10 Mayıs 2012 09:41

Bakanlık Togo işçilerini fark etti!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 3 km. uzağındaki TOGO Ayakkabı Fabrikası’nda sendikalı oldukları için işten atılan işçiler, “yetkililer” tarafından nihayet görüldü. Ama “yetkililer” sendikaya üye olduğu için işçileri kapı önen koyan ve kaçak işçi &ccedi

Bakanlık Togo işçilerini fark etti!
Paylaş

Milletvekilleri ve bürokratlara özel yapım ayakkabı üreten TOGO Ayakkabı fabrikasında Deri-İş’e üye oldukları için işten atılan işçilerin direnişi 11. gününde. Toplusözleşme yetkisi için Çalışma Bakanlığı’na başvurmalarının ardından patron tarafından kapı önüne konan işçilerin, “sendikaya üye olduğumuz için işten atıldık”, “içeride emekli işçileri kaçak çalıştırıyorlar” uyarılarını dikkate almayan devlet, bu sabah harekete geçti. Ama devlet, Çalışma Bakanlığı’nın 3 km. ötesinde, fabrika içinde yaşanan hukuksuzluğu görmezden geldi, işçilerin direnişini “hukuksuz” gördü. Direniş için fabrika önüne gelen işçilerden 28’i sabah saatlerinde gözaltına alınarak, Balgat’taki 10 Nisan Polis Karakolu’na götürüldü.  

İŞÇİYE HAKKINI ARAMAK DA YASAK

Açtıkları pankartlar nedeniyle Kabahatlar Kanunu ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri iddiasıyla gözaltına alınan işçiler, daha sonra Adli Tıp Kurumu’na götürülerek muayene oldu. Tekrar karakola getirilen işçilerin ifadeleri alınmaya devam ediyor. 18 yaşından küçük olduğu belirtilen bir işçinin ise ifadesi Çocuk Savcılığı’nca alındı. İşlemlerin akşam geç saatlere kadar sürebileceği belirtildi.

EMEKÇİLER SOKAKTA TEPKİ GÖSTERDİ

İşçilerin gözaltına alınması karşısında emekçiler sokağa çıktı. KESK üyeleri Yüksel Caddesi’nde basın açıklaması yaparken, ODTÜ çalışanları ve öğrenciler de kampüsün fabrikanın karşısında bulunan kapısına yürüyüş düzenledi. Yüksel Caddesi’nde yapılan açıklamaya Emek Partisi Ankara İl yöneticileri ve Halkların Demokratik Kongresi Ankara Sekreterya üyeleri de katıldı. Burada konuşan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Doğan Kaya, “Polisin Çalışma Bakanlığı’na 3 km. mesafede açıkça suç işleyen patronu değil, sendikalaştığı için işten atılan işçi arkadaşlarımızı gözaltına alması, AKP hükümetinin ve Çalışma Bakanı’nın demokrasi ve örgütlenme özgürlüğüne ilişkin söylemlerinin yalan olduğunun en somut ispatıdır” dedi.  

İŞÇİLER VE ÖĞRENCİLER BİRLİKTE YÜRÜDÜ

ODTÜ’de ise Tez-Koop-İş ve Eğitim Sen ODTÜ Temsilcilikleri ile çok sayıda öğrenci Yemekhane önünde buluşarak, TOGO fabrikasının karşısındaki A1 kapısına yürüdü. “TOGO işçisi yalnız değildir” sloganlarının atıldığı eylemde, öğrenciler de “Direnen TOGO işçilerinin yanındayız” yazılı pankart taşıdı. A1 kapısında konuşan Tez-Koop-İş Ankara 2 Nolu Şube Başkanı Mustafa Barın, “Bugün direnen, haklarını arayan işçiler gözaltına alındılar. Devlet hakkını arayan işçiyi gözaltına alırken, işçinin hakkını gasbeden işverene yaptırım uyguluyor mu? Hayır. Devlet ve işverenler 18. yüzyıldan kalma çalışma şartlarının uygulanmasını istiyorlar. Arkadaşlarımız işlerine geri alınmadığı sürece TOGO’nun ürünlerini tüketmeyeceğiz. TOGO’nun mağazaları önünde işçilerin haklarını nasıl gasp edildiğini dillendireceğiz” diye konuştu.

Eğitim Sen ODTÜ Temsilcisi Ozan Demirel, de işçiler direndiği sürece öğrencilerle birlikte işçilerin yanında olacaklarını söyledi. Daha sonra bir heyet TOGO fabrikasının önüne giderek 15 dakikalığına oturma eylemi yaptı. Hava-İş üyeleri de eyleme destek verdi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hasankeyf'e bir darbe daha!

SONRAKİ HABER

İzmir'de 9'u asker 26 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...