06 Ağustos 2016 00:56

21 yıldır çalışıyorum 1400 lira alıyorum

Fırat Turgut, greve çıkan LSG SKY Chefs işçileriyle konuştu

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

Uçaklarda ikram edilen yiyecekleri üreten işçiler grevde. Türkiye’de Dalaman, İzmir, Kurtköy, Ankara, Bodrum, Antalya ve İstanbul olmak üzere 7 yerde, 400’e yakın Tek Gıda-İş Sendikası Üyesi LSG SKY Chefs işçisi, toplusözleşme döneminde zam talebinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve çıktı. İstanbul’da da işçiler, Yeşilköy’de bulunan LSG SKY Chefs fabrikasının kapısına “Bu işyerinde grev var” yazılı pankartı astı.

Sıcaktan dolayı çadır kurulmamış. Fabrikanın karşısındaki duvarın dibinde, etrafında sandalyelerin bulunduğu masayı büyük bir şemsiye gölgeliyor. Masanın etrafında çaylarını ve sularını yudumlayan işçiler, her an gelebilecek ziyaretçilerini karşılamaya hazır durumda. 

‘48 SAAT FABRİKADAN ÇIKMADIĞIM OLDU’

İşçilerden Mustafa Kocahasanoğlu’yla konuşuyoruz. Mutfakta çalışıyor. “21 senedir burada çalışıyorum. Soğuk mutfaktayım. Dışarıdan gelen yiyeceklerin pişirilmesini, paketlenmesini yapıyoruz. Operasyon bölümüne veriliyor. Oradan da uçaklara” diyor. 2007’de sendikalaşma nedenlerini girdiğini şöyle anlatıyor: “2005, 2006, 2007’de sıfır zamla çalıştık. 12 saat çalışıyorduk. 12 saat de mesaiye kalıyorduk. Benim 48 saati bu fabrikada geçirdiğim zaman oldu. Tek maaşla, ek iş yapma şansı da olmadan, ikramiyeyle kendimizi çevirmeye çalışıyorduk. Maaşlar düşük olduğu zaman mesaiye yükleniyorduk ama mesaiye kalmak da çözmüyordu.”

Nihayetinde bu şartlar sendikalaşma sürecini getirmiş. Ancak sendikalaşmak kolay da olmamış. 2007’de sendikaya üye olan Kocahasanoğlu, “Bundan dolayı işten çıkarıldım. İki sene sonra mahkeme kararıyla işime iade edildim. Sendikalaştıktan sonra da koşullarımız düzeldi ama bu sefer işçi sayıları düşürüldü. 5 kişinin yapacağı işi 3 kişi yaptı. 21 yıldır burada çalışıyorum. Şu anda 1400 lira ücret alıyorum” diyor. Belki de ‘business class’tan bir bilet fiyatı. Belki de daha az. “Bu ücretlerimizin iyileştirilmesi için taleplerde bulunduk. Talebimiz karşılanmadığı için greve çıktık” diyor.

‘ALDIĞIMIZ EN İYİ ÜCRET 1400 LİRA’

Hatice Karanfil de 8 yıldır bu şirkette çalışıyor. İkramların paketlemesini yapıyor. “Ücretlerimizde iyileştirme yapılmasını istiyoruz. 8 yıl boyunca hep asgari ücretle çalıştım. En iyisi 1400 lira oldu. Şirket bir adım atarsa biz de ona göre kararımızı vereceğiz” diyor.

İşçilerin aldıkları ortalama ücret 1400-1600 lira arasında değişiyor. 6 yıllık işçi İbrahim Bozdemir, aldıkları ücretin dışarıdaki restoran ya da lokanta çalışanının aldığının çok altında olduğunu söylüyor: “Birçok arkadaşımız 15 yıldır çalışmasına rağmen 1500-1600 lira ücret alıyor. Ama zam vermemek için direniyorlar. Biz burada emeğimizin karşılığını istiyoruz. Çünkü biz de aile geçindiriyoruz.”

İşyeri Baştemsilcisi Türker Irmak 11 yıllık işçi. “Ev geçindiriyorsanız, kirada oturuyorsanız, bir asgari ücretli için hayat çok zor. Tek maaşla geçinmesi imkansız. Kaldı ki açlık sınırının 1500-1600 lira olarak açıklandığı ülkede asgari ücretle geçinmek ne kadar kolay olabilir?” diye soruyor.

LSG SKY Chefs işçileri anlaşma sağlanmadan, istediklerini almadan grevi bitirmeyeceklerini söylüyor. 7 yerde greve çıkan işçiler, “Birbirimizden güç alıyoruz. Kararlıyız. İşveren adım atana kadar bekleyeceğiz” diyor.

‘İYİ BİR SÖZLEŞME İMZALAMAYI ÜMİT EDİYORUZ’

Tek Gıda-İş Sendikası Avrupa Yakası Şube Başkanı Turgay Koç: Tek Gıda-İş Sendikası olarak burada sözleşme sürecimiz devam ediyordu. Seyyanen 400 lira zam talebimiz vardı. Sosyal haklarda da 4 tane ikramiye talebimiz vardı. İşveren arabulucu süresince bunların hiçbirine yaklaşmadı. Sadece 7.25 bir teklifte bulundu. Bunun üzerine sendikamız grev kararı aldı. İşveren grev oylaması istedi. Türkiye genelinde yapıldı. Çalışanların greve evet demesi itibariyle greve çıkıldı. Nestle’de işçilerin beklentilerini güzel bir şekilde karşıladık. Burada da üyelerimizin beklentilerini karşılayacağını ümit ediyoruz. Şu an herhangi bir görüşme yok ama bekliyoruz. İyi bir sözleşme yaparak üyelerimizin işbaşı yapmasını ümit ediyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Başbakan Yıldırım, Kılıçdaroğlu'yu retweet'ledi

SONRAKİ HABER

Ford Otosan işçileri: Kutuplaşma koşulları daha da ağırlaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...