10 Ağustos 2016 09:39

'Mültecilere statüsü verilmeli, vatandaşlık hakkı tanınmalı'

Halkların Köprüsü Derneği, gündemde olan Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. 

Paylaş

Dernek binasında gerçekleşen basın toplantısına dernek üyeleri, Suriyeli mülteciler ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Açıklamada, ilk olarak bütün mültecilere statü verilmesi istenirken, ardından isteyen mültecilere herhangi bir ayrıma tabi tutulmadan vatandaşlık hakkı tanınması gerektiği belirtildi. 

Dernek adına basın metnini okuyan Başkan Prof. Dr. Cem Terzi, bir kez daha mültecilerin politik malzeme yapılmak istendiğini belirterek hiç bir iktidarın, mültecilerin siyaset yapma hakkını ellerinden alarak, onları siyasi özne posizyonlarını yok saymaya hakkı olmadığını vurguladı. 

Sınırlı sayıda Suriyeliye vatandaşlık verilmesi konusuna da değinen Terzi "Vatandaşlık için belli vasıflar ve beceriler taşınması ve maddi kaynaklara sahip olunması gibi sınıf temelli ayrımcılığı ret ediyoruz. En çok ezilenin en çok korunma gerektirdiğini biliyor ve yoksulların, kadınların ve çocukların yanında yer alıyoruz. Mültecilere sesleniyoruz: Siz istiyorsanız bu ulusa giriş ve yaşam hakkınızı savunuyoruz" dedi.

Suriyelilere yönelik artan nefret söylemlerine ve ırkçı saldırılara da dernek görüşlerini açıklayan Terzi şunları söyledi "Suriyelilerin emeğini sömüren, içinde bulundukları durumdan yararlanan patronları, kapitalist sınıfları ve devleti suçlamak yerine yabancı olanı, ötekini, Suriyelileri suçlamakla hiçbir yere varamayız".

'ETNİK VE SİYASİ GERİLİM TIRMANIYOR'

Hükümetin mevcut mülteci politikasının etnik ve siyasi gerilimi tırmadırdığını ifade eden Terzi "Suriyeliler oy deposuna mı dönüştürülecek? Suriyeliler nüfus mühendisliği aracı olarak belli bir demografiyi, siyaseti ve kültürü gerek ulusal gerek bölgesel düzeyde ‘seyreltme’ amacıyla ile mi kullanılacak? Suriyeliler toplu olarak bazı bölgelere devletin iskan politikaları için mi yerleştirilecek? Türk/Kürt, Sünni/Alevi, Laik/Dindar gibi birçok fay hatları ile güçlükle bir arada tutunan kırılgan toplumsal yapımız yeni bir fay hattını kaldıramaz" dedi.

'İLTİCA HAKKI DA ENGELLENMEMELİDİR'

Suriyeliler dahil tüm yabancılara mülteci statüsü verilmesi gerektiğini de belirten "Hiçbir ayrımcılık yapmadan vatandaşlık hakkı verilmelidir. Avrupa’ya hoş görünmek, imtiyazlar koparmak için Türkiye’nin mülteci hapishanesi olmasına gönüllü olunmamalı, başka ülkelere gitmek isteyen mülteciler engellenmemelidir. Türkiye’de, Suriye’de, hatta Orta Doğu’da milyonlarca insanın kaderi, bugün Türkiye’nin politikalarının insani, gerçekçi, çoğulcu ve demokratik olmasına bağlıdır. (İzmir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim Ankara Katliamı Antalya’da protesto edildi

SONRAKİ HABER

Sancar: FETÖ'cü" dediğiniz hakimlerin kararları ne olacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...