06 Ağustos 2016 12:23

GÖÇ-DER: Nusaybin için acil komisyon kurulmalı

GÖÇ-DER, Nusaybin'de bulunan devlet kurumlarıyla yaptıkları görüşmeler ve incelemelerin yer aldığı 2. raporu kamuoyuyla paylaştı.

Paylaş

GÖÇ-DER Diyarbakır şubesi Mardin’in Nusaybin ilçesinde 134 gün süren sokağa çıkma yasağının kısmen  kaldırılmasının ardından bir ön rapor hazırlamıştı. Hazırlanan ön raporda 90 bin olan Nusaybin nüfusunun yüzde 80'inin göç ettiği, 10 mahallede kaldırılan sokağa çıkma yasağının 6 mahallede devam ettiği belirtilmişti.

GÖÇ-DER yaptığı basın açıklamasıyla Nusaybin'de bulunan devlet kurumlarıyla yaptıkları görüşmeler ve incelemelerin yer aldığı 2. raporu kamuoyuyla paylaştı.

Dernek adına açıklamayı yapan GÖÇ-DER Eş Başkanı Yılmaz Kan acil bir bağımsız komisyon oluşturulması çağrısında bulundu.

YIKIM ESNASINDA ORTAYA ÇIKAN CENAZELERİN SAYISINA DAİR NET RAKAM YOK

Nusaybin Başsavcılığı ile yapılan görüşmede ilçede 800 kişinin fişlenip fişlenmediğine dair soruların Başsavcılık tarafından istenildiği takdirde basın açıklaması yoluyla yanıtlanacağının ifade edildiğini anlatan Kan "Yıkılan, boşaltılan 6 mahalle ile ilgili cenazelerin olup olmadığına dair sorularımıza alanda yıkım ve hafriyat temizliğinin olduğunu, hafriyat kaldırma sırasında bazı cenazelerin çıktığını ama net bir rakam veremeyeceğini belirterek cevap vermiştir” dedi.

Rapordaki sonuç ve öneriler ise şöyle :

*Sokağa çıkma yasağının uygulanmasında güvenlik güçleri dışında kimsenin dışarıda bulunma ihtimalinin bulunmadı gerçeğinden yola çıkarak, hırsızlık olaylarının etkin bir şekilde soruşturulması ve faillerinin ortaya çıkartılması.
*Evlerini zorunlu olarak terk edip çevre ilçe ve köylere yerleşenlere yardım yapılmadığı, mağduriyetlerinin giderileceğine dönük resmi kurumlarca yapılan açıklamaların aksine  yapılan görüşmeler sonucunda herhangi bir yardım alınmadığı gözlemlenmiştir.
* Sokağa çıkma yasağı olduğu süre boyunca ve sonrasında ilçede bulunan mezarlıklara cenazeleri,n defnedilmesine izin verilmediği gözlemlenmiştir.
*Heyetimiz Nusaybin mahalle ve çarşılarında yaptığı incelemelerde birçok ırkçı söylemin duvarlara yazıldığını tespit etmiştir.
*Yaşanan hak ihlallerinin ortaya çıkarılması konusunda TBMM’ nin insan hakları komisyonunu acilen ilçeye çağırıyoruz.
* Devlet yetkililerinin yerel yönetimleri bilgilendirmediği ve yerel yöneticilerle ortaklaşamadığı gözlemlenmiştir.(Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kapatılan fabrikanın işçileri, tazminatlarını istiyor

SONRAKİ HABER

DİSK’ten bireysel emeklilik dayatmasına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...