07 Ağustos 2016 08:54

Menbic operasyonunun 67 günlük bilançosu

Menbic'i IŞİD'den kurtarmak üzere başlatılan operasyonda 67 gün geride kaldı. Kentin yüzde 90'ından fazlası kurtarılmış durumda.

Paylaş

Demokratik Suriye Güçleri'nin Menbic'i IŞİD'den kurtarmak üzere başlattığı operasyonda 67 gün geride kaldı. 67 günde 210 köy ve mezrayı kapsayan bin 200 metrekarelik alan kontrol altına alındı.  ANHA'nın haberine göre 140 bin sivilin kurtarıldığı operasyonlarda 4 bin IŞİD'li öldürüldü. Kentin yüzde 90'ından fazlası kurtarılmış durumda.

Teşrin ve Karakozak cephelerinden 4 kol halinde başlayan operasyon boyunca 7 bin mayın ve patlayıcı etkisiz hale getirildi. Patlayıcı dolu 20 araç imha edildi.

Menbic çevresindeki tüm köyler alındıktan sonra başlatılan operasyonun 2. aşamasında Cerablus ve Bab yolları kesilerek kent 4 cepheden tamamen kuşatıldı. Haziran ayının sonunda başlayan kuşatmayla kent merkezini kurtarma operasyonuna geçildi.

IŞİD, bu aşamada kent merkezinde merkezi konumundaki çok sayıda ev, işyeri, apartman, yol, cadde, sokak, meydan ve stratejik yerleri mayın ve patlayıcılarla tuzakladı. Ayrıca kent merkezindeki siviller de canlı kalkan olarak kullanılarak kentten çıkışlar engellenmeye çalışıldı.

IŞİD'in bu hamleleri, kent merkezinin kurtarılması operasyonunun yavaş ilerlemesine neden oldu. Menbic Askeri Meclisi, sivilleri, IŞİD'den korumak için 15 savaşçısından oluşan özel bir kurtarma ekibi oluşturdu.

Ön cephedeki IŞİD'lilerin saldırılarını kırmakla görevli ekip, ayrıca döşenen mayın ve tuzakları etkisizleştirecek bir mayın imha ekibi oluşturdu. Bununla birlikte savaşçıların ilerleyişi kontrollü bir şekilde sürdü.

İlk olarak kentin etrafındaki yollarda bulunan IŞİD noktaları hedeflendi ve kente giriş yapıldı. Doğu ve kuzey cephesinden sivillerin tahliyesi sağlandı. Şu ana kadar kent merkezinde 60 bin sivil kurtarıldı.

Mayın ekipleri ise kent merkezindeki 3 bin mayın ve patlayıcıyı etkisiz hale getirdi. İkinci aşama olan kent merkezini kurtarma operasyonunda 2 bini aşkın IŞİD'li öldürüldü, 700'ü aşkın cenaze Menbic Askeri Meclisi'nin eline geçti.

Menbic Askeri Meclisi'nin ise operasyon kapsamında 280 savaşçısını yitirdiği tahmin ediliyor. Bu konudaki bilançonun daha sonra açıklanacağı belirtildi.

Operasyona ABD'nin başını çektiği koalisyon uçakları da havadan saldırılarla destek verdi.

Menbic, 2014 yılından bu yana IŞİD'in işgali altında bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Pistorius, intihara kalkıştığı iddiasını yalanladı

SONRAKİ HABER

Menbicli kadının başından geçenler: Zorla evlilik...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa