09 Mayıs 2012 15:24

Sanatçıya ‘nasıl şarkı söylersin’ davası

Sanatçı Pınar Aydınlar’a katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşma ve söylediği türküler nedeniyle bir dava daha açıldı. Aydınlar, söylediği türküler nedeniyle daha önce de 10 ay  hapis cezası almıştı.  13 Nisan 2012 tarihinde Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından açılan davada, Pınar Aydın

Sanatçıya ‘nasıl şarkı söylersin’ davası
Paylaş
Vural Nasuhbeyoğlu

13 Nisan 2012 tarihinde Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından açılan davada, Pınar Aydınlar hakkında “terör örgütü propangadası yapmak”, “suçu ve suçluyu övmek” gerekçesiyle  1 ila 5 yıl arasında hapis cezası istendi. 2010 yılında Dersim’de düzenlenen 10. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ne davet edilen Pınar Aydınlar’ın suçu, türkü söylemek.

Suçun delili ise festival kapsamında Hozat’ta söylediği “Ali Haydar”, “Kızıldere” ve “Kızrmızgül” türküleri oldu. Yıllardır söylenen ve geleneksel hale gelmiş türküler gerekçesiyle Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi sanatçıya “örgüt propagandası yapmak”, “suç ve suçluyu övme” gerekçesiyle bir kez daha dava açtı. İddianamede Aydınlar’ın türkülerine eşlik eden Hozatlılara teşekkür etmesi de “slogan atanlara teşekkür etmiştir” denilerek dosyaya eklendi.

Aydınlar hakkında açılan dava, 24 Mayıs günü Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

‘MUHALİF OLDUĞUM İÇİN DAVA AÇILIYOR'

Hakkında açılan davaya ilişkin gazetemize konuşan sanatçı Pınar Aydınlar, “Kırmızıgül, Ali Haydar ve Kızıldere türkülerinden dolayı hakkımda dava açılmış. Bu ezgileri bizler Kültür Bakanlığı’nın izniyle okuyoruz. Ama onlar kendi içlerinde bir çelişki yaşıyorlar. Kırmızıgül türküsünde  İbrahim Kaypakkaya’yı anımsatıyor, onu övüyor diye dava açıyorlar. Bu türküleri benden önce defalarca birçok sanatçı söyledi. Kimseye dava açılmadı, kimse ceza almadı doğal olarak. Bu davaların bana açılıyor olması muhalif olmam ve bu türkülerin Dersim’de söylenmesi midir?​” diye sordu.

İsmail Türüt’ün Hrant Dink’in katillerini öven besteler yapıp söylediğini hatırlatan sanatçı Aydınlar  “Türüt hakkında dava açıldı. Ama fikir hürriyeti nedeniyle beraat ettirildi. Ben de bir sanataçı olarak sahnede sonuna kadar arkasında durduğum türküleri söylüyorum. Peki bu yasalar neden farklı işliyor. Burada bir çelişki yok mu? Benim söylediğim türkülerde katilleri öven, onlara alkış tutan ifadeler de yok” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)


10 AY HAPİS CEZASI DA VAR

Sanatçı Pınar Aydınlar, hakkında daha önce Dersim’de düzenlenen festivalde yaptığı konuşma ve söylediği türkülerle nedeniyle terör örgütü ve kurucusunu övdüğü gerekçesiyle 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aydınlar, bu cezaya itiraz etti ve cezaya ilişkin son kararı Yargıtay verecek.

ÖNCEKİ HABER

Mersin serbest bölgede kural yok

SONRAKİ HABER

28 Şubat'a 11 tutuklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...