06 Ağustos 2016 00:55

Nursan patronun vergi affı keyfi

Vergi borcu nedeniyle üretimini durduran ve 900 işçisini ücretsiz izne gönderen Nursan patronunu vergi affı yasası mutlu etti.

Paylaş

Halil İMREK
Adana

AKP Hükümetinin OHAL sürecinde Meclis gündemine getirdiği ve önceki gün yasalaşan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi’nin patronları nasıl mutlu edeceği anlaşıldı.  

Yüklü vergi borcu nedeniyle üretimini durduran ve 900 işçisini ücretsiz izne gönderen Nursan patronu yaptığı açıklamada, çıkan yasanın işlerine yaradığını itiraf ediyor. 

Hatay’ın Payas ilçesinde kurulu Nursan Çelik, 1.5 milyon ton yıllık üretim kapasitesi ile İstanbul Ticaret Odasının gerçekleştirdiği Türkiye’nin “En Büyük ilk 500 firması” listesinde ilk 100 firma arasında yer alıyordu. Nursan fabrikası ihracat sıralamasında da üst sıralarda yer alıyor. Yüklü vergi borcunu gerekçe gösteren patron Aralık 2015’te üretimi durdurarak işçileri ücretsiz izne göndermişti. O tarihten beri üretime başlayacağı yönünde taahhütler veren patron sözlerinin hiç birini tutmadı. 

VERGİ AFFI AÇIKLAMASI 

Nursan yönetiminin işçilere duyurduğu bilgi şu şekilde: “Uzun zamandır fabrikamızın içinde bulunduğu durumdan dolayı hepiniz zor ve meşakkatli günler geçiriyorsunuz. Sizlere her zaman en doğru bilgiyi ulaştırmak için titizlikle uğraştık. Her zaman aramıza nifak tohumu sokmaya çalışan kişi ve söylemlerden uzak durmanızı istedik ve moral bozucu söylemlere kulak tıkamanızı önerdik.

Gelinen son durumda halihazırda TBMM’nin üzerinde çalıştığı ve kamuoyunda vergi affı olarak bilinen bir tasarı bulunmaktadır. Tasarıyı incelemeğimizde vergi affının firmamızın durumunu da kapsadığı görülmektedir. Eğer tasarı bu haliyle yülürlüğe girerse firmamızın üzerindeki vergi yükü önemi oranda azalacak ve firmamız için önemli bir durum oluşacaktır. Bankalar ile görüşmeler sürmektedir. Vergi affının yürürlüğe girmesi çalışmalarına paralel olarak bu görüşmeler de olumlu sürmektedir. Beklentimiz vergi affının bir an önce bu haliyle yürürlüğe girmesidir. Bunun gerçekleşmesi sonucunda olumsuz bir süreç görülmemektedir”

YENİDEN AÇILACAK MI?

Vergi borcu gerekçesiyle üretiminin durduğu belirtilen Nursan Çelik işçileri, aylardır ücret alamıyor. İşçilerin sadece sigorta primleri yatırılıyor. İşçiler ilk olarak ocak 2016 tarihine kadar ücretsiz izne gönderilmişti. Geçen bu uzun süre zarfı içerisinde bazı işçiler ek iş bulurken bazıları da çıkışını almıştı. Bazı işçiler dava açsa da işçilerin çoğu fabrikanın yeniden açılmasını bekliyor. Nursan tarafından ücretsiz izne gönderilen işçilerin 9 aylık ücretleri ve çalıştıkları yılların karşılığı olan ihbar ve kıdem tazminatları duruyor. 

ÖNCEKİ HABER

‘Katliam tweetini üstlen’ diye işkence yaptılar

SONRAKİ HABER

Bitlis'te çatışma 1 asker hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...