03 Ağustos 2016 10:20

Êzidî Soykırımı'nın yıldönümünde kadınlardan mücadele sözü

Ankara’da HDP ve HDK Kadın Meclisleri, IŞİD'in Şengal'de Êzidî halkına dönük soykırımının ikinci yıl dönümünde “bir dakikalık sessizlik eylemi yaptı.

Paylaş

Yüksel Caddesi’nde gerçekleşen eylemin ardından KJA adına konuşan Mızgin Tayşan, “Êzidî soykırımını ve kadın kırımını unutmadık, unutturmayacağız. Soykırım ve kadın kırımı insanlık suçudur , suçlular hesap verene kadar adalet arayışımız son bulmayacaktır” dedi.

' Êzidî Kadınlar Yalnız Değildir', 'Katil IŞİD Ortadoğu'dan Defol', 'Kadın Yaşam Özgürlük' sloganlarının atıldığı açıklamada Tayşan, “Hesabı sorulmamış kıyımların yenilerinin habercisi olacağı unutulmamalıdır” dedi. Tarih boyunca 73 kez soykırıma uğrayan Ezidilerin 21. yüzyılda da IŞİD tarafından korkunç bir kıyıma uğradığına vurgu yapan Tayşan, halen sayıları 3 bin olarak tahmin edilen Êzidî kadın ve çocuğun IŞİD elinde zorla alıkonulduğunu söyledi.

Hala Ortadoğu'da IŞİD tehdidinin devam ettiğini dile getiren Tayşan, “Bu tehdit tamamen ortadan kalkana kadar mücadele etmek biz kadınların tarihi sorumluluğudur. Soykırım ve kadın kırımı bir insanlık suçudur, suçlular hesap verene kadar adalet arayışımız son bulmayacaktır” diye konuştu.

Tayşan, “Tarihin karanlık sayfalarına geçen 3 Ağustos, 'Kadın Kırımı ve Soykırımına karşı Uluslararası Eylem Günü ' kabul edilsin diye mücadelemizi bugünden itibaren alanlarda, Uluslar arası mecralarda, ulusal üstü yargı mekanizmalarında zorlayacağız”dedi. Tayşan, “Bu vesile ile biz kez daha Şengal'de, Rojava'da, Suruç'ta, Ankara Garında, sokağa çıkma yasakları adı altında Kuzeyde ve tüm Kürdistan'da yitirdiğimiz kadınları sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz” dedi.(Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Sancar, Ankara Üniversitesi'ndeki baskıları sordu

SONRAKİ HABER

15 milyon Telegram kullanıcısının bilgileri çalındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...