10 Ağustos 2016 14:14

Erdoğan'dan patronlara: O camiadan dostlarınızı bildirin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi üyeleriyle bir araya geldi.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sarayda Türkiye İhracatçılar Meclisi üyeleriyle bir araya geldi.

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Erdoğan, "Hiçbir zaman kim ne der diye düşünmedim. Milletin çıkarlarını gözettim. Doğru olduğunu düşündüğüm her konuda sonuna kadar mücadele ettim. Başbakanlığım döneminde 17-25 Aralık darbe girişimi karşısındaki net duruşumun önemi ancak 15 Temmuz silahlı darbeye özellikle teşebbüs edenler ile geldiğimiz noktada anlaşıldı. O ana kadar maalesef bir çok eş, dost ahbap bile bizleri anlamıyordu anlamıştı. Ne zaman ki 15 Temmuz'da bu olay gerçekleşti. Bir çok kesim anladığını ortaya koymaya başladı" dedi.

'ÇOK KISA ZAMANDA RUSYA İLE OLAN EKONOMİK İLİŞKİLERİ SÜRATLE GİDERECEĞİZ'

Türkiye -Rusya ilişkilerine ilişkin Erdoğan şu ifadeleri kullandı: "Yaşadığımız her ciddi sorunu iş adamları ile özellikle yoldaşım, yol arkadaşım olarak gördüğüm ihracatçılar ile paylaştık. Hiçbir talebi geri çevirmeden TİM, TOBB ile de olsun bütünüyle hepsiyle talepler geldiği zaman mümkün olduğu kadar kendilerini ile bir arada olmaya özen gösterdim. Dün malum bir 9 aylık aradan sonra bir çok girişimden sonra Rusya Federasyonu'na bir ziyaretimiz gerçekleşti.

Birlikte yaptığımız değerlendirme ile '10 sizden, 10 bizden' olsun dediler. Bu şekilde çok dar kapsamlı bir işadamları toplantısını sayın başkan Putin ile arkadaşlar ile bir arada olarak o toplantıyı gerektirdik. İnanıyorum ki çok kısa zamanda aramızdaki Rusya ile olan bu ekonomik ilişkileri süratle giderecek bunu aşma fırsatını bulacağız."

'BU ÖRGÜTE GİDEN HER KURUŞ MİLLETE SIKILAN BİR KURŞUNDUR'

Erdoğan, "Kurumların adını vermeyeceğim hangi kurum olursa olsun. Şu anda yargıdan gelen bazı şeyleri görünce ürpermemek mümkün değil. Bu devletin kurumlarında işadamlarını yatırımcıları vs. Nasıl bunların haraca bağladığını şimdi çok daha açık net görüyoruz. Bu örgüte giden her kuruş millete sıkılan bir kurşundur. O kurşunlar işte o kuruşlar ile finanse ediliyor. Ülkem ve milletim adına bu örgütü tüm unsurları ile tüm mensupları ile içinizden temizleyeceğiniz konusunda ben sizlere güveniyorum" dedi.

"KAÇTILAR, BİZ DE KOVALIYORUZ. BUNU DA BİR İNTİKAM HIRSIYLA DEĞİL HUKUK İÇİNDE"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, "Tarihimizin en alçak, hain, sinsi darbe girişimine asker elbisesi giymiş teröristlerin saldırısına daha da önemli bir işgal teşebbüsüne maruz kaldığımız 15 Temmuz hadisesi nedeniyle birlikteyiz. Bu millet büyük bir millet, güçlü bir millet. Bu millet ürkek, korkak, kaçak bir millet değil, kaçaklar belli. Onlar şu anda kaçtılar, biz de kovalıyoruz. Bunu da bir intikam hırsıyla yapmadığımızı da söyleyeyim, bunu da hukuk içinde, adalet çerçevesinde yapıyoruz, yapacağız. 240 şehidimizin 2195 gazimizin kanını yerde bırakamayız. Bırakırsak bunun hesabını veremiyiz" diye konuştu.

'O CAMİADAN DOSTLARINIZ, OLABİLİR BUNLARI SAVCILIKLARIMIZA, BİLDİRMENİZ LAZIM'

Erdoğan, "Türkiye'yi Fethullahçı Terör Örgütü eliyle esir etmek, Suriye'de, Libya'da, Irak'ta ve Afganistan'da yaşanan o acı görüntüleri, burada tekrarlamak isteyenlere milletimiz tarihi bir ders vermiştir. Ne diyor Fetullahçı Terör Örgütü'nün o sözde kalemşorları, profları 'Bu millet öyle silahların karşısına dikilmez.' Çağrımızı yaptık milletim tankların önünde şehit oldu. Milletimiz meydanları adeta festival alanına dönüştürdü" dedi. İş adamlarından, yurtdışındaki tüm muhataplarına darbe girişimini ve 'Fetullahçı Terör Örgütü'nün sadece Türkiye için değil tüm dünya için bir tehdit olduğunu anlatmaları çağrısında bulunan Erdoğan şu ifadeleri kullandı: "Hatta hatta o camiadan dostlarınız, arkadaşlarınız olabilir. Ben diyorum ki bunları da ifşa etmeniz lazım. Bunları savcılıklarımıza, emniyet teşkilatımıza bildirmeniz lazım. Niye? Bu, bizim üzerimize bir vatanseverlik borcudur. Onlar bu ülkeyi değil, biz onları çökerteceğiz. Şikayetçi sıfatıyla bunalır bildirmeniz lazım. tam bir virüs her yere girmişler.

Diyelim ki silahlı kuvvetlerde, emniyet teşkilatında enteresan olan şey, oradaki imamlık görevini siviller vasıtasıyla yürüttüler. Tahsil falan çok önemli değil. Maharet önemli. Şeytani bir zihinsel yapı bunlar için çok daha önemli."

'17-25 ARALIK YARGI VE POLİS DARBE GİRİŞİMİNİ, BENİM ŞAHSİ MESELEM OLARAK GÖRENLER...'

17-25 Aralık operasyonlarına ilişkin Erdoğan, "17-25 Aralık yargı ve polis darbe girişimini, benim şahsi meselem olarak görüp 15 Temmuz silahlı darbe girişimiyle hala gerçekleri kavrayamayanlar, bu örgütün iflah olmaz parçalarıdır. Ülkesine ve milletine acımayana bizim acıma hakkımız yoktur. Zalime merhamet mazluma eziyettir" ifadelerini kullandı.

'FETÖ MENSUPLARININ BAŞINI PKK, DAİŞ GİBİ EZMEKTE KARARLIYIZ'

Erdoğan, "FETÖ mensuplarının başını tıpkı PKK mensupları gibi, tıpkı DAİŞ mensupları gibi, demokrasiden ve hukuk devleti ilkesinden taviz vermeden ezmekte kararlıyız. Sizlerden destek vermenizi bekliyorum" dedi.

15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki görevden almalara ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Finans altyapısı olmayan hiçbir örgütün, gücünü muhafaza edebilmesi mümkün değildir. FETÖ'yü, silahlı kuvvetleriyle, yargısıyla, polisiyle, diğer kurumlarıyla bürokrasiden nasıl kazıyorsak, iş dünyasından da aynı şekilde temizlememiz şarttır. Yürüttüğümüz mücadeleyi ancak bu şekilde, örgütün finans kaynaklarını da kurutarak başarıya ulaştırabiliriz. Batıdan falan bize akıl veriyorlar. Bürokraside binlerce kişiyi atıyorsunuz bu bize endişeye sevk ediyor. Bunu diyenler kendilerinde nelerin olup bittiğinden sanki haberleri yok. Kendileri bunu çok çok farklı şekilde yaptılar. Bunu Doğu- Batı Almanya birleşmesinde gördük. Öyle bir ayıklamaya gittiler ki 100 binlerce devlet görevlisini görevden aldılar. Herhangi bir sıkıntı olmasın diye. siz bunları yapıyorsunuz bize de kalıyorsunuz akıl vermeye. Kendilerine telefon görüşmemizde de söyledim. Doğu- Batı Almanya birleşmesinde bizden çok daha ileri boyutta yaptınız. Bunu milletimiz için yapacağız. Nereye varırsa varsın. 10, 20, 50, 60, 100, 200 bin nereye varırsa varsın yapacağız bunu temizlemeye mecburuz hangi kurumda olursa olsun" diye konuştu.

'BANKACILIK SEKTÖRÜMÜZ GÜÇLÜ AMA BU DÖNEMİ FIRSATA DÖNÜŞTÜRMEYE KALKARSA KARŞISINDA BİZİ BULUR'

Ekonomiye ilişkin de bilgi veren Erdoğan, "Finans sektöründe bazı engellemelerin vesaire olduğuna dair bilgiler edindim. Bu konularda konuşmak suretiyle, ama kamu bankaları ama özel sektör bankaları, bunu eğer fırsata dönüştürmeye kalkarlarsa, kusura bakmasınlar biz de devlet olarak üzerimize ne düşerse onun gereğini yaparız ve onlar da ondan sonra kapımızı kolay kolay açamazlar, çalamazlar. Zaten milletin parasıyla çalışıyorsunuz. Milletin parasıyla çalıştığınız böyle bir dönemde eğer kalkıp da bu ülkede yatırımcımızın önünü açmaz, onu daha da daraltır ve hemen basit bir olayda geriye çağırma gibi bir anlayışın, mantığın içerisine girerse kusura bakmasınlar, açık ve net söylüyorum, ben bunu 'ihanet' diye değerlendiririm. Bu konuları bir araya gelerek değerlendirmeyi önemli buluyorum" ifadelerini kullandı.

Yenikapı'daki mitinge değinen Erdoğan, "Demokrasimizin yeni kapısı açılmış dünyaya mesaj verilmiştir. Dünyaya bizi iyi okuyun anlayın denmiştir. Dedikodular ile Türk milletini değerlendiremezsiniz denmiştir. He olanda bir hayır vardır. 'Bir musibet bin nasihatten evladır.' Der büyüklerimiz. Tedbirlerimizi alacağız. Bu kadarını beklemiyorlardı. Mermiyi görünce kaçılacak sanılıyordu. Meydan onlara kalacak sanıyorlardı" dedi.

'KUSURA BAKMASINLAR BU SÜREÇTE FİNANS SEKTÖRÜNÜ BİRAZ SIKIŞTIRACAĞIZ'

Faiz oranlarının yüksek olduğunu belirten Erdoğan şu ifadeleri kullandı: "Mali disiplinden asla taviz vermedik vermeyeceğiz. Hep söylüyorum sadece faiz oranları konusunda bankacılarımız ile benim aramda bir anlaşmazlığımız var. Hele hele bu dönemde. Kardeşim sürümden kazanacaksın yav. Yüksek faiz ile bu iş olmaz. Getiriyorlar önünüze karınca şeyi gibi, incik, boncuk bir sözleşme siz de okumadan imzalıyorsunuz. Ne getirir ne götürür bir an önce parayı alıp gideyim diyorsunuz. Kusura bakmasınlar bu süreçte finans sektörünü biraz sıkıştıracağız.

KREDİLERİ GERİ ÇAĞIRAN BANKALAR KENDİLERİNE BİR SAF BELİRLEMİŞ DEMEKTİR

Ülkemizin bu döneminde kredi vermek bir yana, uyduruk bahaneler ile kredileri geri çağıran bakalar kendilerine bir saf belirlemiş demektir. Bunu da duyurmak istiyorum. Bu saf ülkemizin ve milletimizin safı değildir. Hiçbir banka, karı azaldığı için kalıcı zarar görmez ancak faiz ve kredi politikasında olumsuz yönde kırılma gördüğümüz bankaları not etmekten ve kurallar çerçevesinde kendilerinden bunun hesabını sormaktan da çekinmeyiz. Bunu da buradan açıklıyorum. Tüm bankalardan birlik ve beraberlik adımları atmasını bekliyorum.

CUMHURBAŞKANI OLARAK HEPSİNİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIM

İhracatçılarımızla birlikte ekonomimizin tüm aktörlerine diyorum ki, 'Ülkemizin üzerinde oynanan oyunu beraber bozduk, hedeflerimizi de beraber hayata geçireceğiz.' Bunun için devletin, hükümetin üzerine ne düşüyorsa, Cumhurbaşkanı olarak hepsinin takipçisi olacağım."

'TÜRKİYE'DE BÖLÜCÜ TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ELİNDE OLMAYAN SİLAHLARLA BİZİ VURDU BU ALÇAKLAR, ŞEREFSİZLER'

Erdoğan, "Ayak basmadık yer bırakmayacağız. Bıraktığımız boşlukları terör örgütleri dolduruyor. Yıllarca bu ülkede 'silahsız terör örgütü olur mu' diyorlardı. Oldu mu? Bak, hem de senin benim verdiğimiz vergiyle adam silahlı kuvvetlerimizin, polisimizin, devletin silahlarını kime karşı kullandı? Millete karşı kullandı. Şu anda Türkiye'de bölücü terör örgütünün elinde olmayan silahlarla bizi vurdu bu alçaklar, bu şerefsizler. F-16, tanklarla, hepsiyle üzerimize yürüdüler" dedi.

'HANİ 'ÇILGIN TÜRKLER' DİYORLAR YA AMA BU MİLLET 'İMANLI ÇILGIN TÜRKLER'

15 Temmuz darbe girişimine karşı koyanlardan övgü ile bahseden Erdoğan, "Bu millet başka bir millet. Bu millet tanımlanamaz. Hani 'Çılgın Türkler' diyorlar ya ama bu millet 'İmanlı Çılgın Türkler.' Böyle gittiler işin üzerine. Ne yaptığını, neyi yaptığını, ne için yaptığını çok iyi biliyor. Bu millet alnından öpülesidir. Milletim ile iftihar ediyorum" ifadelerini kullandı. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Eskrimde İrem Karamete elendi

SONRAKİ HABER

'Bayrak asan dayı' reklam yıldızı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...