09 Ağustos 2016 13:05

İsrail Yüksek Mahkemesi: İsrail’in gemiye el koyma hakkı yok

İsrail’de Yüksek Mahkeme, Gazze ambargosunu kırmak için Filistin'e malzeme taşıyan Estelle adlı gemiye el koyma hakkı olmadığı kararı verdi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsrail’de Yüksek Mahkeme, Gazze’ye yönelik amborgoyu kırmak için Filistin halkına gıda ve çimento gibi malzemeler taşıyan Estelle adlı gemiye el koyma hakkının olmadığını, bu nedenle de İsrail devletinin gemiyi iade etmesini ve tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

20 Ekim 2012 günü 11 İsveçlinin bulunduğu Estelle gemisine baskın yapan İsrail askerleri, gemidekileri göz altına almış ve gemiye el koymuştu. Gemide, aralarında İsveç’in tanınmış yazarlarından Maria-Pia Boethius, Tarih Profesörü Mattias Gardell ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Sven Britton da bulunuyordu.

İsrail’in gemiye el koymasına İsveçli politikacılar sert tepki gösterirken İsveç Ulusal Savcısı da, İsrail hakkında tehdit, şiddet uygulama, hırsızlık ve uluslararası hukuk kurallarını çiğneme suçlarından soruşturma başlatmıştı.

MAHKEME MASRAFLARINI DA İSRAİL ÖDEYECEK

İsrail Yüksek Mahkemesi devletin gemiye el koyduktan 10 ay sonra kamulaştırılması için başvuruda bulunarak yanlış yaptığını belirtti. Hayfa limanında bekletilen geminin iadesini, 90 bin kron tutarındaki mahkeme masraflarının İsrail devleti tarafından ödemesini karalaştırdı.

“Ship to Gaza” grubunun sözcüsü Yahudi Sanatçı Dror Feiler, mahkeme kararının  İsrail’in kullandığı yöntemlerin yasal olmadığını gösterdiğini belirttikten sonra, ”Bu, İsrail’in Gazze’ye karşı sürdürdüğü hukuksuz ambargoyu kırmaya çalışanları korkutmak için tehdit ve gemilere el koyamayacağı anlamına geliyor. Bu karar diğer insanlara yasa dışı ambargoyu kırmaları için girişimde bulunma cesareti verebilir” açıklaması yaptı.

Feiler, kararın kendilerine cesaret verdiğini söylemekle birlikte kararda İsrail devletinin zamanında geminin kamulaştırılması için girişimde bulunmadığı için yanlış yaptığını belirtmesinin kendisini kaygılandırdığını, bunun zamanında müracaat edilmesi halinde gemiye el konulabileceği anlamına gelebileceğine dikkat çekti.

Jarusalem Post Gazetesi de, Yargıtay kararının  deniz yollarını kullanarak Gazze’deki amborgoyu kırmaya çalışan yabancıları korkutmak isteyen İsrail devletinin stratejisine vurulmuş büyük bir darbe olduğu yorumunu yaptı. 

ÖNCEKİ HABER

'LGBTİ Mültecilere yönelik saldırılar durdurulsun'

SONRAKİ HABER

DİDF’ten ‘Barış, dayanışma ve eşitlik’ kampı 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...