03 Ağustos 2016 10:17

HDP'li Sancar, Ankara Üniversitesi'ndeki baskıları sordu

HDP'li Mithat Sancar, Ankara Üniversitesi'nde akademik kadro ve öğrencilere yönelik baskıları Başbakan'a sordu. 

Paylaş

İnsan Hakları lisansüstü programına bu yıl öğrenci alınmamasını da gündeme getiren Sancar, “Lisansüstü programlara öğrenci alımının durdurulmasının üniversitenin asli işlevlerinden olan akademisyen yetiştirme faaliyetini sekteye uğratmak anlamına mı geliyor?” dedi. 

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Ankara Üniversitesi'ndeki soruşturmalar ve İnsan Hakları gibi bazı alanlarda yükseklisans öğrenci alımının durdurulmasıyla ilgili Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması talebiyleMeclis’te soru önergesi verdi. Türkiye'nin köklü üniversitelerinden Ankara Üniversitesi'nin, son dönemde akademik kadrolarına ve öğrencilerine yönelik baskılarla gündeme geldiğini belirten Sancar, sınavların devam ettiği 31 Mart 2016 tarihinde polisin dersliklere girerek öğrencileri gözaltına almasına itiraz eden akademisyenlerin tehdit edilmesini hatırlattı. Sancar, Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza atan öğretim elemanlarının, yurtdışı görevlendirilmelerine haklarında açılan soruşturmalar gerekçe gösterilerek izin verilmediğine dikkat çekti. 

Sancar, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Siyaset Bilimi, İnsan Hakları, Afrika Çalışmaları ile Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesin’nde Sosyoloji lisansüstü programına öğrenci alımının Senato'da tartışılmaksızın 2016-17 yılında durdurulduğunu belirterek, kararı alan merci ve kararın gerekçesinin halen bilinmediğini dile getirdi. 

Lisansüstü programlara öğrenci alımının durdurulmasının üniversitenin asli işlevlerinden olan akademisyen yetiştirme faaliyetini sekteye uğratmak anlamına mı geldiğini soran Sancar, “Akademik birimlerin görüşleri dikkate alınmaksızın Rektör'ün kendi başına, ağır sonuçları olan kararlar alması demokratik üniversite ve üniversitelerin özerkliği ilkelerine uygun mudur? Disiplin soruşturmalarının, kurum içindeki düzenin tesisi için değil de, adeta çalışanlar üzerinde baskı kuracak şekilde açılması, akademisyenlerin bilimsel çalışma ve ifade özgürlüklerine yönelik keyfi müdahale ve ağır ihlal oluşturmuyor mu?” sorularına yanıt istedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen: ‘Faturası masum insanlara kesilmesin’

SONRAKİ HABER

Êzidî Soykırımı'nın yıldönümünde kadınlardan mücadele sözü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...