09 Mayıs 2012 14:37

Sendikanın S’si yüzde 20 zamma yetti

Diyarbakır’ın Kabî bölgesinde kurulu bulunan 12 fabrikada çalışan 2 bini aşkın tuğla işçisinin yevmiyesine bu yıl yüzde 20 oranında zam yapıldı. 2010 yılındaki 4 günlük grevin ardından yine yüzde 20 zam almış ama son iki yıldır yevmiyelere herhangi bir zam yapılmamıştı. Bu yıl ki sözleşme dönemi öncesinde

Sendikanın S’si yüzde 20 zamma yetti
Paylaş

Cam Keramik-İş sendikasının tuğla işçileriyle yaptıkları toplantıları yakından izleyen patronlar, mayıs ayı başında sendika öncülüğünde bir greve gidileceği yönündeki ‘kaygılar’ı nedeniyle bir tür taşeron olarak çalışan çavuşlar aracılığıyla işçilere yüzde 20 zam yapmak zorunda kaldı. Hem de işçiler henüz bir talepte bulunmadan!

JANDARMA DEVREDE!

Sendika öncülüğünde yapılacak bir grevden çekinen patronlar devreye Bağıvar Jandarma Karakolunu da soktular. Bağıvar Jandarma Karakolu Komutanı, Cam Keramik-İş Diyarbakır Temsilcisi Salih Karagöz ile görüşerek karakolun ‘bilgisi ve izni olmadan’ grev ve yürüyüşe izin vermeyeceklerini açıkça ifade etti. Tüm bu olan bitenler tuğla patronlarının, yeşil kart uygulamasının kalkmasıyla hiçbir sosyal güvencesi kalmayan tuğla işçilerinin yakıcı hale gelen sigorta talebi ve çalıştıkları ağır işin karşılığı olmayan yevmiyelere olan tepkisinin sendika tarafından örgütlenmesinden ne kadar çekindiğini ortaya koydu.

‘PATRONLAR ÖRGÜTLÜ İŞÇİDEN KORKUYOR’

Görüşlerine başvurduğumuz Cam Keramik-İş Diyarbakır Temsilcisi Salih Karagöz de “Yaptığımız çalışmaları gören patronlar birkaç çavuşu devreye soktular. Bütün işçileri kandırmaya çalıştılar. İşçiler daha zam talebinde bulunmadan yüzde 20 zam verdiler. Yeter ki sendikada örgütlü olmasınlar. İşçinin örgütlenmesinden korktular” diye konuştu. Patronların yanı sıra Bağıvar Karakol Komutanının Kabî’ye gelerek kahvede kendisiyle görüştüğünü belirten Karaköz , “Artık karakol kendi mi gelmişti yoksa patronlar mı gelmelerini istemişti bilmiyorum. Ama karakol komutanı dedi ki ‘Eğer grev ya da yürüyüş yapacaksanız, örgütlenme yapacaksanız gelip bizden izin alacaksınız.’ Belli ki bize bir gözdağı vermek istediler. Tüm bu gelişmelerden de anlaşıldı ki patronlar işçilerin sendikada birleşmesinden çok korkuyorlar” dedi.

ZAMDA CAM KERAMİK-İŞ ETKİLİ OLDU

Yüzde 20 zamma rağmen yemek hakkı, sigorta hakkı, maske, yoğurt ve yol gibi taleplerin henüz karşılanmadığını söyleyen Karagöz “Tuğla işçisi Cam Keramik-İş’te örgütlenmediği sürece de bu sorunlar devam edecek. İşçilere çağrımız şudur; Örgütlenmek için geç değil. Sendikaya sahip çıkmalılar. Örgütlendiklerinde sosyal haklarına kavuşabilirler. İşçiler tek başlarına hareket ettiği sürece hiçbir hakka sahip olamaz. Ancak sendikada birleştiğimiz zaman hakkımızı alabiliriz. Son birkaç ayda tuğla işçileri arasında yürüttüğümüz çalışma nedeniyle telaşlanıp daha işçiler zam istemeden yüzde 20 zam yaptık demeleri bile bunu gösteriyor.”

KÖLELİK SÖZLEŞMESİ

Blok-San, Saran ve Öz Dicle gibi fabrikalarda çalışan tuğla işçileri de; patronların, sendikanın yaptığı toplantılar, sigorta ve zam talebiyle greve gidecekleri söylentileri nedeniyle telaşlandığını, çavuşları çağırıp sendika hakkında ve grev hakkında bilgi almaya çalıştığını belirttiler. İşçiler, “Sendikanın önüne geçmek için çavuşlar ve patronlar yüzde 20 zamda anlaştılar” dediler. Saran Tuğla, işçilerin önemli bir bölümünün sigortalı çalıştığı tek fabrika. Ancak Saran patronu işçileri sigortalı yaparken işçilere hiçbir hak talebinde bulunmayacaklarına dair bir kağıt imzalatıldığını söylüyorlar. Başlangıçta sigortalı olmak için bu kağıdı imzaladıklarını belirten işçiler, “Ama zamanla gördük ki biz sadece bir kağıda imza atmamışız. Biz patronun kölesi olduğumuzu kabul ettiğimiz bir kağıda imza atmışız” diyerek tepkilerini dile getirdiler. Saran işçileri hukuki haklarını aramak için Cam Keramik-İş sendikasına başvurdular. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AB ‘uyumlu’ güvensizlik yasası

SONRAKİ HABER

‘HDK temel mücadele gücü haline geliyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...