09 Mayıs 2012 10:43

İnce hesap yapsam da biriktiremem

Henüz kargalar bile kahvaltılarını yapmamışlar. Ben yollardayım. Yukarı mahalleye layık buldukları yeni alışveriş merkezinin açılışı münasebetiyle, bilmem ne marketinde indirim varmış. Her yere reklam yapıştırmışlar. Onlar yapınca çevre kirliliği olmuyor da, biz iki afiş yapıştırsak, çevreyi kirletmekten dört bir yanımızı polis

İnce hesap yapsam da biriktiremem
Paylaş
Ayla Belek

Sabahın havası nemli, önümdeki yokuş dik; bana mısın demem çıkarım. Kapılar yeni açılmış ama indirimi duyan burada. İki kutu yarım yağlı süt alana kadar canım çıktı. Haklarını yemiş olmayayım, pirinçle, çamaşır suyunda bayağı indirim vardı. Sonuçta elimdeki fişe göre toplamda 6 lira 35 kuruş kârdayım. Elim kolum dolu, geldiğim yolları kan ter içinde geri döndüm.
Postacı benden önce kapıyı çalmış, bir deste faturayı kapıya sıkıştırmış. Elektrik, su; zamlı faturalar elimi yaktı sanki. Fatura başı en az 10-25 lira zamlı ödeme yapmak zorundayım. Hiçbir şey moralimi bozamaz. Yola devam, biriktireceğim.
Tüm ay boyunca kısa mesafeleri yürüyerek gittim geldim. Dolmuş, otobüs derken ortalama 50 lira kârdayım. Öyle dolmuştan in, vapura bin, vapurdan in, otobüse, metrobüse bin günleri bitti artık. Uzaklardaki dostlarımla görüşmeleri kesmek zorundayım. Beni görmek isteyen, buyursun gelsin. Her şeyi keserim çay faslını boş geçemem. Çaydanlığa koyduğum çayı, birer kaşık azaltsam da (her demlik başı bir kaşıkla; ayda 250 gr kadar çayı arttırdığımı hesaba ekleyebiliriz) daha fazlasını yapamayacağımı itiraf ediyorum.
Alışverişlerimi indirimleri takip ederek yapsam da, zamlarla yarışamadım. Bir alışımda 5.99 olan yoğurt; öbüründe 6.45 e çıktı. Domates iki alışveriş arası zamlanınca, turfandalıkların içinden bana el salladı. Patates soğan bile çaktırmadan eski fiyatlarını beğenmez oldular. Etle uzun zamandır küs olduğumuz için hesap kitabın içine almıyorum bile. Allem ettim kallem ettim, bu ay içinde her market alışverişimden ortalama 2 lira 99 kuruş kârla döndüm. İnce hesaplarla canınızı sıkmak istemediğimden ortalamaları yazıyorum. İsteyenle kuruş kuruş hesaplaşmaya hazırım.
Faturalara gelen zamları çıktıktan sonra, 87 lira 60 kuruş kârdaydım, ta ki her şeyden vazgeçmeme neden olan o kara olay başıma gelene kadar. Aslında elimde 22 lira 45 kuruş gibi saçma sapan bir miktar  para kalmış gözüküyordu, çünkü yapılan zamlar bunca eziyet çekerek topladığım tüm birikimlerimi benden alıp gitmişti.  Olsun yola devam derken, gelen doğal gaz zammı tüm birikimlerimi alıp götürdüğü gibi ayın sonunu getirmemi sağlayacak parayı da bende bırakmadı.
Bir ayda 1 kuruş bile biriktiremezken, yılda 1 milyon dolar biriktiren bir başbakanla yarışmaya kalkmanın, baştan sonucu belli bir iş olduğunu biliyordum ama bu kadarını ben bile beklememiştim. Hesap ortada, birileri deveyi hamuduyla götürüyor.

ÖNCEKİ HABER

Cezası biten hükümlü serbest bırakılmıyor

SONRAKİ HABER

Beyyazı halkı 'Barbarlık yolu'nu kapattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...