04 Ağustos 2016 15:36

Almanya’da DİTİB tartışması

Almanya’daki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB’in, Ankara ile bağı birçok siyasetçi ve uzman arasında eleştirilmeye devam ediliyor.

Paylaş

Almanya’daki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB’in, Ankara ile bağı birçok siyasetçi ve uzman arasında eleştirilmeye devam ediliyor. DW Türkçe’nin haberine göre, Yeşiller Partisi Eş Genel Başkanı Cem Özdemir, DİTİB’in Alman okullarındaki din derslerindeki etkisinin bitirmesini talep ediyor. Özdemir, Bild gazetesine verdiği demeçte, DİTİB’in öncelikli amacının din değil siyaset olduğuna dikkat çekti. Özdemir, “Okullarımızda iyi bir İslam dini dersi olması önemli ancak lütfen din dersi adı altında Erdoğan’ın yurttaşlık bilgisi verilmesin” şeklinde konuştu.

DİTİB hâlihazırda birçok eyaletteki okulda, din dersleri müfredatlarının hazırlığında görev alıyor. Cem Özdemir, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ideolojisini DİTİB üzerinden Alman okullarında yaymasına izin verilmemesi gerektiğini ifade etti.

SCHRÖTER: HUTBELER ANKARA’DAN GÖNDERİLİYOR

Frankfurt Küresel İslam Araştırma Merkezi Müdürü Susanne Schröter de DİTİB ile yürütülen işbirliğinin yeniden düşünülmesi gerektiği çağrısını yaptı. Schröter, Frankfurter Neue Presse gazetesine verdiği demeçte, “DİTİB, yapısal, mali ve ideolojijk olarak Diyanet’e bağlı” şeklinde konuştu. Schröter, Diyanet yetkilileri ve din ataşelerinin DİTİB yönetiminde doğrudan bir etkisi olduğunu öne sürdü.

Schröter, DİTİB’e bağlı camilerin cuma hutbelerinin içeriğinin Ankara’dan gönderildiğini ve genellikle siyasi karaktere sahip hutbelerle AKP Hükümetinin siyasi propagandasının camilere ihraç edildiğini öne sürdü.

DİTİB sözcüsü Zekeriya Altuğ ise suçlamaların ‘haksız’ olduğunu ileri sürdü. Altuğ, DİTİB’in birçok eyalette bağımsız bilim insanları tarafından bilirkişi incelemesine tabi tutulduğunu ve bu bilirkişi değerlendirmelerinin okullardaki din derslerine dahil olmaları konusunda bağımsız olduklarını gösteren bir belge niteliğinde olduğunu ifade etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

HDP’den Cemaatin yargı kararları için kanun teklifi

SONRAKİ HABER

Avusturya Başbakanı: Mülteci anlaşması durdurulsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...