05 Ağustos 2016 12:50

Kıbrıs mahkemesi: Koordinasyon Anlaşması anayasaya aykırı

Kıbrıslıların direnişi sonuç verdi AKP ile yapılacak olan Gençlik ve Spor Koordinasyon Ofisi anlaşmasını mahkeme anayasaya aykırı buldu.

Paylaş

Kıbrıs’ta uzun süredir eylemlere neden olan ve AKP ile yapılacak olan Gençlik ve Spor Koordinasyon Ofisi anlaşmasını mahkeme anayasaya aykırı buldu. Anayasaya aykırı bulunan Türkiye Cumhuriyeti Yurtdışı Koordinasyon Ofisi Anlaşması’na göre, Kıbrıs’taki Spor ve Gençlik Daireleri işlevsiz bırakılacak, tüm proje ve uygulamalar, bu ofis tarafından belirlenecek, ofisin başına Türkiye Cumhuriyeti’nden bir başkan atanacak ve ofis içerisinde çalışacak tüm personellerin istihdamı Türkiye Cumhuriyeti tarafından belirlenecekti.

Kıbrıslıların aylardır direniş gösterdiği anlaşma geçtiğimiz aylarda KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde tüm tepkilere rağmen onaylanarak Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya gönderilmişti. Akıncı, halkın geniş muhalefetinin bir sonucu olarak anlaşmayı onaylamamış ve Anayasa Mahkemesi’nden anlaşmanın içeriğinin Anayasa’ya uygunluğu konusunda fikir istemişti. Aynı zamanda birçok kitle örgütü, dernek ve bazı siyasi partilerden oluşan ‘Reddediyoruz Platformu’, anlaşmanın getireceği sosyo-kültürel tehlikelerin yanı sıra, Kıbrıslıların iradesinin başka bir ülkeye devredileceği gerekçesi ile anlaşmanın Anayasa’ya aykırı olduğu konusunda bir rapor hazırlamıştı. 

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Gerekçeli kararın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya ulaştırılmasının ardından, Akıncı anlaşmayı onaylamayarak, KKTC Cumhuriyet Meclisi’ne iade edecek. Meclis’in anlaşmayı olduğu gibi tekrar Akıncı’ya gönderme ya da üzerinde tek taraflı değişiklik yapmak hakkı olmadığı için, hükümetin, Anayasa’ya aykırı bulunan madde nedeniyle ek bir anlaşma yapmak üzere TC Hükümeti ile masaya oturacağı belirtiliyor. 

‘REDDEDİYORUZ’ MÜCADELESİ DEVAM EDECEK

Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından Reddediyoruz Platformu adına açıklama yapan Toplumcu Demokrasi Partisi Girne Milletvekili Zeki Çeler, mücadeleyi kararlılıkla sürdüren tüm kesimlere teşekkür ederek, asıl büyük kazanımın Kıbrıslıların özgüveninin tazelenmesi olduğunu belirtti. Çeler, bundan sonraki süreçte üzerlerine düşenin rehavete kapılmadan, halkın iradesine ve kimliğine sahip çıkarak  mücadeleye devam etmek olduğunu vurguladı. (Lefkoşa/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

BM: IŞİD 3 bin Iraklıyı kaçırdı

SONRAKİ HABER

Tabip Odası temsilcisinin açığa alınmasına ITO’dan tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...