08 Ağustos 2016 06:19

TMK mağdurlarının pasaportları iptal ediliyor

KHK'nin 5. Maddesi'ne göre "milli güvenliğe tehdit oluşturan yapılarla ilişkisi olanlar" şeklinde nitelendirilen kişilerin pasaportları iptal edildi.

Paylaş

OHAL ilanı sonrası hayata geçirilen 667 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Terör Mücadele Kanunu (TMK) kapsamında idari ve adli soruşturulan ve hakkında davası olanların pasaportları çeşitli gerekçelerle iptal edilmeye başlandı. Pasaportları iptal edilenler arasında Özgürlükçü Hukukçular Derneği’nden (ÖHD) avukatlar ve gazeteci Hayko Bağdat gibi isimler de bulunuyor. KHK’nin ilgili 5. Maddesi’nde iptale ilişkin şu madde yer alıyor: “Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine üyeliği veya iltisakı ya da bunlarla irtibatı nedeniyle haklarında idari işlem tesis edilenler ile aynı gerekçeyle haklarında suç soruşturması veya kovuşturması yürütülenler, işlemi yapan kurum ve kuruluşlarca ilgili pasaport birimine derhal bildirilir. Bu bildirim üzerine ilgili pasaport birimlerince pasaportlar iptal edilir.”

TMK’Yİ İŞARET EDİYOR

ÖHD üyesi avukat Hüseyin Boğatekin’e göre, maddede yer alan “milli güvenliği tehdit oluşturan yapı ve örgüt üyeliği ya da ilişkisi” şeklinde yer alan tanımlama Terörle Mücadele Kanunu’nu (TMK) işaret ediyor. Boğatekin, “TMK demiyor ama daha geniş bir yapıdan bahsediyor. Zararlı yapılardan bahsediyor” dedi. Boğatekin, pasaportu iptal edilenlere ise “kayıp-çalıntı ihbarı” ve benzeri şeklinde gerekçeler sunulduğunu söyledi. 

ÖHD ÜYESİ AVUKATLARIN PASAPORTU İPTAL

Boğatekin, 23 Mart'ta ÖHD üyesi avukat Ayşe Başar ile birlikte "PKK üyeliği, cezaevinde bu suçtan hükümlü ve tutuklu bulunanlar ile kırsaldan gelen örgütsel talimatları cezaevine soktukları, içerideki bilgileri de dışarı çıkarttıkları" gerekçesiyle tutuklanmış ve 1 Nisan'da serbest bırakılmıştı. Kendisinin tutuklandığı davadan yargılanan diğer avukatların da pasaportlarının iptal edildiği bilgisi veren Boğatekin, ilgili mahkemenin KHK 5. Maddesi’nde yer aldığı gibi ilgili pasaport birimlerine yazı gönderdiğini söyledi. 

TMK MAĞDURLARININ PASAPORTLARI İPTAL

PKK ve KCK davalarından yargılanan ya da haklarında soruşturma olan bir çok müvekkilinin de pasaportlarının iptal edildiğini söyleyen Boğatekin, “En son bu sabah yaşandı. Bir müvekkilim bu sabah yurt dışına çıkacaktı. ‘Kayıp-çalıntı ihbarı’ gerekçesiyle pasaportunun iptal edildiğini öğrendi” bilgisini verdi. 

AVUKAT ÖZDOĞAN: YURTDIŞINA ÇIKIŞLAR FİİLİ OLARAK ENGELLENİYOR

İstanbul'da süren bir davası olan ÖHD avukatlarından Nuray Özdoğan da pasaportuna "kayıp-çalıntı ihbarı" gerekçesiyle el konulanlar arasında. Özdoğan, 6 Ağustos sabahı erken saatlerde yurtdışına çıkış için Ankara'dan İstanbul gittiğini belirterek yaşadıklarını şöyle aktardı: "İstanbul üzerinden Viyana seyahatim için Sabiha Gökçen Havaalanına gittim. Biniş kartı ve bagaj işlemlerinden sonra pasaport kontrolü sırasında pasaportuma 6 Ağustos yani uçuş günü kayıp-çalıntı kaydı olduğu gerekçesi ile el konuldu." 

İHBARI KİM YAPTI?

Kaydın nasıl ve kim tarafından konulduğu konusunda bilgi verilmediğini söyleyen Özdoğan, Pasaportunun zayi kaydı kaldırılmadan verilmeyeceği bilgisi verildiğini aktardı. 

"Zayi (kayip çalıntı) kaydı ancak pasaport sahibi tarafından bizzat bağlı ildeki pasaport şube müdürlüğüne gidilmek, parmak izi verilmek suretiyle konulabilir" diyen Özdoğan, "Pasaport bilgileri emniyette, yurtdışına çıkışım keyfi bir yöntemle hukuka aykırı bir şekilde engellenmiş oldu. Havaalanındaki güvenlik görevlilerinin 'OHAL var hiç bir yere çıkamazsınız' beyanı keyfiliği açıklamaktadır. OHAL ilanı keyfi ve hukuk dışı idari, adli işlemler yapma yetkisine sahip olmak şeklinde kabul edilemez. OHAL'in Kürt, sol ve muhalif kesimleri baskılamasının bahanesi olarak kullanıldığı örnekleri yaşamaktayız ne yazık ki" şeklinde konuştu. 

BAĞDAT: GEREKÇESİNİ BİLMİYORUM

Pasaportuna el konulan gazeteci Hayko Bağdat ise yaşadıklarına şöyle tepki gösterdi: "Polis merkezine götürdüler ve pasaportuma el koyulduğunu söylediler. Bir tane de evrak verdiler pasaportuma el koyduklarına dair. Niye, nedir, ne gerekçe ile hiçbir fikrim yok. Gerek avukatlarım gerekse bazı vekil arkadaşlarım konuyu soruyor nedir diye. Çünkü bu şahsi bir olay değil. Seyahat özgürlüğünü niye engelliyorsunuz? Nedir yani suçumuz mu var? Nedir neye göre yapıyorsunuz? Bir bilgi olursa ben de paylaşacağım." (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Kazdağları'nde orman yangını

SONRAKİ HABER

Pakistan’da hastaneye bombalı saldırı: en az 30 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa