06 Ağustos 2016 13:33

‘OHAL ve diktatörlüğe karşı ortak mücadele’

İzmir’in Çiğli ilçesinde siyasi parti ve derneklerle darbe girişimini, OHAL sürecini ve oluşturulmaya çalışılan ortak mücadele platformunu konuştuk.

Paylaş

Sevim GÜNGÖR
Bulut FİLİK
İzmir

İzmir’in Çiğli ilçesinde demokrasi için birlik sağlamak üzere çalışmalara başlayan siyasi parti ve dernekler ile darbe girişimini, OHAL sürecini ve yaşananları, oluşturulmaya çalışılan ortak mücadele platformunu konuştuk.

CHP Çiğli İlçe Başkanı Zeynel Mertoğlu, darbe girişimi ve OHAL’in özgürlüklerin önünü kestiğini, bu süreçte eylem ve grev haklarının yasaklanacağını, basına yönelik sansürün ise giderek artacağını vurgulayarak, ne olursa olsun OHAL’in kabul edilebilecek bir durum olmadığını söyledi. AKP’nin son altı yıldır içeride ve dışarıda yanlış politika uyguladığını ifade eden Mertoğlu, “Bu politikalar nedeniyle ülkede kontrolsüz üç milyon mülteci var. Biz mültecilere karşı değiliz. Ancak bu mültecilerin siyasi yapıların arkasında olduğunu düşünürsek ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Doğu ve güneydoğuda savaş durumu var. Türkiye bir iç savaşa doğru sürükleniyor. Biz metanetimizi koruyarak birlik ve beraberlik içinde yaşamak zorundayız. Bu toplumun buna ihtiyacı var ve bu temellerle hareket ediyoruz” dedi. Sendika ve meslek odaları ile ortak mücadele içerisinde olduklarını söyleyen Mertoğlu, “Biz dün olduğu gibi bugün de KESK, DİSK ve diğer odalarla bu mücadelenin içinde olduk ve olmaya devam edeceğiz. Onların talepleri bizim için önemli. Görüşmelerimiz devam ediyor, ortak bir paydada buluşuyoruz. Çünkü süreç çok kötü ve bilinçli bir şekilde ortak mücadele hattında hareket etmemiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

‘ÇİĞLİ’DE DEMOKRASİ GÜÇ BİRLİĞİNİ KURACAĞIZ’

Darbelerin de, OHAL’in de asıl olarak demokrasi güçlerine karşı yapıldığını belirten Emek Partisi Çiğli İlçe Başkanı Hüseyin Özdem, hükümetin OHAL durumunu fırsata çevirerek işçi ve emekçilere yönelik hak gasplarının önünü açacağını ifade etti. Özellikle kamu kurumlarında başlatılan FETÖ soruşturmalarına değinen Özdem, kamudaki kadrolaşmada AKP’nin payının da olduğunu söyledi. Demokrasi cephesi oluşturulmasının önemini vurgulayan ve Çiğli’de bu yönde çalışmalar yaptıklarını anlatan Özdem, “Burada tüm demokrasi güçlerine sorumluluk ve görevler düşmektedir. Antidemokratik ve baskıcı uygulamalara karşı ortak bir paydada buluşmaya çalışıyoruz. Tek adam diktatörlüğünden ve darbe anlayışından sıyrılmak istiyorsak, buna mahkum olmak istemiyorsak bir araya gelmekten başka alternatifimiz yok” diye konuştu.

‘BARIŞ, KARDEŞLİK VE DEMOKRASİ İÇİN ORTAK MÜCADELE’

HDP Çiğli İlçe Eş Başkanı Aynur Çelik, Türkiye’nin yıllardır OHAL yasalarıyla yönetildiğine dikkat çekerek, özellikle doğu illerinde OHAL’in uzun zamandır yaşandığını ifade etti. Çelik, hükümetin OHAL yasalarını bugün batı illerinde de hayata geçirdiğini, AKP’nin OHAL uygulamalarına karşı HDP olarak demokrasiyi savunmaya devam edeceklerini belirtti. Çelik, “İnsanları ırkçılığa, kutuplaşmaya teşvik ediyorlar. Birçok kurum kapatılıyor, insanlar paralelci denerek işlerinden ediliyor, hak gaspları hız kesmeden devam ediyor. Biz de buna karşı barışı, kardeşliği ve demokrasiyi örmek için çalışıyoruz. Darbeye karşıyız diyen bütün renkler bir arada gelerek ortak mücadele etmeli” dedi.

‘DEMOKRASİ DEYİP İDAM İSTİYORLAR’

Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Çiğli Şube Başkanı Hüseyin Han: Darbe girişimine karşı insanlar ‘demokrasi’ diyerek sokağa çıktı, birçok askerler şiddete uğradı ve hatta linç girişimleri yaşandı. Darbeye karşı yapılan gösteriler bize Sivas ve Çorum katliamlarını hatırlattı. Böyle tablolar çok üzücü, bir an önce bu durumlara karşı ciddi önlemler alınmalı. OHAL durumundan kaynaklı etkinliklerimizi yapabilmek için merkeze bildirmemiz gerekiyor. Şube olarak bağımsız bir iş yapamıyoruz. Bu süreç bize gösterdi ki, birlik olmalı ve ortak mücadele etmeliyiz.

Halkevleri Çiğli İlçe Üyesi Erdem Engin: Sokağa çıkıp demokrasi diyorlar, ancak idam talep ediyorlar. Bizim demokrasi taleplerimiz elbette ki daha farklı. Demokrasi güçlerinin boş bıraktığı alanları, bugün cihatçılar, şeriatçı kesimler dolduruyor. İstanbul’da yapılan miting gösterdi ki daha ortak, daha çok paydada birleşen bir yol izlememiz gerekiyor. Biz de yerellerde buluşarak ortak eylemler, etkinlikler yapabiliriz diye düşünüyorum.

ÖNCEKİ HABER

Karasu üzerindeki HES iptal edildi

SONRAKİ HABER

Komedyen Atalay Demirci tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...