03 Ağustos 2016 13:28

Japon edebiyatında ‘korkutma’ sanatı

SABİTFİKİR dergisi, Japon edebiyatında “korkutma” sanatını ele alıyor.

Paylaş

SABİTFİKİR dergisi ağustos sayısında Uzakdoğu’dan “rahatsız edici” hikayelerin peşinde düşüyor. Japon edebiyatında “korkutma” sanatına dair önemli başlıkları dosyasına taşıyan dergi, “korkutma” meselesinin Japon kültüründe bir geleneği ifade ettiğini aktarıyor. 

SabitFikir’in Kararsız Okur infografiği de, bir taraftan Türkçeleşmiş çağdaş Japon edebiyatının peşine düşerken, diğer yandan Japoncada yazılmış korku-gerilim öykülerine uzanıyor. Ece Karaağaç ise bu sayıda Söyleşi sayfalarına, klasik Japoncadan çeviri yapabilen nadir isimlerden Esin Esen’i konuk ediyor.

Dünyadan’da da Mert Tanaydın, “çeviri-doğmuş” edebiyata işaret ediyor. ÇizgiRoman sayfalarında Levent Cantek’in incelediği çalışma ise, Fırat Yaşa’nın Göbeklitepe’yi merkeze aldığı çizgi romanı Tepe...

SabitFikir’in bu sayısında ayrıca Nathaniel Hawthorne, Massimo Carlotto, Dave Eggers, Sarah Waters, Rachel Cusk, Paula McLain, Henry James, Monika Maron, Cemil Kavukçu, Linda Coggin ve Cees Nooteboom’un eserlerini güvenilir Eleştirmenler Irmak Zileli, A. Ömer Türkeş, Aydın Baran Gürpınar, Oylum Yılmaz, Melisa Kesmez, Ece Karaağaç, Ali Bulunmaz, Nazan Maksudyan, Burcu Bayer, Burcu Arman ve Hayati Roman yorumluyor.

H. Burak Kuyaş, hazırladığı NesneKitap sayfasında bu ay, klasik eserlerin olan ve olmayan özel baskılarından söz ediyor. Yankı Enki ise, John Wyndham’ın bilim kurgu romanlarından yola çıkarak “uygarlığın arızaları”nı irdeliyor. Ceyhan Usanmaz da, Türkiye Bilişim Derneğinin geleneksel olarak düzenlediği bilim kurgu öyküleri yarışmasından doğan kitaplara değiniyor.

KuşBakışı ise bu ay Hıfzı Topuz’u ağırlıyor. Yazarın çalışma masasının fotoğrafına, halen üzerinde çalışmakta olduğu kitabından tadımlık bir alıntı da eşlik ediyor. SabitFikir’in kapak illüstrasyonu Akif Kaynar’a ait. Ancak çizimler bununla sınırlı değil; iç sayfalarda dikkatli gözler, çok sayıda yetenekli ve genç çizerle de karşılaşıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Sevginin kanatlandırdığı bir kadının hikayesi 

SONRAKİ HABER

Ben de Sana Onu Söyleyecektim 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa