05 Ağustos 2016 17:58

Olimpiyatlara protestolu açılış

Brezilyalılar, 2014 Dünya Kupası'nda olduğu gibi olimpiyatlara da devlet bütçesinden para aktarılmasını protesto etti. 

Paylaş

Rio de Janeiro'nun ünlü Copacabana plajında toplanan binlerce Brezilyalı, kamu açığını gizlemek için bütçede usulsüzlük yaptığı Brezilya meclisi ve senatosu tarafından azledilen Dilma Rousseff'in yerine geçen başkan yardımcısı Michel Temer'i protesto etti. 

"Defol Temer" sloganı altında birleşen Rio de Janeirolular, geçici devlet başkanının petrol devi Petrobras'in özelleştirilmesi gibi geçici olmayan tedbirler aldığını savunarak istifasını istedi. Dilma Roussef'in azlini "darbe" olarak niteleyen eylemciler, "Geri dön sevgili Dilma" yazılı dövizler taşıdı. İki gün önce Brezilya senatosunda özel olarak başkan Dilma'nın azli süreci için görevlendirilen komisyon 5'e karşı 15 oyla ülkenin ilk kadın başkanı aleyhinde karar almıştı. Bu gelişmeler üzerine Dilma Roussef, tüm Brezilyalıları demokrasi savunması içi sokağa davet etmişti. 

BREZİLYA'DA YUMUŞAK DARBE TARTIŞMASI 

2014'te ikinci kez Brezilya devlet başkanı seçilen Dilma Roussef, seçim öncesi patlayan Petrolao skandalı yüzünden ikinci iktidarın ilk gününden itibaren zor günler yaşamaya başlamıştı. Birçok bakanını kısa sürede kurban vermesine ve piyasaların istediği ismi ekonomi bakanı yapmasına rağmen yaşanan ekonomik krizle birlikte derinleşen siyasi kriz, muhalif partilerin sert tepkisiyle karşılık buldu. Son olarak Lula da Silva'nın 2002 yılında iktidara gelmesinden beri dört dönemdir İşçi Partisi'nin (Partido dos Trabalhadores) koalisyon ortağı Demokratik Hareket Partisi lideri ve başkan yardımcısı Michel Temer'in muhalefetle işbirliği yapması Rousseff'e azil yolunu açtı.

Dilma Roussef aleyhinde herhangi bir yolsuzluk suçlaması bulunmuyor, ancak kamu açıkları verilerinin yayınlanmasında usulsüzlük yaptığı iddiası var. Dilma Rousseff ise kamu açıklarının yayınlanmasında izlenen yöntemin 1990 Luis Enrique Cardozo döneminden beri uygulanabilen ekonomik bir tedbir olduğunu savunuyor. Son olarak bir hafta önce Brezilya Federe Mahkemesi sözü geçen uygulamanın suç teşkil etmediği kararını verdi. Ancak 20 üyelik senatonun azil sürecini araştırma komitesi 15 oyla Rousseff'in başkanlığının düşürülmesi yönünde görüş bildirdi. Geçen hafta 8 üyeli yüksek senatonun 5 üyesi, Dilma'nın görevinden tamamen el çektirilmesi kararını verdi. 

FIDEL CASTRO: DİLMA'NIN AZLİ KURUMSAL DARBE

Roussef'in devlet başkanlığı görevinden azli, Latin Amerikalı solcu liderler tarafından da darbe olarak nitelendiriliyor. Küba eski devlet başkanı Fidel Castro, Arjantin eski devlet başkanı Cristina Kirchner, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ve Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa azil sürecinde Dilma Rousseff'in en büyük destekçileri arasında yer alıyorlar. (DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

'Zamanında Cumhurbaşkanı da kandırılmış biz de kandırıldık’

SONRAKİ HABER

‘Birliğimizi sağlayan kurucu değerler haykırılmalı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...