03 Ağustos 2016 11:48

‘Martı Projesi oldu bittiye getirilmek isteniyor’

Mimar ve şehir plancıları yaptıkları açıklamayla projenin darbe girişimi ve OHAL fırsata çevrilerek oldu bittiye getirilmek istendiğini vurguladı.

Paylaş

İstanbul’da tarihi Kabataş İskelesi yıkılarak yerine inşa edilmek istenen ‘Kabataş Martı Projesi’ tepkilere neden oluyor. 

Mimar ve şehir plancıları yaptıkları açıklamayla projenin darbe girişimi ve OHAL fırsata çevrilerek oldu bittiye getirilmek istendiğini vurguladı ve halkın onayı alınmadan hazırlanan bu projenin derhal geri çekilmesini istedi.

TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu (İKK), ‘Kabataş Martı Projesi’ adlı transfer merkezi inşaatının başlaması ile ilgili düzenlediği basın toplantısında projeyle ilgili İstanbul Büyük Şehir Belediyesine sorular yöneltti ve projenin durdurulması çağrısında bulundu. 

Basın toplantısına TMMOB İstanbul İKK Sekreteri Cevahir Akçelik, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Akif Burak Atlar ve Mimarlar Odası Yöneticisi Mücella Yapıcı katıldı.

Cevahir Akçelik, “Ülkemizde yaşanan darbe, OHAL ve kanun hükmünde kararnameleri fırsata çevirmek, bu darbe ortamından yararlanmak isteyen Büyükşehir yetkilileri bu projeyi oldu bittiye getirmek istiyor” diye konuştu.

Akçelik, Büyükşehir Belediye Meclisinin 13 Mayıs 2016 tarihli toplantısında oy çokluğuyla kabul edilen projeye ilişkin İBB’ye şu soruları yöneltti;

* Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığının imar planına esas görüş ve önerileri ile gerekli izinler alınmış mıdır?

* Proje kapsamında, ÇED yönetmenliğinin proje tanıtım dosyası hazırlanmış mıdır? ÇED gerekli değildir veya ÇED olumlu kararı alınmış mıdır?

* Kültür ve Turizm Bakanlığının imar planına esas görüş, öneri ve onayı alınmış mıdır?

‘DERHAL BU PROJEYİ ORTADAN KALDIRIN’

Mimarlar Odası Yöneticisi Mücella Yapıcı, Kabataş Martı Projesi’nin 2005 yılında hazırlandığını hatırlatarak “2012’de projeye karşı dava açtık ve kazandık. Proje tekrar gündeme geldi yine dava açtık ve yine kazandık” dedi.

Yapıcı, projenin derhal ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek “Boğaz kıyısına artık 1 cm dolgu istemiyoruz. Bu bölgede çok önemli tarihi eserler var, altını oyuyorlar. Haliç’ten başlayarak projeleri geri çeksinler. Madem ki bir kandırılma dönemi yaşadık birileri bizi bu alanda da kandırmış”diye konuştu.

PROJELER HALKIN ONAYI OLMADAN UYGULANAMAZ!

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Akif Burak Atlar da “Sürekli ertelenen projede yasal süreçler tamamlanmamıştır. Kamusal alanda herhangi bir projenin halkın onayı olmadan dayatılması kabul edilemez” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Açığa alınan oyuncular: Alnımız ak... Belkemiğimiz dik...

SONRAKİ HABER

Beylerbeyi Tüneli yeniden trafiğe açılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...