05 Ağustos 2016 14:29

Haftada 150 lira için...

Suriyeli mülteciler, insanlık dışı koşullarda çalıştırılmanın yanı sıra ucuz iş gücü olarak görülmeye devam ediliyor.

Paylaş

Suriye’de başlayan iç savaşın ardından Türkiye’ye akın eden mülteciler, insanlık dışı koşullarda çalıştırılmanın yanı sıra ucuz iş gücü olarak görülmeye devam ediliyor.

Resmi rakamlara göre 408 bin Suriyelinin olduğu Hatay ve ilçelerinde, tarım işleri ve inşaatlarda günlük 25 ile 30 lira arasında ücretlerle çalıştırılan Suriyeli işçiler, savaşın tüm hayallerini yok ettiğini ifade etti.

Türkiye’deki çalışma koşulları karşısında kaçtıkları Esad rejimini dahi mumla aradıklarını kaydeden Hasan El Muhammed, 2 yıl önce savaş nedeniyle Halep’ten büyük umutlarla Türkiye’ye geldiklerini söyledi. Çöplerden topladığı plastik ve kartonları geri dönüşüm sektörüne sattığını aktaran Muhammed, günlük 25 lira kazancı ile 4 çocuğuna bakmak zorunda olduğunu söyledi. Türkiye’deki yaşam koşullarının ağır olduğuna dikkat çeken Muhammed, kağıt ve plastik toplamanın yanı sıra geceleri de çalışmak zorunda kaldığını aktardı.

2013’te Şam’dan eşi ile birlikte Federal Kürdistan Bölgesi’ne geçmek zorunda kalan Gıyas Abbas, Federal Kürdistan Bölgesi’nde de KDP’nin baskısından kaçarak, Türkiye’ye geldiğini söyledi. Suriye Komünist Partisi üyesi olduğunu ifade den Abbas, 2 yıldır Türkiye’de yaşam mücadelesi verdiğini ancak Türkiye’de de baskı altında yaşamak zorunda kaldıklarını dile getirdi. Tarım ve inşaat işlerinde çalışan Abbas, günde 13 saat çalıştığını ve haftalık 150 lira kazandığını belirtti. Abbas, yaz kış 13 saat çalışmanın karşılığında bir hiç aldıklarını belirterek, insanlık dışı koşullarda çalıştırıldıklarının altını çizdi. (Hatay/DİHA)


 

ÖNCEKİ HABER

İzinler iptal olunca tarım işçilerinin yevmiyeleri arttı

SONRAKİ HABER

Kutuplaşma işçileri endişelendiriyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa