08 Ağustos 2016 12:17

‘Ceylanpınar cinayetleri araştırılsın’

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Ceylanpınar’da iki polisin öldürülmesiyle ilgili Meclis Araştırması istedi.

Paylaş

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, iktidar tarafından çözüm sürecinin bitirilmesine gerekçe olarak öne sürülen Ceylanpınar’da iki polisin evinde öldürülmesiyle ilgili Meclis Araştırması istedi. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra iki polisin ölümüyle ilgili davaya bakan hakimin tutuklanmasının ardından, sözkonusu suikastın Gülen cemaati tarafından çatışmaların başlaması için kullanıldığı iddia edilmişti. 

Önergesinin gerekçesinde Baluken, 33 kişinin yaşamını yitirdiği Suruç katliamının hemen akabinde Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde iki polis memurunun evlerinde öldürüldüğünü hatırlattı. Ceylanpınar’da gerçekleşen olaydan sonra çatışmaların büyük bir hız kazandığını kaydeden Baluken, olayın aydınlatılması için tek bir adım atılmadığını ifade etti. Baluken, artan çatışmalarla bugüne kadar binlerce insanın öldüğünü ve toplumsal belleği yüzlerce yıl etkileyecek dramların yaşandığını belirtti. 

DAVAYA BAKAN HAKİM TUTUKLANDI

Ancak tüm bu vahşet görüntülerinin başlamasına gerekçe gösterilen Ceylanpınar’daki olayla ilgili idari, adli ve siyasi bir araştırma yapılmadığına dikkat çeken Baluken, bunu AKP hükümetinin siciline yazılan bir şüphe olarak değerlendirdi. Yargı makamları tarafından yürütülen adli süreçte ise olayla ilgisi olmayan yurttaşların suçlanarak cezaevine konduğunu, delillerin bizzat yargı mensupları tarafından karartıldığını söyleyen Baluken, “Nitekim 15 Temmuz darbe girişimi sonrası sürdürülen FETÖ operasyonları ile Ceylanpınar olayı arasında ciddi ilişkiler tespit edilmiştir. Bu kapsamda Ceylanpınar Davası dosyasına bakan hâkim FETÖ soruşturmasında tutuklanmıştır. İhbarda bulunulan telefonun sahibi T.B.’nin kardeşi Ramazan B., FETÖ operasyonları kapsamında Şanlıurfa’da tutuklanmıştır. T.B.’nin diğer kardeşi Mithat B. ise FETÖ Şanlıurfa koordinatörü olarak aranmaktadır. Aynı zamanda dava için çok önemli olan HTS kayıtları savcının talimatıyla yok edilmiştir” dedi. 

HÜKÜMET DİNLEMEMİŞTİ

Ceylanpınar’daki iki polisin öldürülmesine ilişkin daha önce de dile getirdikleri araştırma talebine hükümetin kulak tıkadığını belirten Baluken, “Türkiye siyasi tarihi açısından baktığımızda kendi tikelliğinde bir adli dava olmaktan ötesine geçen ve siyasetin seyrini değiştiren, değiştirmesi ile birlikte de binlerce yurttaşımızın yaşamını yitirmesine sebep olan Ceylanpınar’da iki polis memurunun yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan söz konusu olayın TBMM iradesinde araştırılması için bir Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

Amasya Üniversitesi'nde 9 personel açığa alındı

SONRAKİ HABER

Belçika saldırısını IŞİD üstlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...