04 Ağustos 2016 12:45

30 gün gözaltı süresi AYM’ye taşındı

İHD, Urfa'da 12 gündür gözaltında bulunan ve işkence iddiaları ile gündeme gelen Metin Kösemen ve Mehmet Ali Genç için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD),  Şanlıurfa'da 12 gündür gözaltında bulunan ve işkence iddiaları ile gündeme gelen Metin Kösemen ve Mehmet Ali Genç için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Dernekten yazılı olarak yapılan açıklamada, Metin Kösemen ve Mehmet Ali Genç isimli gençlerin Şanlıurfa Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi’nde 23 Temmuz 2016 tarihinden beri gözaltında tutulduğu hatırlatıldı. Gözaltının ilk 5 günü avukatları ile görüştürülmeyen gençlere işkence ve kötü muamele yapıldığına dair ciddi tespit ve iddialar olduğu belirtilen açıklamada, avukatların gözaltı süresinin 5. gününden sonra yaptıkları görüşmede müvekkillerinin maruz kaldıkları işkence ve kötü muamele ile ilgili iddialarını tutanak altına aldığı, bu tutanaklarla Şanlıurfa Cumhuriyet Savcılığı’na 2 kere suç duyurusunda bulunmalarına rağmen herhangi bir işlem yapılmadığı ifade edildi.

SAĞLIK KURULUŞUNA SEVK EDİLMEDİLER

Gözaltı süresinin uzaması üzerine gözaltı işleminin sona erdirilip gençlerin sağlık kuruluşuna sevkine dair 29 Temmuz günü Şanlıurfa Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurulduğu aktarılan açıklamada, Şanlıurfa 1. Sulh Ceza Hakimi'nin bu başvuruyu kabul etmediği ve gözaltı işleminin devam ettiği açıklandı. Avukatların hukuksal girişimlerde bulunulması için İHD'ye başvurduğu bildirilen açıklamada, “Metin Kösemen ve Mehmet Ali Genç’in gözaltında oldukları 12. Günde yani 3 Ağustos 2016 günü Anayasa Mahkemesi’ne tedbir talepli başvuru yapılmıştır (AYM 2016/13956 Başvuru No). Bu başvuru gençlerle birlikte İnsan Hakları Derneği başvurusu olarak yapılmıştır. Bu başvuru da Metin Kösemen ve Mehmet Ali Genç’in gözaltı işleminin sona erdirilerek, işkence ve kötü muamele iddialarının tespiti için sağlık kuruluşuna sevkleri konusunda tedbir kararı verilmesi istenmiştir. Bunun yanı sıra gözaltı süresinin uzamasına dayanak gösterilen 667 sayılı OHAL KHK’sının 6.maddesinin 1.fıkrasının a bendinin Anayasanın 15/2, AİHS’in 15/2, Medeni ve Siyasi Hakları Uluslararası Sözleşmesinin 4.maddesine açık aykırı olması nedeni ile Anayasa’nın 90.maddesi gözetilerek 30 günlük gözaltı süresinin uygulamasının durdurulması için tedbir kararı verilmesi talep edilmiştir. Ayrıca esasa geçilerek ihlal kararı verilmesi ve tazminat ödenmesi istenmiştir” denildi.

İHD ve TİHV’in, OHAL ve OHAL KHK’ları ile ilgili yaptıkları tespit ve açıklamalarında da belirtildiği gibi 30 günlük gözaltı süresi kesinlikle Anayasa’ya ve ilgili insan hakları sözleşmelerine aykırı olduğu vurgulanan açıklamada, AİHM’in Aksoy-Türkiye kararının da bunu teyit ettiği belirtildi. Açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin bu konu ile ilgili vereceği tedbir kararı Türkiye’nin hukuk devletine bağlı olup olmadığını göstermesi bakımından önemli olacağı ifade edildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Hükümlülere günlük 50 litre su hakkı verildiği doğru mu?

SONRAKİ HABER

Gülen hakkında darbe girişimiyle ilgili yakalama kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...