03 Ağustos 2016 00:56

‘Sanders devrimi terk etti’

ABD’de Sanders’in Clinton’a ani desteğinin hayal kırıklığı sürüyor

Paylaş

ABD’de Demokrat Partinin iki aday adayından biri olan, Kendisini sosyalist olarak tanımlayan ancak sosyal demokrat, ilerici bir çizgiyi temsil eden Bernie Sanders’ın, seçimlerde Hillary Clinton’ı desteklediğini açıklaması hâlâ tartışılıyor. Milyonlarca destekçisinde hayal kırıklığı yarattı, destekçiler kimi eylemlerle tepkilerini de dile getirdiler. Bir çok destekçisi de Sanders’ın çağrısına rağmen Wall Street’in yani sermayenin adayı olarak nitelendirdikleri Clinton’a oy vermeyeceklerini net bir şekilde ifade ediyorlar. 

Ksahama Sawant, Counterpunch haber sitesine Bernie Sanders’ın yarattığı bu hayal kırıklığını ve neden Hillary Clinton’a oy vermeyeceğini yazdı:

BERNIE BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI

Bernie’nin (Sanders) cesur tavrı ile yozlaşmış politik düzene ve Amerika’nın zenginlerinin otoritesine meydan okuyarak yürüttüğü kampanya ABD’deki temelleri sarsmıştı. On binlerce insan ilk defa politika ile ilgili hale gelmiş, sosyalizm hakkında geniş tartışmalar ajandaya eklemişti. Fakat Sanders, neoliberal rakibi Hillary Clinton’la savaşacağına söz vermesine rağmen, önce onun adaylığını onayladı sonra bir de onun için kampanya başlattı. Hillary’nin New Hampshire’deki toplantısında amacının diğer gösterilerde daha etkin bulunmak olduğunun sinyallerini verdi. 

TRUMP TEHTİDİNE KARŞI ÇÖZÜM HILLARY DEĞİL 

Destekçileri, Bernie’nin aylarca Hillary’nin Wall Street ve Amerika’daki kurumsal şirketlerle yakın bağlarını hedef alarak yürüttüğü kampanyayı hatırlayarak şimdiki duruma bir anlam veremiyorlar. Bernie, “Hillary Clinton mükemmel bir başkan olacak ve bugün onun yanında olmaktan gurur duyuyorum” dedi. Konuşmanın merkezi iki başkan adayının karşılaştırılması ve Donald Trump’ın Amerikan politikası için oluşturduğu tehdit oldu. Bernie, Trump’ın temsil ettiği sağ kanat popülizminin teşhisi konusunda haklı, fakat çözümü Hillary değil. Sağ kanadı Hillary Clinton gibi politikacıları destekleyerek yenemeyiz. Sadece Hillary’nin bağışçılarına bakalım Wall Street bankaları, McDonalds, WallMart, Target, Big Pharma, HMOs ve Big Oil... Bu firmalar, Bernie Sanders’ın kampanyasında söz verdiği saatlik 15 dolar olan asgari ücreti, Trans Pasifik Anlaşmasının (TTP) iptali ve  ücretsiz sağlık sigortası politikaları için bağışta bulunurlar mı? 

Objektif bakılınca Demokratik Parti hiçbir zaman sağı yenmek için kullanılabilecek etkili bir araç olmadı, hatta sağın yaygınlaşmasına katkıda bulundu. Bu sebeple eğer sağı yenmek istiyorsak baştan yepyeni bir parti kurmamız gerek. 

Bernie de, Demokratik Partinin çalışmalarının yetersiz olduğunu defalarca ifade etti. “Demokrat Parti karar vermek zorunda: Biz emekçilerin yanında mıyız, yoksa büyük patronların çıkarlarının mı?”.  

Bernie bu soruyu şu an Hillary’e sorabilir mi?

NEDEN JILL STEIN’İ DESTEKLİYORUM?

Bernie’nin seçime bağımsız ya da Yeşil Partiden katılmak yerine Demokratik Partiden katılması zaten hataydı. Ama eğer ABD’yi Donald Trump gibi bir tehlikeye karşı uyarmak istiyorsa Wall Street’in gözde adayı Hillary’yi değil, Yeşil Partinin adayı Jill Stein’i desteklemeliydi. Çünkü Jill Stein’in seçim kampanyası ve hedefleri, Bernie ile çok büyük benzerlikler içeriyor. Stein’in kampanyası da  ücretsiz sağlık sigortası, asgari 15 dolarlık saat ücreti, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve siyahları hedef alan ayrımcılığa son vermeyi amaçlıyor. Hatta Jill, Bernie’den daha ileri gidip ABD’nin temel dış politikalarında değişiklik hedeflerken, öğrenci borçlarını da iptal etmeyi planlıyor. 

Jill Stein’in ve Yeşil Partinin bütün politikalarını onaylamıyor olmama rağmen, yeni ve bağımsız Amerikan siyasetinde önemli rol oynayacaklarını düşünüyorum. ABD’de yükselen aşırı sağı engellemek için de büyük patronlarla ittifak yapmak yerine çalışanlar ve öğrencilerin yanında yer alan politikacıları desteklemeliyiz. Yani seçmen olarak Bernie’nin yaptığı hatayı biz yapmamalıyız. 

(Kısaltarak çeviren: Elif Özmen Belek)


Trump, Hillary Clinton’a ‘şeytan’ dedi

ABD’de Cumhuriyetçi Partinin Başkan Adayı Donald Trump, Demokrat Partinin adayı rakibi Hillary Clinton’a “şeytan” dedi.

Pennyslvania’daki bir lisenin spor salonunda konuşan Trump, Demokrat Aday Adayı Bernie Sanders’ı, yarışı Clinton’a bırakması nedeniyle eleştirdi. 

Trump “Sanders şeytanla anlaşma yaptı. O (Clinton) bir şeytan” dedi. Bu arada hem Demokrat Partililer hem de Cumhuriyetçiler Trump’ı, Irak’ta ölen Müslüman bir ABD askerinin anne ve babasıyla ilgili söylediği sözler nedeniyle eleştirmeye devam etti.

Eski Cumhuriyetçi Başkan Adayı ve Vietnam Gazisi Senatör John McCain “Trump’ın aramızdaki en iyileri pervasızca karalama ehliyeti yok” dedi.

2004’te 27 yaşındayken Irak’ta ölen Humayın Khan’ın babası Khizr Khan ve annesi Ghazala BBC’ye yaptıkları açıklamada Trump’a karşı çıkma zamanının geldiğini söylediler.

Trump Ghazala Khan’ın geçen haftaki Demokrat Parti Kongresinde kocasının yanında konuşmaması nedeniyle eleştirince tartışma yaratmıştı.

Trump daha önce de Sanders’ın parti kongresinde Clinton’a destek vererek “Şeytanla anlaşma yaptığını” söylemişti. Ancak bu kez ilk defa Clinton’a da şahsen “şeytan” demiş oldu.

TRUMP’A ‘VERGİ KAYITLARINI AÇIKLA’ ÇAĞRISI

Bu arada Amerikalı milyarder İş Adamı Warren Buffet, Trump’a vergi kayıtlarını açıklaması için meydan okudu.

Trump daha önce yetkili makamlar incelemelerini tamamlayana dek vergi kayıtlarını açıklayamayacağını söylemişti. Buffet ise vergi kayıtlarını açıklamayı ve insanların bu konuda sorular sormasını yasaklayan hiçbir kural olmadığını vurguladı.

Hillary Clinton’a destek olmak için yapılan bir mitingde konuşan Buffet kendisinin de vergi incelemesinden geçtiğini ve Trump’la birbirlerinin vergi kayıtlarını “İstediği zaman ve istediği yerde” inceleyebileceklerini söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İktidar kendine hakimiyet alanı yaratmak istiyor

SONRAKİ HABER

Toplusözleşmesiz sendika dönemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...