02 Ağustos 2016 12:31

Kilis hayalet kente döndü

Sınırın öte yanından atılan havan topları nedeniyle bugüne kadar 21 sivilin hayatını kaybettiği Kilis, hayalet kente dönmüş durumda.

Paylaş

Sınırın öte yanından atılan havan topları nedeniyle bugüne kadar 21 sivilin hayatını kaybettiği Kilis, hayalet kente dönmüş durumda. Sokaklarında çoğunlukla polislere rastlanan kentin hastanelerine ise Öncüpınar sınır kapısından son iki ayda 214 IŞİD üyesinin taşındığı belirtiliyor. 

IŞİD’in kente dönük havan topu ve füze saldırılarında 18 Ocak ile 5 Mayıs tarihleri arasında 21 sivil hayatını kaybetti. Saldırıların ardından birçok kişi kentin sınır bölgesini terk etti. 

KENTE GİRİŞTE POLİS ARAMASI

Kente, girişte kurulan polis kontrol noktasında yapılan aramalardan sonra girilebiliyor. Kente gelen araçları durduran polisler, araçları ve içerisindekileri ince aramadan geçirdikten sonra kente girmek isteyenlerin GBT taraması ile kaydı alınıyor. Polis gazeteci olduğunu öğrendiği kişilere ise “Burada haber yok. Neden geldiniz” diye soruyor. Gazetecilerin makineleri dahi didik didik aranıyor. 

KENT 20 YIL GERİYE GİTTİ

Öncüpınar sınır kapısındaki TIR hareketliliği dışında neredeyse insan görmek imkansız. Merkeze yakın bir büfede müşteri bekleyen bir esnaf, kentin sene başında yaşanan saldırıların ardından boşaldığını, saldırılar sırasında evlerinden ayrılan birçok Kilislinin bir daha geri dönmediğini anlatıyor. “Kentin yarısından fazlası yok” diyen esnaf, “Kent boşaldı. 70-80 roket düştü o süreçte. 60 bin yurttaş çıktı şehirden, hâlâ dönmedi. Kilis 20 yıl geriye gitti” dedi.

SINIR KAPISI HAREKETLİ

İnsani yardımlar hariç her türlü geçişlere kapalı olmasına rağmen Öncüpınar sınır kapısında ise hareketlilik var. Üzerleri muşamba ile örtülmüş onlarca TIR, yolun her iki tarafında park etmiş halde geçiş sırasını beklemek üzere oluşan kuyrukta. Sınır kapısında yine TIR sürücülerinin yanı sıra her dükkanın kapısında 3-4 kişi oturuyor. 

Kenttin girişinde bulunan polisler, yine kentin diğer hakim noktalarında da nöbet halinde. Sınır kapısı ile kent merkezi arasında yer alan Şeyh Muhammed Camii önü de kontrol noktası oluşturulan alanlardan biri. Cami içerisinde bulunan ve sivil polis oldukları anlaşılan kişilerin sınır hattını gören bu noktada düzenli devriye yaptığı görülüyor.

‘2 AYDA 214 IŞİD’Lİ TAŞINDI 33’Ü ÖLDÜ

Kent merkezinin durumu böyleyken, kentteki devlet hastanesine mayıs ve haziran aylarında resmi kayıtlara göre 214 IŞİD üyesi getirildi. Bu yaralı IŞİD üyelerinden 33’ünün öldüğü belirtiliyor. (Kilis/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu çocukların yaşadıkları kitapta toplandı

SONRAKİ HABER

Bireysel Emeklilik Tasarısı Mecliste

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...