09 Ağustos 2016 12:59

'LGBTİ Mültecilere yönelik saldırılar durdurulsun'

Konak Kent Konseyi, yaptığı açıklama ile LGBTİ mültecilere yönelik cinayet ve saldırıların durdurulmasını istedi.

Paylaş

Son günlerde artan LGBTİ mülteci ölümleri ile ilgili yazılı açıklama yapan Konak Kent Konseyi, öldürülen LGBTİ mültecilerin faillerinin bulunmasını ve LGBTİ mültecilerin iltica başvurularının daha hızlı sonuçlanmasını istedi. 

Bünyesinde Mülteci ve Eşitlik Meclislerini barındıran tek konseyi olan Konak Kent Konseyi, yakın zamanda artan LGBTİ mülteci cinayetleri ve intiharları ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Konsey başkanı Hamit Mumcu imzasıyla yapılan açıklamada benzer olayların yaşanmaması için hükümetten ve BM'den adım atılması istendi. 

Açıklamada, yaptıkları başvurular sonrası uydu kentlere yerleştirilen LGBTİ mültecilerin, geldikleri ülkelerle aynı durumda yaşadıklarını ve sürekli olarak  homofobi ve transfobiye maruz kaldığını belirten Mumcu "Kendi beyanlarına göre ise, ‘Ülkemizde öldürülme tehlikemiz bulunduğu için Türkiye’ye geldik. Ancak burada da öldürülüyor, taciz ve tecavüze maruz kalıyoruz’’ diyorlar. LGBTİ mülteciler ayrımcılığa ,şiddete ve nefret söylemine Türkiyeli insanların yanı sıra  Türkiye’de yaşayan kendi milletinden olan insanlar tarafından da maruz kalıyorlar. Tüm bu toplumsal baskılar sonucunda mülteciler ya öldürülüyor ya da dayanamayıp intihar ediyorlar" dedi. 

'HAKLARA ERİŞİMİ GÜVENCE ALTINA ALINMALI'

Mumcu, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nden,  LGBTİ mültecilerin sosyal haklara erişmesi için düzenlemeler yapılmasını, ekonomik ve sosyal açıdan küçük sayılabilecek uydu kentlerde yaşamalarının zorunluluğunun ortadan kaldırılmasını, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununda tanımlanan özel ihtiyaç sahipleri arasında cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin yer almasını ve mültecilerin haklara erişiminin ve güvenliğinin devlet ve yerel yönetimler tarafından sağlanmasını ve öldürülen LGBTİ mültecilerin faillerinin yakalanıp yargılanmasını istedi. 

'BAŞVURULAR DAHA KISA SÜREDE SONUÇLANMALI'

Birleşmiş Milletleri de bu konu da atmaya çağıran Mumcu, "LGBTİ mültecilerin iltica başvuruları daha kısa sürelerde incelenip sonuçlanmasını ve bu süre içinde ise başvuru yapan mültecilerin fiziksel ve ruhsal durumlarının takibinin yapılıp güvence altına alınmasını talep ediyoruz" dedi. Açıklama, tüm LGBTİ bireyler için onurlu ve güvenli bir yaşam talebiyle sonlandırıldı.  (İzmir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Ukrayna’da maaşını alamayan madenci kendini yaktı

SONRAKİ HABER

İsrail Yüksek Mahkemesi: İsrail’in gemiye el koyma hakkı yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...