05 Ağustos 2016 16:34

Eylem Ataş Meclis gündeminde

IŞİD’e karşı savaşırken yaşamını yitiren Eylem Ataş'ın cenazesinin Türkiye'ye getirilmesinin engellenmesi Meclis gündemine taşındı.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, IŞİD’e karşı savaşırken hayatını kaybeden ve 27 Haziran 2016 tarihinden bu yana cenazesi ailesine verilemeyen Eylem Ataş için, İçişleri Bakanlığı Efkan Ala'nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi.

Önergenin gerekçesinde, baba Mehmet Ataş'ın kızını almak ve Adana'ya defnetmek için 12 Temmuz 2016 tarihinde Urfa Valiliğine dilekçe verdiği ve dilekçenin valilik tarafından "Uygun görülmemiştir" denilerek reddedildiği hatırlatıldı.

Kerestecioğlu'nun konuya dair Bakan Ala'ya yönelttiği sorular şu şekilde: 

*Baba Mehmet Ataş'ın kızının cenazesini teşhis etmek amacıyla Suriye'ye geçiş talebi Şanlıurfa Valiliği tarafından hangi gerekçelere dayandırılarak uygun görülmemiştir?

*Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu'nun 2005 yılı Nisan ayında aldığı karar cenazelerle ilgili ailelerin isteklerine saygı duyulmasını şart koşar. 
Şanlıurfa Valiliği'nin bu şartı ihlal etmiş olmasıyla ilgili başlattığınız herhangi bir soruşturma var mıdır? Yoksa bu konuda bir girişimde bulunacak mısınız?

* Cenazelerin sınırdan alınması için ilgili il ve/veya ilçelerin kaymakam ve valileriyle yapılan görüşmelerde cenazelerin sınırdan geçiş izninin verilmemesinin Bakanlar Kurulu Kararı olduğu bildirilmiştir. Söz konusu karara avukatlar tarafından erişilememiştir. Bu kararın hukuki dayanağı nedir

* Cihatçılar safında yer alan ve 26 Ocak 2016 tarihinde Suriye'nin Türkmen Dağı'nda hayatını kaybeden MHP Fatih İlçe Başkan Yardımcısı İbrahim Küçük'ün cenazesi bir gün içinde Türkiye'ye getirilmiş ve 27 Ocak 2016 tarihinde defnedilmiştir. Buna karşılık IŞİD'e karşı insanlık onurunu korumak için savaşan vatandaşların cenazelerinin ülkeye getirilmesinin yasaklanmasını Bakanlığınız nasıl açıklamaktadır? (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar darbelere karşı alanda

SONRAKİ HABER

Mardin'de 28 günde 4 kadının öldürülmesi protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...