09 Ağustos 2016 09:49

Demirtaş: Yenikapı'da olsaydık Ceylan'ın gözüne bakamazdık

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, grup toplantısında konuştu: HDP orada yoktur, çünkü Gülen ile ilişkisi olmayan tek partidir

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin haftalık olağan grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. OHAL uygulaması ve bunun cezaevlerine yansımalarına dikkat çekerek konuşmasına başlayan Demirtaş, telefon ile konuşma hakkının haftada bir olmasına rağmen 15 güne indirildiğini, 3 kişi ile görüşme hakkının iptal edildiğini, birinci derece yakınların dışında ziyaretçilere yasak geldiğini, avukatların görüş yasağı getirildiğini söyledi. 

Yaşanan sürgünlerin olağan hale geldiğini cezaevindeki sayıların da 2-3 katına çıktığını söyleyen Demirtaş, tutsaklara 12 Eylül darbe döneminde olduğu gibi askeri sayım dayatıldığını ve askeri marşların okutulduğu bilgisini verdi. Yine hasta tutsakların tedavilerinin aksadığının altını çizen Demirtaş, tutsakların kendilerine yapılan başvuruların her birinin ağır insan hakları içerdiğini belirterek, "Bu kadar yoğun gündemlerde cezaevlerindeki işkence gözden kaçıyor sanmasınlar. Bu konudan Adalet Bakanı birinci dereceden sorumludur. Bir ülkede cezaevlerinde insan hakları yoksa dışarıda aramaya yok" dedi. 

'EN FAZLA, PİŞMANLIK YASASINDAN FAYDALANIRSINIZ'

15 darbe girişimi ve sonrasında yaşananları değerlendiren Demirtaş, şunları söyledi:

"Her grup toplantısında uzun uzun anlatmaya çalıştık. Birileri 'Biz kandırıldık, Allah bizi afetsin' diyor ama bu kandırılma gün yüzüne çıkarılmazsa daha çok devam eder. Bunun bir kandırma-kandırılma ilişkisi olduğunu düşünmüyorum. AKP iktidara geldiği gün, bir kadro ihtiyacı nedeniyle Cemaatin bilerek önünü açtı. Dini, muhafazakar anlayışla yetişmiş insanlarla devleti ele geçirmek. Amaç buydu. AKP'nin de Cemaat'in de amacı buydu. Devletten Kemalist kadrolar tasfiye edilecek, yerine cemaat kadroları yerleştirilecekti. Kimse kimseyi kandırmamıştır. Erdoğan ile Cemaat aynı amaç için çalışmışlardır. Siz de devleti ele geçirmek için işbirliği yaptınız onlarda yaptı. Bir ittifak yaptınız. AKP ve Cemaat yeterince güçlendiğini düşündüğünü anda bir birlerine ihanet etmeye başladılar. Anlaşmayı bozdular. Birlikte devleti ele geçirme anlaşması bozuldu. Çatışmanın nedeni budur. Amaç birliği ve işbirliği yapmışlardır. Birlerini kandırmamışlardır, özlü davranmışlardır, yoldaşça davranmışlardır, öküz ölene kadar… Bir yeteneksizlik olabilir, böylesi acımasız bir örgüte yardım etmek olabilir ama kandırma olamaz. Kaldı ki kandırılma suçun hafifletici sebebi bile değildir. Kandırıldığınızı söyleyip pişmanlık duyuyorsanız en fazla pişmanlık yasasından yararlanabilirsiniz. 

'BİR BAKACAKSINIZ ASIL DEVLET GÜLEN'MİŞ, BUNLAR PARALELMİŞ' 

30 yıl boyunca bir meczubun peşinde gitmişsiniz. Yarın bir başkası çıksa bende Hz. Peygamberi rüyamda gördüm dese onun peşinde gitmeyeceğinizin garantisi var mı? 30 yıl peşinde gittiniz, elini eteğini öptünüz. Gülen'in iadesini istemiyorlar. Kim bilir gelip neler anlatacak. Gelir burada bildiklerini anlatırsa Allah korusun Türkiye tek partili sisteme döner biz tek başımıza kalırız. Gelmesin istiyorlar, o yüzden idam tartışmaları yürütüyorlar. Bir ülkede sadece idam tartışması varsa ya da işkence iddiaları varsa iade mümkün değil. Oysa bir bakın çıktı ne dedi; 'Öylesine cezalandıracağız ki bizi gebertin diye yalvarın diyecekler' dedi. Bir bakacaksınız asıl devlet Gülen'miş paralel olan bunlarmış. 

Toplum darbeye karşıdır. Bu kadar baskıya rağmen askeri darbeyi bir çözüm olarak görmüyor. Bu çok iyi bir gelişmedir. Bu açıdan Yenikapı'da milyonların bir araya gelmesini çok saygın bir tutumdur. Biz HDP olarak oradaki her yurttaşın duygusunu yürekten anlıyoruz ve onların duygularına düşüncelerine katılıyoruz. Ama Yenikapı'daki sahne için aynı şeyi söylemiyoruz. 

'GEÇMİŞ SUÇLARINI BAYRAKLA ÖRTMEYE ÇALIŞTILAR'

Halkın duygusu ne kadar samimi sahne o kadar çirkindir. HDP orada yoktur, çünkü Gülen ile ilişkisi olmayan tek partidir. AKP, CHP, MHP Gülen ile organik ilişki içindedir ve bazılarının darbeden haberi vardır. Hangi siyasetçiye dayanarak bu darbeyi yaptınız. Darbeden bilgisi olan haberi olan kimler var. Yenikapı sahnesi adeta bir günah çıkarma sahnesine dönüştü. Kimler darbeci ortaya çıksın. Tabii ki HDP orada olmaz. HDP darbenin ne kıyısında olmaz. Geriye gidin MHP-CHP'nin Cumhurbaşkanı çatı adayı kim tarafından belirlendi. İki muhalefet liderine de soruyorum. Bir gece uyurken aniden sizin de rüyanıza mı girdi yoksa birimi fısıldadı. Utanmadan sıkılmadan bu 3 parti HDP, FETÖ ile işbirliği yapıyor diyorlar. Utanmazlığa bakın yahu. Geçmiş hatalarını suçlarını oradaki halktan af dileyerek ders çıkarmak yerine bayrakla örtmeye çalıştılar. Elbette toplum uzlaşmayı bir araya gelmeyi çok istiyor. Çünkü toplum gerilimden kandan gözyaşından bıktı, usandı. Yalandan bile olsa platformda bir araya gelinmesi insanları heyecanlandırıyor. Ama biz toplumu aldatabilecek bir parti değiliz. Orada bir uzlaşı yoktur, maskelilerin balosu vardır. Oradan uzlaşı, demokrasi çıkmaz. Keşke çıksaydı ve bizi şaşırtsaydı. Böyle olsaydı en ufak bir eleştirimiz olmaz alkışlardık. Yenikapı bunu yaratamamıştır, toplum bu konuda destek vermiştir ama siyasetçiler bunu kişisel fırsata dönüştürmüştür. 

'HDP ORADA OLSAYDI CEYLAN'IN GÖLERİNE BAKAMAZDI…' 

Birileri demiş ki; 'HDP burada olsaydı halka, şehitlere hesap veremezdim' demiş. HDP orada olsaydı HDP şunlara hesap veremezdi. HDP oraya hiçbir şey olmamış gibi gitseydi Ceylan'ın gözlerine bakamazdı, Hurşit Külter'e nasıl cevap verirdi. HDP olsaydı bunlar ne olacak diye hesap soracaktı. Şırnak'ı, Hakkari'yi, Sur'u unutarak Yenikapı'yı gidemezdi. Gülen ile birlikte yaptıklarınızı unutarak gidemezdi. Elbette HDP bu fotoğrafın içinde olmak istemezdi. Buysa seni ittifakın biz bu ittifakta yokuz. 

'BİZ BU ÜLKENİN BİR PARÇASI, EN BÜYÜK DİNAMİĞİYİZ'

Biz demokratik ittifaka hazırız ama bunları yok sayarak önümüze yolumuza bakamayız. Gerçekten ülkede barış, özgürlük, adalet gerçekleştirilmek isteniyorsa, bütün siyasi partiler bir samimiyet testiyle kendimize dayatmamız lazım. Halka verdiğimiz sözlerdir bunlar. Bunlar kayıtlarda mevcuttur. Biz halka ne dedik, ne yaptık. Kendimizden başlayalım. Biz bu ülkenin düşmanı değiliz, bu ülkenin bir parçası en büyük dinamiğiyiz. Siz bir araya gelip HDP'yi düşman ilan ettiniz diye aklanamazsınız. Bu bir mücadeledir ve her şeyi göze alarak bu mücadeleyi sürdüreceğiz. 

'TEK ADAMIN PEŞİNDEN KOŞMAK KRİZİ ÇÖZMEZ' 

Yaşananların sorumluluğunu tek bir kişiye ve gruba yüklenmemesi gerekir. Ama bu durumdan çıkmanın yolu da tek adam peşinden koşmak değildir. Bizim yaptığımız ilk çağrıda liderler zirvesine riayet edilseydi biz orada demokratik uzlaşmayı önerecektir. 

4 siyasi parti olarak bir demokratikleşme yol haritası çıkaralım, Cumhurbaşkanı da ortak deklarasyonumuzu okusun biz arkasında duralım. Başka da konuşmaya başkaca mesaja gerek yok diyecektik. Liderler zirvesinden böyle bir metin çıksın, Cumhurbaşkanı bu metni okurken 4 partinin lideri de arkasında dursun diye önerecektik. 

Şunu okuyabilirdi Cumhurbaşkanı, hepimiz adına okuyabilirdi. Biz ülke yönetiminde sorumluluk sahibi olan, seçilmiş yöneticiler olarak söz veriyoruz. Bundan sonra ülke sorunlarını ve kendi aramızdaki sorunları diyalog içinde ve iş birliği içinde çözeceğiz. Yurttaşlarımızı en kısa sürede bu darbe anayasasından kurtarıp yeni bir anayasa yapacağız. Ülke de her türlü cemaate gruba devlet içinde örgütlenme iltimasına izin verilmeyecek. Her türlü kimlik, inanç farklılığını gözeterek eşit yurttaşlığı hakim kılacağız. Düşünce ve ifade özgürlüğünü hakim kılacağız. Ekonomide adil paylaşım sağlayarak yolsuzluk ve rüşveti kesinlikle engelleyeceğiz. Kadın özgürlüğüne azami dikkati göstererek kadın özgürlüğünü savunacağız...

'DARBECİLERLE SİZİN İMRALI'YA YAKLAŞIMINIZ AYNI'

Böyle bir kritik dönemde İmralı'da tecridin nasıl bir anlamı olabilir. Ben söylemiyorum Numan Kurtulmuş'un sözü var. Darbeciler İmralı'ya operasyon yapıp iç savaş çıkaracaktı diyor. Maden bu hassasiyeti biliyorsunuz, darbeciler orayı bombalamak istemiş, neden bir avukatın gitmesine izin vermiyorsunuz? Darbeciler gerilim yapmak istemişte bunu engellemek için neden adım atmıyorsunuz. Darbeciler hangi amaca hizmet ediyorsa sizde aynı şeye hizmet ediyorsunuz. Darbeciler parlamentoyu bombaladı. İmralı'yı neden bombalamasın? Kaç darbeci asker İmralı'da görev yapıyor bilmiyoruz. Her tutuklu ve hükümlünün ailesi ve avukatları ile görüşme hakkı var. Bu kadar kritik bir dönemde neden buna izin vermezsiniz. Bir buçuk yıl müzakere yürüttüğünüz bir lidere bunu yapamazsınız. Bunun adı provokasyondur. Darbe koşullarından geçmiş ülke. Ne olmuş ne bitmiş ailesinin avukatlarının bunu bilme hakkı yok mu? Bunun yarattığı gerginliğin farkında değil misiniz? Darbecilerle sizin İmralı'ya yaklaşımınız aynı. 2,5 yıl heyetlerimizi paralelciler mi götürdü. Hükümet eğer bu kadar hızlı şekilde inisiyatifsiz olup bitenleri anlamayan koşullardan çıkamazsa bu süreç devam eder. Yapılanlardan tek bir doğru sonuç çıkarmamış. Yapılanların barışa katkısı yok. 

Sayın Numan Kurtulmuş dün İstanbul dahil 81 ilde demokrasi şöleni var dediniz. Hiç değilse Şırnak'ı söylemeseydiniz. Orada insanlar yok, yasak devam ediyor. Halen Şırnak yıkılıyor, korucubaşı müteahitlere peşkeş çekilmiş yıkım için trilyonlarca lira ödeniyor. Yasağın kalkmasını istemiyorlar. Ama bütün Şırnak'ı yıkmakta kararlılar. Cizre'yi, Suru aynı hale getirdiler. Cizre ve Yüksekova'nın il yapılması da aynı amacın devamıdır." (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa’nın gözü, Türkiye-Rusya yakınlaşmasında

SONRAKİ HABER

Erdoğan ile Putin 'kriz'den 9 ay sonra bir araya geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...