04 Ağustos 2016 14:18

Gürmen Giyim'den atılan İşçiler anayasal haklarını istiyor

Ramsey’e üretim yapan Gürmen Giyim’de Öz İplik-İş Sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan işçilerin mücadelesi devam ediyor.

Paylaş

Erdal İMREK
İstanbul

Kastamonu’nun Araç ilçesinde bulunan ve Ramsey’e üretim yapan Gürmen Giyim’de Öz İplik-İş Sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan işçilerin mücadelesi devam ediyor.

Uzun süre fabrika önünde bekleyen işçiler, 15 Temmuz’daki darbe girişimi ve OHAL ilan edilmesinin ardından buradaki bekleyişlerini az sayıda işçiyle sürdürmeye devam etti. İşçiler şimdi hukuki mücadele başlattı. Diğer yandan sendikaya “Yetki alıp öyle gel” diyen patron, içerideki sendikalı işçileri ise zorla istifa ettiriyor. 

Gürmen Giyim’deki son duruma ilişkin gazetemize konuşan Öz İplik-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Kemal Sönmez, “İyi bir kamuoyu oluşturmuştuk. Fabrika önünde bekleyişimiz hep sürdü. Ancak 15 Temmuz’dan itibaren ülkede yaşanan gelişmeler nedeniyle, işçilerin mücadelesi darbenin gölgesinde kaldı. İçeride çalışan arkadaşlardan da büyük bir destek gelmeyince işçi arkadaşlar fabrika önüne gelmemeye başladı. İçerideki arkadaşlara da büyük bir baskı var” dedi. 

HUKUKİ MÜCADELE BAŞLADI

Her şeye rağmen az sayıda kişi ya da temsilcileriyle fabrika önünde olmaya devam ettiklerini söyleyen Sönmez, “Şu anda hukuki süreç başladı, davalarımızı açtık. Bundan sonra hukuk alanında mücadele vereceğiz” dedi. Öz İplik-İş Sendikasının Gürmen Giyim’de örgütlendiği 2014 yılından bu yana baskıların sürdüğünü ve toplam 129 kişinin sendikadan istifa ettirildiğini, bazılarının tazminatları verilerek işten çıkarıldığını söyleyen Sönmez, “Bu en son küçülme ve ücretsiz izin bahanesiyle çıkışı verilen arkadaşlarımızın sayısı 51. Geçtiğimiz günlerde 7 kişi daha çağrılarak sendikadan istifa ettirilmiş” dedi. 

‘KÜÇÜLME VAR’ DİYEN PATRON YENİ İŞÇİ ALIYOR

Ücretsiz izin ve küçülmenin bahane olduğunu, patronun sendikal örgütlenmeyi dağıtmak için bu yönteme başvurduğunu dile getiren Sönmez, “Biz yerel mahkemede davayı kazanmıştık. Dava şimdi Yargıtayda. İşverenin ‘Ben bu fabrikada iki başlılığa müsaade etmem. Sendika istemiyorum’ dediğini biliyoruz. İşçiler anayasal hakları olan sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldı ya da istifa ettiriliyor. ‘Küçülme var’ diyorlar ama çıkarılan işçilerin yerine yeni işçi alıyorlar. Amaçları sendikasızlaştırmak” dedi. 

PATRONUN AMACI SENDİKAYI ERİTMEK

İstatistiklere göre tekstilde işçilerin sendikalaşma oranının yüzde 10’u bile bulmadığını söyleyen Sönmez, “Şu ana kadar patronla bir masada oturup konuşmak mümkün olmadı. ‘Yetki alın öyle gelin’ diyor ama bir taraftan da içerideki arkadaşları istifaya zorluyor, alttan alta bizi eritmek istiyor” dedi. 

Bu saatten sonra direnişlerini hukuki alanda sürdüreceklerini ve sendika olarak sonuna kadar işçilerle birlikte olacaklarını belirten Sönmez, “Bir an önce Yargıtaydaki yetki tespitimizin çıkıp, toplu iş sözleşmesi yapmak istiyoruz. Şu anda Yargıtayda bir belirsizlik durumu var. Hakim ve savcılar görevden alındı, yerleri değişti. Süreç ne kadar uzayacak bilemiyoruz. Biz

işçilerin taleplerinin karşılanmasını, insanların anayasal haklarını kullanabilmelerini istiyoruz. Ramsey gibi bir marka işçilerin örgütlenme hakkını tanıyarak küçülmez. Bu büyümeden işçiler de hakkı olanı alsın istiyoruz” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

LSG SKY Chefs'te zam yapılana kadar grev bitmeyecek

SONRAKİ HABER

Mehdi Eker: FETÖ barış sürecini hep sabote etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...