07 Ağustos 2016 11:45

Rojavalı Kürtler göz göre göre ölüme gönderiliyor

Narlıca Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan 10 kişilik Rojavalı Kürt grubun sınır dışı edilmek istenmesine tepki gösterildi.

Paylaş

Narlıca Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan 10 kişilik Rojavalı Kürt grubun Pazartesi günü sınır dışı edilecek olmalarının uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirten İHD Ankara Şubesi Mülteci Hakları Komisyonu, avukatların itirazlarının işleme alınması, bu itirazların sonuçlarına kadar yasal sürelerin beklenmesi ve bu süre zarfında da sınır dışı işlemin durdurulmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Mülteci Hakları Komisyonu, Antakya’da bulunan Geri Gönderme Merkezi’ndeki 10 kişilik Rojavalı Kürt grubun yarın öğleye kadar Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan sınır dışı edileceğini açıkladı. Bu bölge Fetih Şam Cephesi(eski Nusra Cephesi) ve Ahrar Şam gibi cihatçı örgütlerin elinde bulunuyor.

‘BU TUTUM ÖLÜMLERE SEBEP OLUYOR’

Açıklamada, “Rojavalı Kürt sığınmacılara karşı yapılan bu uygulama, yeni bir uygulama değildir. Erzurum geri gönderme merkezinden 80 kişi, otobüslerle bir gece sınıra getirilip bu gruplara teslim edilmiştir. Yine Ankara’da mahkemesi görülen ve serbest kalan 6 Rojavalı, kimseye haber verilemeden mahkemeden alınarak doğruca sınıra getirilip bu gruplara teslim edilmişti.  
Sorunlu olan ve içine hiçbir sivil toplum kuruluşunun, bağımsız kurumları girip inceleme yapamadığı Geri Gönderme Merkezleri’ndeki, şiddet vakaları ve bu şekilde sınır dışı uygulamaları Kürtlere yönelen baskı araçlarından biridir. Suriyeli Kürtlere karşı, devlet tarafından takılan yanlı ve düşmanca tutum, onların ölümüne sebep olmaktadır” denildi.

Açıklamada, avukatların sınır dışı kararına itirazları işleme alınması, bu itirazların sonuçlarına kadar yasal sürelerin beklenmesi ve bu süre zarfında da sınır dışı işlemin durdurulması gerektiği vurgulandı. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

‘Öğretmenlere sözleşmeli kölelik dayatılıyor’

SONRAKİ HABER

Nusaybinliler: Toprağımızı terk etmeyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...