10 Mayıs 2012 03:47

Türkiye sinemasının büyük çaresizliği

16 Nisan günü Yönetmen, Senarist, Yapımcı Seyfi Teoman’ın 35. yaş günüydü. Bir aracın motosikletini sıkıştırması sonucu yaptığı kaza ardından beyin kanaması teşhisiyle Çapa Tıp Fakültesine kaldırıldı. 20 günü aşkın süredir yaşam mücadelesi veren Teoman, herkes uyanıp yoğun bakımdan çıkmasını

Türkiye sinemasının büyük çaresizliği
Paylaş

1977’de Kayseri’de doğan Seyfi Teoman, Boğaziçi  Üniversitesi İktisat Bölümü’nü bitirdikten sonra Polonya Ulusal Sinema Okulu Lodz’da film yönetmenliği eğitimi aldı. 2004 yılında çektiği kısa filmi ‘Apartman’, ulusal ve uluslararası pek çok festivalde gösterildi ve ödüller aldı.

İlk uzun metrajlı filmi ‘Tatil Kitabı’, 58. Berlin Film Festivali’ne kabul edilen tek Türkiye yapımı film oldu. 2008’de Berlin Film Festivali’nin Forum bölümünde dünya galası yapılan film, Türkiye’de ‘Ulusal Yarışma’ bölümünde yer aldığı 27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde En İyi Film ve FIPRESCI Ödülleri’ni kazandı.

Barış Bıçakçı’nın aynı isimli romanından uyarlanan ikinci uzun metrajı ‘Bizim Büyük Çaresizliğimiz’le Berlin Film Festivali’nin bu kez yarışma bölümüne katılan Teoman, son olarak Emin Alper’in geçtiğimiz ay İstanbul Film Festivali’nde ‘En İyi Film’ seçilen filmi ‘Tepenin Ardı’nın yapımcılığını üstlenmişti. Teoman, Kültür Bakanlığından da yapım desteği alan üçüncü filmi ‘Evliya’ üzerinde çalışıyordu. (İstanbul/EVRENSEL)


İNSANLIK HALLERİYLE İLGİLENEN İNSANİ TARAFI KUVVETLİ ADAM

Çağdaş Günerbüyük (Sinema yazarı) Ara ara listeler yapılır, Türkiye sinemasının son yıllarda çıkardığı yönetmenler sıralanır ya, Seyfi Teoman bu listelerde mutlaka yer verilen genç yönetmenlerdendi. Yönettiği ilk film Tatil Kitabı da, yapımcılığını yaptığı Tepenin Ardı da ödüller aldı. Bunlar bu kadar kısa hayatında önemli başarılara imza attığının göstergesi. İnsanlık halleriyle ilgilenen, kendisinin insani tarafı da kuvvetli bir adamdı. Heyecanla sinema anlatmaya çalışan görüntüleri gözümün önüne geliyor. Tatil Kitabı’nda babanın trafik kazası ve beyin kanaması geçirmesi, hatta Bizim Büyük Çaresizliğimiz’in de trafik kazasıyla başlaması, iki filminin ikisinde de ne yazık ki böyle ortak bir nokta olduğunu akla getiriyor. Kaderci bir sonuç çıkarmamak için, bu konuya kafa yormasının haklı bir nedeni varmış mı demeli, bilemiyorum.

Emin Alper (Teoman’ın yapımcılığını yaptığı ödüllü Tepenin Ardı filminin yönetmeni) Ben sinemaya dair ne yaptıysam hepsinde imzası vardı. Bundan sonra nasıl devam edeceğim bilemiyorum. Hepimize sabır diliyorum.

Enis Köstepen (Tepenin Ardı filminin diğer yapımcısı) Seyfi bana hep zor şartlara rağmen, yaratabilme gücüyle inanç ve ilham verdi. Dostluğunu, gücünü, telaşını hep özleyeceğim.

Fırat Yücel (Altyazı Dergisi Yayın Yönetmeni) Seyfi enerjisiyle, heyecanıyla, coşkusuyla çevresindeki herkesi yaşama bağlayan bir insandı. Heyecanını kendine saklamaz, paylaşır, etrafındakilere dağıtırdı. Onun yaşama telaşının çok azını hissettiğinizde dahi dünya gözünüze daha büyük, hayat daha sınırsız görünmeye başlardı. Aynı anda hem kuşkucu hem coşkulu olunabileceğini anlatırdı varlığıyla, hayatta ve sinemada. Yokluğunu hayal etmek çok zor. Yakınlarına ve sevenlerine sabır diliyorum.

Zümrüt Burul (Seyfi Teoman’ın Menajeri) Seyfi benim bu işe, sinemaya girme sürecimde en etkili olan kişiydi. Bu işleri onunla istedim. Çok iyi bir senarist ve yönetmen olmasının dışında çok iyi bir insandı. Seyfi candı.

ÖNCEKİ HABER

Okul sütü projesi tekelleri güçlendiriyor

SONRAKİ HABER

Ruhi Su'ya mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...