10 Ağustos 2016 09:27

Beştaş, tarım işçileri için kanun teklifi verdi

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, İş Kanununda değişiklik yapılarak, mevsimlik tarım işçilerin mevzuatta tanımlanması istemiyle kanun teklifi verdi

Paylaş

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, iş kanununa tabi olmadıkları için barınma, sağlık, iş güvenliği, çocuk işçilik, gibi bir çok sorunla karşı karşıya kalan mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının önüne geçebilmek için TBMM Başkanlığı’na bir kanun teklifi verdi. 

BİR DEĞİŞİKLİK İLE YASA KAPSAMINDA OLABİLECEKLER

Mevsimlik tarım işçilerinin emeklerinin karşılığını alamadığına dikkat çeken Beştaş, İş Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanunu’nda iki maddede değişiklik yapılması yönünde teklif verdi. İş kanununda er alan kanunun uygulanmayacağı “50’den az işçi çalıştıran tarım ve orman işlerinin yapıldığı işeri ya da işletmeler” ibaresinin kaldırılması teklif edildi. 

EMEKLİLKTE YAŞA TAKILANLAR İÇİN YASA TEKLİFİ

Beştaş verdiği teklifte emeklilikte yaşa takılanlar için de bir değişikli teklif etti. Tarım işçileri gibi geçici çalışan, kamuoyunda “yaşa takılanlar” olarak bilinen işçilerin emeklilikle ilgili sorunlarının çözümü için de Sosyal Sigortalar Kanunu’nda değişiklik yapılmasını teklif eden Beştaş, 1999’dan önce işe başlamış olanların emeklilik yaşında kademeli geçişin kaldırılarak koşullara oyan kadınların 50, erkelerin 55 yaşında emekli olabilmesini öngören bir teklif verdi.

KONUYLA İLGİLİ BAKANLIĞA SORU ÖNERGESİ VERİLDİ

Beştaş, ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Efkan Ala’nın cevaplaması için soru önergesi verdi. Yasa ile korunmayan mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşulları başta olmak üzere, sağlıksız ortamlarda yaşamaya mahkum edilmeleri gibi sorunlarla karşılaştığına dikkat çeken Beştaş, Ala’ya mevsimlik tarım işçilerinin barınma, çocukların eğitimden faydalanma, ulaşım gibi haklarından yararlanabilmeleri için bir çalışmaları olup olmadığını sordu. 

KADIN TARIM İŞÇİLERİNİN SORUNLARINI SORDU

Yerleşme ve barınma alanlarına il özel idareleri tarafından getirilen su ve elektriğin parasını ödeme zorunluluklarına dikkat çeken Beştaş, “Sektörde çocuk işçiliğin engellenmesine, kadın işçilerin eşit ücret almaları ve kadın işçilere yönelik ayrımcı uygulamaların sona ermesine yönelik ne gibi önlemler aldıklarını sordu. Kadın işçilerin sorunlarına dikkat çeken Beştaş, “Kadın işçilerin analık sigortasından yararlanması ile ilgili çalışma yapılması gündeminizde olacak mıdır? “Gebe ve lohusa kadınlar ile bebeklerin düzenli sağlık kontrollerinin yapılmasına ilişkin bir çalışma yapılması gündeminizde olacak mıdır?” sorularını Ala’ya yöneltti. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Irak'ta hastane yangınında 11 bebek yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

10 Ekim Ankara Katliamı Antalya’da protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...