04 Ağustos 2016 07:20

HDP’ye medya ambargosu  

Darbe girişimi sonrası HDP’ye, siyaset, medya ve kamusal alandaki ambargo daha da arttı.

Paylaş

DENİZ NAZLIM

Meclis tarihinde en çoğulcu yapıyı oluşturan ve 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri’nde Tayyip Erdoğan iktidarını sarsan Halkların Demokratik Partisi (HDP), o tarihten itibaren AKP ve Saray’ın hedefinde. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası İslamcı- Milliyetçi siyaset arenasında karşılıklı jestler ve Saray etrafında oluşturulan "Milli ittifak" dışı kalan HDP, siyaset, medya ve kamusal alanda dışlanıyor.

MEDYA AMBARGO UYGULUYOR

Medya sansürünün en açık hali dün HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen’in parti Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında görüldü. Bilgen’in konuştuğu kürsüde daha önce ana akım medyadan yapılan katılım bu kez toplantıyı izlemezken, kürsüde sadece muhalif medyaya ait 5 mikrofonun olduğu dikkat çekti.

Düzenlediği toplantının ardından medya karartmasını değerlendiren Bilgen, HDP’ye yönelik medya sansürünün iktidarın kurmuş olduğu baskılama politikası ile birlikte görülmesi gerektiğini söyledi. Bilgen, hükümetin baskısına boyun eğen medya organlarının demokrasi konusunda ne kadar samimi olduğunun da görüldüğünü dile getirdi.

İktidarın direktifi doğrultusunda hareket eden medyanın merkezi bir karar üzerinden şekillendiği 15 Temmuz gecesi ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na 6 yıl sonra TRT’de ekranların açılmasıyla ifşa olmuştu. Erdoğan ile “Milli ittifak” kuran Kılıçdaroğlu’nun Salı günkü grup toplantısı da Erdoğan’a olan desteğinden dolayı ATV, A Haber ve 24 TV gibi televizyonlar da yayınlandı.

MHP’DE AYNI ÖDÜLÜ ALDI

Saray medyası MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli içinde yumuşama sinyali verdi. Bahçeli’nin grup toplantısı da, TRT, ATV, Haber Türk, 24 TV, A Haber, CNN TÜRK, NTV gibi kanallarda canlı yayında gösterildi. AKP ve Saray iktidarını desteği sürdüren Ulusal Kanal da CHP ve MHP gruplarını canlı yayınlayanlardan oldu.

SADECE 20 SANİYE

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın grup konuşmasını ise, imc TV, Med Nuçe ve Hayatın Sesi televizyonlarında canlı verildi. Türkiye’nin en çok izlenen 5 ana haber bülteninden sadece Star TV, Yüksekdağ’ı 20 saniye ekranına taşıdı. Kısa olarak yer verilen haber ise Yüksekdağ’ın aleyhine bir dil kullanıldı. 

Yüksekdağ'ın grup toplantısında yaptığı konuşma ertesi günün gazetelerinde de yer bulamadı. Yer verilen haberlerin ise ters yüz edilerek aktarıldığı görüldü. Örneğin; Türkiye gazetesi, “Yüksekdağ, kuvvet komutanlıklarının Milli Savunma Bakanlığına bağlanmasına ilişkin, ‘Askeri kurumların sivil siyasete bağlanması en doğru ve olması gereken yöntemdir’ dedi” şeklinde servis etti. Ancak Yüksekdağ’ın cümlesi, “Ama sivil siyasetin de demokrasiye bağlanması gerekiyor” olarak geçiyor. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Bağışlar zorunlu, dekontlar ‘fiş’ gibi

SONRAKİ HABER

Londra’da bıçaklı saldırı: 1 ölü, 5 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa