09 Ağustos 2016 15:15

Hayatları askıda kalmasın diye grevdeler

TARIŞ Üzüm Birliği işçileri eşit sürelerde çalıştırılmak istiyor

Paylaş

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde bulunan Tariş Entegre Üzüm İşletmesi ile Öz Gıda-İş Sendikası arasında 8 aydır süren sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine önceki gün başlayan grev sürüyor. 250 dolayında işçinin çalıştığı işletmede 160 işçi greve çıkarken bu işçilerin büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Mevsimlik olarak çalışan işçilerin 45 gün üzerinden hesaplanan kıdem tazminatlarının 30 güne indirilmek istenmesi, Tariş yönetiminin ücretlere brüt 40, net 22 liralık zam önermesi ve işçilerin eşit zamanlı çalıştırılmaması grevin temel nedeni. 

İşçiler tazminatlarının 30 gün üzerinden hesaplanması durumunda ciddi kayıplara uğrayacaklarını belirterek, eşit sürelerle çalıştırılmak istiyor ve ücretlerine 100 lira zam talep ediyor. Alaşehir Tariş Üzüm Birliği işçileri ortalama 1500 lira ücret alıyor ve 5 yıldır neredeyse aynı ücretle çalıştırıldıklarını belirtiyorlar. 

‘İKRAMİYELER YOK OLDU’

İşletme önünde görüştüğümüz, Öz Gıda-İş Örgütlenme Daire Başkanı Göksel Şengün, işçilerin yılda iki olan ikramiyelerinin 2016 yılında artan asgari ücretle birlikte yok olduğunu belirtti. Tamamen işverenin inisiyatifi ile çalışma sürelerinde haksızlıklar yapıldığını ifade eden Şengün, “İşveren kendisine yakın gördüğü kişileri 11 ay 29 gün çalıştırırken, kendisine yakın görmediği kişileri aylarca işe çağırmamaktadır” dedi.

Sendika olarak toplu iş sözleşmesine mütevazı sayılacak bir taslak ile başladıklarını dile getiren Sengün, şöyle devam etti: “Yılbaşında asgari ücretin geldiği nokta üzerine ücretlere 100 TL bürüt zam, 2 tam maaş ikramiye, sosyal yardımlara yüzde 10 zam ve çalışan sendika üyelerinin sağlık sigortasından yararlanacakları şekilde gün olarak eşit çalıştırılmaları talep edilmiştir” dedi.

Tariş işvereninin bu taleplere yanıt vermemesi nedeniyle 8 Ağustos’ta greve çıktıklarını belirten Şengün, “Bu saatten sonra yasa gereği çalışmak zorunda olan arkadaşlarımızın haricinde hiç kimse işyerine girip çalışmayacaktır. Bu saatten sonra işveren dışarıdan hiç bir isim ve unvan altında kişiyi iş yerine alamayacaktır” dedi. 

19-20 yıldır işletmede çalışan kadın işçiler en büyük talepleri eşitlik. Bazı işçiler 1 gün, bazı işçiler ise 8 ay çalıştırılıyor. Haksızlığa uğrayan işçilerin kaybı ise binlerce lirayı buluyor. 

Songül Çimler 19 yıllık işçi. “Hakkımızı istiyoruz, adalet istiyoruz” diyerek özetliyor talebini. 

Hülya Özkan 20 yıldır çalışıyor: “Tazminatların 30 güne indirilmesi ile 35 bin lira kaybım olacak, bütün umudum, emeğim, yarınlarım. Bu ekonomik koşullarda 100 lira zam talebi çok değil. Biz normalde 1500-1550 lira ücret alıyoruz ama 8 ay askıda kalırsak (ücretsiz izin) bizim ücretimiz aylık 500 liraya geliyor.”

Fadime isimli bir işçi de, “Ben evladımın, ailemin rızkını, hakkını istiyorum. 6-8 ay askıda kalıyorum, evladıma süt alacak para bulamıyorum. Adalet istiyorum, birisi 11 ay çalışırken ben 2-3 ay çalışıp askıya çıkmak istemiyorum. Yukarıdakiler rahat koltuklarında otururlarken, karınları tokken, ben evde aç yatıyorum, o yüzden eşitlik istiyorum, o yüzden de grevdeyim. Benim şu anda bankalara borcum var, sebebi işyerimdir, beni düzenli çalıştırmadığı için” diyerek tepkisini dile getirdi. (Manisa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Senoz'u vadi halkına yasakladılar

SONRAKİ HABER

LSG Sky Chefs’te anlaşma sağlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...