerine yapılıyor. Bu ağır cezalık bir suç. Polisin tahliye edilmesi bize göre hukuken doğru değil, tahliye kararına itiraz edeceğiz. Çünkü deliller henüz tam olarak toplanmış değil, sadece görgü tanıklarının ifadeleri mevcut. Bu aşamada böylesine bir karar verilmesini hukuken uygun bulmuyorum. Devlet bütün kurgusunu polisine ceza vermemek üzerine kuruyor. Bu durum hukuken kabul edilebilir bir durum değildir. İnsan Hakkına saygılı bir devlet bunu yapmaz.”

BARAN TURSUN’UN BABASI DA ADLİYEDE

Daha önce İzmir’de polisin silahından çıkan kurşunla hayatını kaybeden Baran Tursun’un babası Mehmet Tursun da adliye çıkışında karara tepki gösterdi. Aileye destek için bugün Aydın’a geldiğini dile getiren Tursun, “Ben polisin cinayet işlediği zaman başvurduğu entrikaları anlatmak için buraya geldim. Daha önceki polis kurşunuyla meydana gelen ölüm olaylarının hepsinin savunması benzer şekilde. Buradaki polisin ifadeleri önceki polislerle tıpa tıp aynı. Nedir bu ‘Silahımız irademiz dışında patladı. Aileden özür diliyoruz’ Polisin görevi öldürmek değildir. Polisin görevi yaşatmaktır.” (Aydın/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bakan Fatma Şahin’in “kardeşleri”

SONRAKİ HABER

Açık kapatacak, yara saracak takatimiz “yok artık”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...