07 Ağustos 2016 11:52

Nusaybinliler: Toprağımızı terk etmeyeceğiz

40 bin kişinin evsiz kaldığı Nusaybin'de halk evlerine gidemiyor ancak topraklarından da kopamıyor.

Paylaş

Mardin'in Nusaybin ilçesi sokağa çıkma yasağı sırasında operasyon gerekçesiye yakılıp yıkıldı. 40 bine yakın yurttaşın evsiz kaldığı belirtiliyor. Kimi mahallelere hâlâ girilemiyor. Kılıç ailesi de, tel örgüler ardında kalan evlerine gidemiyor ancak topraklarından da kopamıyor. Kılıç ailesi, Girnewas köyündeki akrabalarının arazisinde derme çatma iki göz ev inşa ederek yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

İki ailenin yerleşeceği evin inşasıyla uğraşan Abdullah Kılıç, son 30 yılda yaşadığı göç hikayesini DİHA’ya anlatıyor ve bir daha topraklarını terk etmeyeceğini söylüyor.

HARÇSIZ EV İNŞA EDİYORLAR

Ailenin bazı bireyleri, büyük bir dut ağacı gölgesinde otururken bir kısmı da öğlen güneşi altında evlerini inşa etmeye çalışıyor. Harç olmadan briketleri üst üste koyarak iki gözlü bir ev inşa etmeye çalışan Abdullah Kılıç, ter içinde çalışırken bir taraftan da gülüyor. Yasakla birlikte değişen yaşamını anlatıyor... Kılıç, aslen Şırnak’ın Dergûl beldesinden olduklarını ve 26 yıl önce göç ettiklerini anlatıyor: “Şırnak’ta yaşıyorduk, oradan Mardin’e geldik. Oradan da buraya geldik. 26 yıl önce biz buraya geldik. Nusaybin’de yaşadık. Şimdi o da gitti. Dergûl’deydik o zaman iyi bir zaman değildi. Gelen askerler bize korucu olmayı dayattılar. Koyun vardı, inek vardı biz hepsini bıraktık. Satamadık da öyle çöllerde kaldı ineklerimiz. Şimdi de evimiz kaldı burada. Fırat Mahallesi’ndeydi evimiz tel örgülerle çevrildi şimdi gidemiyoruz da”

‘BİR DAHA GÖÇ ETMEYECEĞİZ’

Nusaybin’deki evlerinin etrafının tel örgülerle çevrili olduğunu belirten Kılıç, uzaktan gördüklerini ve yıkılmış vaziyette olduğunu ifade ediyor. Kılıç, inşa ettikleri iki gözlü evde iki aile kalacaklarını belirterek bir daha göç etmeyeceğine dair kararlılığını dile getiriyor: “Daha önce Irak’a gidip geliyorduk. İsteğimiz, beklentimiz çok ama... Biz gülüyoruz, konuşuyoruz ama içimizden gülmek gelmiyor. Biz çok konuşmak da istemiyoruz. 3-4 aydır da biz Irak’a gidemiyoruz. Arabam burada ama ben gidip bir ekmek getiremedim”

Kiralık evlere de imkansızlıklardan dolayı 6 ailenin birlikte yerleştiklerini belirten Kılıç, “Bir evde 4 oda var ama tek tuvalet ve banyo var. Biz de bu yüzden böyle bir ev yapmak istedik. Yaptığımız evde şu an bir banyo, tuvalet yok ama biz onları da zamanla yaparız” diye anlatıyor.

‘HERKES İÇİN İYİ BİR YAŞAM İSTİYORUZ’

Sadece kendilerine dair bir talepte bulunmadıklarını söyleyen Kılıç, sözlerinişöyle sürdürüyor: “Şırnak’ta da yasak devam ediyor. Kimse içinde ne olduğunu bilmiyor. Bizim çok fazla tanıdığımız ve akrabamız oralarda oturuyor. Herkes için iyi bir yaşam istiyoruz. Evimize, mahallemize gitmek istiyoruz. Evimizi bize vermiyorlar. Ev yıkılmış, giremiyoruz içine. Biz gidelim evimize girelim, komşularımız girsin eskisi gibi olalım...”

MOR YAKUP YENİDEN KURULUYOR

Nusaybin'de bulunan Mor Yakup Mahallesi’nde yeniden hayata tutunmaya başlayan yurttaşlar, ilk elden devlet güçleri tarafından tahrip edilen ev ve işyerlerini onarmaya başladı.

Kanika Mahallesi’nde yıkıma son hızıyla devam edilirken, mahallenin hemen bitişiğinde çatışma olmamasına rağmen yıkılan Mor Yakup Mahallesi’nde ise yurttaşlar inşa çalışmasını sürdürüyor. Kendi olanaklarıyla saldırıların izlerini ortadan kaldırmaya çalışan yurttaşlar, özellikle devlet güçlerinin evlerin içindeki mobilyaları talan ve tahrip etmesine öfkeli.

134 günlük süren sokağa çıkma yasaklarının kısmen kaldırılmasının üzerinden 15 günü aşkın bir süre geçmesine ramen hala elektrik ve su sistemine kavuşamayan mahalleli, inşa sürecinde zorluklar yaşasa da, kendi elleri ile taşıdıkları sularla harçlarını yaparak dükkânlarının ve sokaklarının inşasını sürdürüyor. (Mardin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Rojavalı Kürtler göz göre göre ölüme gönderiliyor

SONRAKİ HABER

Mikail Aslan kaleme aldığı 'Xayis' adlı kitabını tanıttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa