10 Ağustos 2016 19:39

Japonya’da binlerce Kürt mülteci mağdur

İsveç’te yerel yayın yapan bazı gazeteler Japonya’ya iltica eden binlerce Kürt'ün zor koşullar altında yaşamlarını sürdürdüğünü kamuoyuna duyurdu.

Paylaş

İsveç’te yerel yayın yapan bazı gazeteler Japonya’ya iltica eden binlerce Kürt'ün çalışma ve oturma izinlerinin olmadığını ve çok zor koşullar altında yaşamlarını sürdürdüğünü kamuoyuna duyurdu. Kürtlerin çalışma, banka hesabı açma, çocuklarını okula gönderme, ev kiralama hakları yok.  Bir kısmı asfalt dökümü, kanalizayon temizliği ve inşaatlarda kaçak olarak çalışanların iş güvenlikleri olmadığı gibi hastalandıklarında tedavi imkanlarından da yararlanamıyorlar.

‘WARABİSTAN’DA YAŞIYORLAR

1200 civarında Kürt, Tokyo’nun kuzey kesimlerinde yer alan suç oranının yüksek olduğu Warabi ve Kawaguchi varoşlarında yaşıyor. Kürt nüfusunun yoğunluğundan dolayı bu bölge “Warabistan” olarak adlandırılıyor.
10 yıl önce Türkiye’den Japonya’ya gelerek eşi ve çocuklarıyla birlikte iltica talebinde bulunan Mustafa Çolak, çalışma, bankada hesap açma ve hastalandıklarında tedavi olmadığını belirtiyor ve “Biz yaşamıyoruz” diyor.
Kaçak olarak yolların asfaltlanması ve su borularının döşenmesi gibi işlerde çalışan  Mazlum Balıbay, güvenlik güçlerinin baskı ve saldırılarından kurtulmak için 8 yıl önce Kürdistan’ı terk etmek ve Japonya’ya iltica etmek zorunda kaldığını söylüyor. Balıbay’ın iki kardeşi de daha önce oturma ve çalışma izinleri olmadıkları halde bir devlet kurumunun asfaltlama ve kanalisasyon kazma işinde çalışmış. Kürtlerin çoğunluğunun özel inşaat şirketlerinde binaların yıkım işlerinde  kaçak olarak çalıştıkları belirtiliyor.

5 BİN KİŞİDEN 11’NE OTURMA İZNİ VERİLDİ

İsveç medyasındaki haberlere göre iş gücü açığına ve Japon firmalarının sığınmacılara iltica hakkı tanınmasını istemelerine rağmen milliyetçi hükümet bu talebi reddediyor ve işgücü açığının kadınların ve yaşlıların çalışmalarının sağlanmasıyla kapatılacağını öne sürüyor.

Japonya gelişmiş ülkeler arasında en katı iltica politikasını uyguluyor. 2014 yılında iltica eden 5 bin kişiden sadece 11’ine oturma ve çalışma izni verildi. Japonya’da oturma ve çalışma izni olmayan 13 bin civarında sığınmacı olduğu tahmin ediliyor. (Stockhlom/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP, Kızıltepe ve Diyarbakır saldırılarını kınadı

SONRAKİ HABER

Lübnan ve İsveç arasında iltica krizi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...