08 Ağustos 2016 10:29

Açığa alınan akademisyenlerin eylemine valilik engeli

Barış için imza veren 20 akademisyenin açığa alınmasıyla ilgili Anadolu Üniversitesi önünde yapılmak istenen basın açıklaması yasaklandı.

Paylaş

Eskişehir Barış için Akademisyenler 20 akademisyenin açığa alınmasıyla konuyla ilgili Anadolu Üniversitesi Cumhuriyet Kapısı önünde eylem yapacaktı. Basına ve kamuoyuna saati ve yeri bildirilen bu eylem, Eskişehir Valiliği tarafından yasaklandı. Bu yasaklama üzerine basın açıklaması Eğitim Sen Eskişehir Şubesi’nde yapıldı. Akademisyenlerin basın açıklamasına emek ve demokrasi güçleri ile öğrenciler de destek verdi. 

Eskişehir Barış için Akademisyenler adına basın metnini Doç Dr. Nadide Kalkıner okudu.  Eskişehir Valiliği’nin bu yasak kararına tepki gösteren Kalkıner, “Demokrasinin sürekli dillendirildiği bugünlerde en temel demokratik haklarımızı kullanmamız engellenmiştir.”diye konuştu. 

5 Ağustos 2016 Cuma günü, Anadolu Üniversitesi’ne mensup, barış bildirisi imzacısı 20 akademisyene görevden uzaklaştırıldıklarının tebliğ edildiğini kaydeden Kalkıner, “Böylece, biz barış bildirisi imzacısı akademisyenler hakkımızda başlatılan disiplin soruşturmasından yaklaşık altı buçuk ay sonra, tedbiren görevden uzaklaştırma gibi akli ve ahlaki temelden yoksun tuhaf bir uygulamayla karşı karşıya bırakılmış bulunuyoruz” dedi. 

‘AKADEMİ SUSMAYACAK’

Disiplin soruşturmasının Şubat 2016’dan itibaren başlatıldığını hatırlatan Kalkıner, başlatılan disiplin soruşturmaları ile ilgili hiçbir biçimde bilgilendirilmeden makaleler ve kitaplar yazdıklarını kaydetti. “Dahası derslerimizi verdik, sınavlara girdik, jüriler yaptık ve Haziran 2016 itibariyle öğrencilerimizi mezun ettik. Sonuç olarak barış talebimizde ısrar ettik, ama akademik çalışma gündemimizi değiştirmedik. Sayın Anadolu Üniversitesi Rektörüne sormak istiyoruz, 15 Temmuz darbe girişimi ile birlikte Gülen Cemaati’ne yönelik başlatılan operasyondan sonra sizin gündeminizde ne değişti de Barış için Akademisyenler'e yönelik bu haksız uygulamaları gerçekleştirdiniz?” diyen Kalkıner, barış bildirisi imzacısı bir akademisyenin ilişiğinin kesilmiş olmasını takiben açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı aldığını vurguladı. Bu karara rağmen eski görev yeri olan Hukuk Fakültesi’nde görevlendirmesinin yapılmadığının altını çizen Kalkıner, yine barış bildirisi imzacısı bir başka akademisyene ise hak ettiği kadronun bilinçli şekilde verilmediğine dikkat çekti.

Kalkıner, “Bilinmelidir ki üniversite yönetiminin içine düştüğü bu korku gündemi; dikkati dağıtarak, yerel ve genel iktidar odaklarının gözüne girmeye çalışarak, fırsatçı ve maksatlı uygulamalarla değiştirilemeyeceği gibi aksine barış, demokrasi ve hukuk mücadelesindeki kararlığımızı ve inancımızı daha da arttıracaktır. Akademinin susmayacağını bir kez daha yineleyerek bu hukuksuz ve maksatlı uygulamaya son verilmesini, arkadaşlarımızın görevlerine dönmelerinin sağlanmasını talep ediyoruz”dedi. (Eskişehir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

CIPOML: Darbe ve dikta karşıtı mücadelenin yanındayız

SONRAKİ HABER

Valilik: Atatürk Havalimanının kapatıldığı iddiaları asılsız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...