06 Ağustos 2016 10:05

'AÜ rektörlüğü, demokrasi isteyenleri susturmaya yeltendi'

Eğitim Sen, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde barış bildirisine imza atan 20 akademisyenin açığa alınmasına teptki gösterdi.

Paylaş

Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde Barış için Akademisyenler’in “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atan 20 akademisyen, 5 Ağustos’ta kendilerine yapılan e-tebligatla açığa alındıklarını öğrendi. Akademisyenlere kararın kendilerine tebliğ edileceği, bu yüzden de odalarından ayrılmamaları söylendi. 
Rektörlük tarafından yapılan tebligatta tedbir süreçlerinde kullanılan madde 137’den açığa alındıkları söylenen akademisyenler bu duruma tepki gösterdi.

EĞİTİM SEN: AKLİ VE AHLAKİ TEMELDEN YOKSUN

Konuya ilgili basın toplantısı yapan Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Serkan Demir, “Rektörlük, Barış Bildirisi imzacısı oldukları için başlattığı disiplin soruşturmasından yaklaşık altı buçuk ay sonra, görevden uzaklaştırma tedbirinin uygulanması gibi akli ve ahlaki temelden yoksun tuhaf bir uygulamayla karşımıza çıkmış bulunuyor” dedi.
Aradan bu kadar süre geçtikten sonra ve tam da ülkede OHAL ilan edildiği sırada, açığa alma tedbirinin akla gelmiş olmasının manidar olduğunu kaydeden Demir, Rektör Naci Gündoğan'ın durumdan vazife çıkarmaya çalıştığını söyledi. Gündoğan’ın süreci bir cadı avına çevirmek istediğini kaydeden Demir, “Açıkça ifade etmek gerekirse, Anadolu Üniversitesi böyle yönetilemeyeceği gibi bu tavır bir akademisyene yakışmaz. Tam da 15 Temmuz darbe girişimi sonrası atılan bu adım aslında rektörlüğün hangi zihniyetten beslendiğini ve demokrasiden ne anladığını da göstermektedir. Demokrasinin çokça dillendirildiği bu günlerde Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü, gerçekten demokrasi isteyenleri susturmaya yeltenmiştir.” diye konuştu.

'ÜYELERİMİZİN MAĞDURİYETLERİ GİDERİLMELİ'

Danıştay’ın almış olduğu kararların etkisiyle 20 Temmuz 2016 tarihinde yapılması planlanan YÖK Yüksek Disiplin Kurulu Toplantısı’nın ertelendiğinin altını çizen Demir, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Hal böyleyken, 657 Devlet Memurları Kanunun 137. maddesindeki açığa alma işlemi ile soruşturmanın selameti bakımında gözetilen yarar, “Barış İçin Akademisyenler” bildirisine ve/veya bu bildiriye destek bildirilerine imza atan akademisyenlerin soruşturmalarının tamamlanmış olması nedeniyle onlar açısından mevcut değildir. Başından beri soruşturma sürecinde diyalog kurmaya çalıştığımız ve hukuki düzleme çekmeye çalıştığımız Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü, tüm uyarılarımıza rağmen süreci art niyetli bir şekilde sürdürmüştür. Barış Bildirisi imzacısı bir akademisyenin ilişiğinin kesilmiş olmasını takiben açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı almış olmasına karşın, eski görev yeri olan Hukuk Fakültesi’ne görevlendirmesinin yapılmaması ve döner sermaye ödemesinden keyfi bir şekilde mahrum bırakılmış olması; yine bir akademisyenin hak ettiği kadronun bilinçli şekilde verilmemesi; bir başka üyemizin uzmanlığıyla hiç alakası olmayan bir birimde görevlendirilmesi bunun son örnekleridir.”
6 ay önce başlamış bir soruşturma gerekçesiyle görevden uzaklaştırılan sendika üyelerinin mağduriyetlerinin giderilerek görevlerine dönmelerinin sağlanmasını talep eden Demir,  süreci Eğitim Sen Genel Merkezi başta olmak üzere emekten ve demokrasiden yana olan tüm kişi ve kurumlarla birlikte takip ettiklerini ve keyfi uygulamalarda bulunanlarla hukuksal zeminde hesaplaşacaklarını kaydetti. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Uyu, kalk, tekrar işe git... Bu hayat mı! 

SONRAKİ HABER

Sonuç ne olursa olsun mücadele edeceğim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...