05 Ağustos 2016 14:51

'Yasalar yaşama hakkımızı engelliyor'

İsveç’in değişik yerleşim birimlerindeki kamplardan Stockholm’e gelen Suriyeli mülteciler, yeni iltica yasalarını protesto etti.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm 

İsveç’in değişik yerleşim birimlerindeki kamplardan Stockholm’e gelen Suriyeli mülteciler, yeni iltica yasalarını protesto etmek için parlamento binası önünde gösteriler ve oturma eylemleri gerçekleştirdi.

Mülteciler, İsveç hükümetinin parlamentodan iki ay önce geçirdiği yeni iltica yasasının iltica haklarını ortadan kaldırdığını ve Cenevre Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu söylüyor ve iptal edilmesini istiyorlar. 500’ü aşkın mültecinin İsveç Parlamentosu önünde perşembe sabahı başlattığı oturma eylemi cuma akşamı geç saatlere kadar devam etti. Parlamento binası önünde sabahlayan mülteciler, zaman zaman meydanda gerçekleştirdikleri gösteride yaptıkları konuşmalarda İsveç halkına hükümetin çıkardığı yeni yasalara karşı çıkmaları çağrıları yaptılar.

Gazetemize konuşan mülteciler ülkeyi terk etmek istemediklerini belirttiler. 22 yaşındaki Humuslu Anvar el Ahraz, Suriye’de teknik üniversitede öğrenim gördüğünü ancak savaştan dolayı ülkesini terk etmek zorunda kaldığını ve eğitimine İsveç’de devam etmek istediğini söyledi.

‘SAVAŞMAK İSTEMEDİĞİM İÇİN KAÇTIM’

Parlamentodan çıkan yeni iltica yasasının burada öğrenimi sürdürmesini ve yeni bir yaşam kurmasını imkansız hale getirdiğine dikkat çeken Ahraz, “Ben askere gidip savaşmak istemedim. Bunun için Suriye’den kaçtım. Tüm ailem orada. Hükümet iltica yasalarında yaptığı değişiklikle iltica hakkımızı ortadan kaldırdı. Bir yıl gibi kısa süre içinde dili öğrenmemiz ve iş bulmamız isteniyor. Bunun olanaksız olduğunu herkes biliyor.” dedi. Sezar Salih Şam’da üniversitede iletişim teknolojisi eğitimi gördüğünü ama savaş dolayısıyla eğitimini tamamlayamadan ülkesini terk etmek zorunda söyledi. Yeni iltica yasasının yürürlüğe girmesinden sonra burada kalmasının ve eğitimini sürdürmesinin mümkün olmadığını söyleyen Salih, “Şu anda Suriye’de savaş devam ediyor. Geri dönemem. Ama hükümetin çıkardığı yasalar burada bulunma ve yaşama hakkımızı ortadan kaldırıyor. Ben ve arkadaşların bunu parlamenterlere anlatmak için buraya geldik. Hükümetin bu yasayı geri çekmesini umut ediyoruz” şeklinde konuştu.

YASA GERİYE DÖNÜK İŞLETİLMEMELİ

Ahmad Arafa Suriye’de dişçilik eğitimi görüp bir süre Türkiye’de kaldıktan sonra İsveç’e gelerek iltica talebinde bulunmuş. Türkiye Devletinin mültecilere yönelik yaklaşımının iyi olmadığını ancak Türkiye halkının gösterdiği sıcaklığa teşekkür ettiğini söyleyen Arafa, “Hükümet yasayı haziran ayında parlamentodan geçirdi. Ama yasa 24 Haziran 2015 tarihinden sonra gelenleri de kapsıyor. Yasanın geriye doğru işletilmesi yüz bine yakın sığınmacıyı olumsuz etkiliyor. Yeni çıkan yasalar aile birleşimini olanaksız hale getiriyor. Buraya gelenlerden çoğunun eş ve çocukları Türkiye ve Ürdün’de bulunuyor. Yeni yasaya göre ailelerini yanlarına getirebilmeleri için işleri ve evleri olması gerekiyor” dedikten sonra  “Dil bilmeyen insanlar nasıl kısa sürede dil öğrenip işe girebilir?” sorusunun yanıtlanmasını istiyor.
 

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da sendikacılardan OHAL’e tepki

SONRAKİ HABER

Türköne: O Camiayla birlikte olmaktan dolayı pişman oldum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...