05 Ağustos 2016 14:34

Kutuplaşma işçileri endişelendiriyor

İstanbul İkitelli Sanayi Bölgesi’nde bulunan (İOSB) Aymakoop Sanayi Sitesi’nde çalışan ayakkabı işçileriyle darbe girişimi ve OHAL’i konuştuk.

Paylaş

İşçilerin hemen hepsi ağır çalışma koşullarından ve düşük ücretten şikayetçi. Ancak son dönemde yaşananlardan sonra kutuplaşmanın daha da arttığına dikkat çeken işçiler, bunun işçilerin durumunun daha da kötü olmasına neden olacağını söyledi. 

Van’dan çalışmak için İstanbul’a geldiğini söyleyen genç bir işçi darbenin bir oyun olduğunu ileri sürdü. Darbe girişimi sonrası yaşananlarla işyerlerinde kutuplaşmaların yaşandığına dikkat çeken işçi, daha önce sorun yaşamadığı diğer görüşten işçi arkadaşlarıyla ters düştüklerini söyledi. Darbe girişiminin ertesi günü patronun işe gelir gelmez Kürt iki işçiye hakaretler yağdırdığını ifade eden işçi, bu işçilerin “Neden böyle yapıyorsun?” diye sorması üzerine gerekçe göstermeden işten atıldığını aktardı. “Herkes memleketinden buraya çalışmak için göçüyor ve asılında herkes aynı şartlar altında yaşıyor” diyen işçi, bölünmemek gerektiğini kaydetti. 

AKP’li bir başka işçi ise darbe sonrası üç parti ve tabanları arasında büyük bir birlik sağlandığını ileri sürdü. Darbe girişiminin gerçek olduğunu ifade eden işçi, gerçek olmasaydı  böyle bir birliğin sağlanamayacağını söyledi. OHAL ve Gülen Cemaatiyle ilgisi olmayan kamu emekçilerinin görevden alınmasını sorduğumuz işçi, “Fırsat ele geçmişken sevmediği muhaliflerin de temizlemesini” savundu. 

Konuşmaya dahil olan bir başka işçi ise kimsenin işçiden yana olmadığını, işyerinde yaşanan kutuplaşmadan zarar gördüklerini dile getirdi. İşçi yaklaşık bir hafta önce Silopi’de yaşayan 85 yaşındaki annesinin özel hareket tarafından tehdit edilerek evinin boşaltılmak istendiğini aktardı. 2009 yılında Ayamama deresinde yaşanan sel felaketinde evinin ve eşyalarının zarar gördüğünü ancak belediyenin sadece 750 lira yardımla geçiştirdiğini kaydeden işçi, sel felaketinden sonra ekonomik durumunu düzeltemediğini, işyerinden de ücretini 6 aydır alamadığını anlattı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Haftada 150 lira için...

SONRAKİ HABER

Nusaybin'e geri dönenler: Topraklarımızı terk etmeyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...