10 Ağustos 2016 11:13

'Askeri alanların yapılaşmaya açılması kentsel darbedir’

Askeri alanların yapılaşmaya açılmasına ve rant anlayışıyla hareket edilmesine tepki gösteren mimarlar basın toplantısı düzenledi. 

Paylaş

Mimarlar Odası Ankara Şubesi haftalık olağan basın toplantısında askeri alanların şehir dışına taşınması ve boşaltılacak alanların imara açılmasını masaya yatırdı. Askeri alanların kentsel ölçekte ne anlama geldiğini ve bunların taşınmasıyla birlikte nasıl bir sürecin ortaya çıkacağına dair bilgi veren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Askeri alanların yapılaşmaya açılmadan, bütüncül bir planlama üzerinden ele alınması gerekiyor. Askeri alanların ve yapıların farklı kullanımlarına dair konular ortak akılla, halkın STK’ların ve idarelerin merkezi yerel yönetimlerin meslek odalarının katılımıyla karar verilmesi gerekiyor. Burası çok iyi burasını yapılaşmaya açalım, burayı otel yapalım burayı piknik alanı yapalım yaklaşımını kabul etmiyoruz” diye konuştu.

YAKLAŞIK 40 MİLYON METREKARE ASKERİ ALAN VAR

Candan, Ankara’nın yeşil askeri alanlarının yaklaşık 40 milyon metrekare ye tekabül ettiğini ifade eden Candan, Ankara’nın yüzölçümünün yaklaşık yüzde 13’ünün askeri alanlardan oluştuğunu söyledi. Kişi başına düşen yeşil alan hesaplanırken Büyükşehir Belediyesi göğsünü gere gere kişi başına düşen yeşil alana 19 metrekare dediğine dikkat çeken Canda, “Bu hesaba askeri alanların halk tarafından kullanılmayan pasif yeşil alanları da dahil. Ankara’nın aynı zamanda nefes alanları açık ve yeşil alanları olan askeri alanlar bu kentsel yeşilin aynı zamanda yüzde 13ünüde tekabül ediyor” dedi. Askeri darbe girişimiyle cezaların yeşil alanlara kesilmesinin tartışmalı olduğunu ifade eden Candan, mekanın kendisine dair bir ceza kesip üzerinden bir şey yapmanın doğru olmadığını dile getirdi. Buradan çok açık bir fırsatçılık olduğunu vurgulayan Candan, askeri yapıların başka kişilere satılması işlevlerinin değiştirilmesi, ‘ekonomiye kazındırılması’ gibi süreçlerle karşı karşıya kalıncağını söyledi. Candan, “Bu kentsel bir darbedir, bunu kabul etmiyoruz. Bu bir teknik ve planlama ve mimarlık mühendislik işi. Bu konuya ilişkin bilgisi olmayanlar bu süreçten ellerini çeksinler” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Sakarya Üniversitesi'nde 89 akademisyen açığa alındı

SONRAKİ HABER

Solcu denince de açığa alındı, ‘FETÖ’cü denince de...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...