02 Ağustos 2016 12:23

Tutuklu çocukların yaşadıkları kitapta toplandı

Cezaevlerindeki çocuk tutukluların yaşadıkları sorunlar, maruz kaldıkları hak ihlalleri ve fiziksel-cinsel şiddeti bir kitapta toplandı.

Paylaş

Ceza İnfaz Sivil Toplum Derneği (CİSST) bünyesinde çalışmalarını yürüten Türkiye Hapishaneler Çalışma Merkezi, cezaevlerindeki çocuk tutukluların yaşadıkları sorunlar, maruz kaldıkları hak ihlalleri ve fiziksel-cinsel şiddeti bir kitapta topladı. Derlenen kitaba ‘Türkiye’de Çocuk Mahpus Olmak’ ismi verildi.

‘ÇOCUK TUTUKLU SAYISI 2 BİN 500’

Türkiye’de sadece çocukların kaldığı cezaevi sayısının 3 olduğunu belirten CİSST yöneticisi Alper Yalçın, bu cezaevlerinde kalan çocuk sayısının ise 2015 mart ayı itibariyle 2 bin 500 olduğu bilgisini paylaştı. Bu rakamların dışındaki çocukların ise yetişkinlerin tutulduğu cezaevlerinde kaldığını söyleyen Yalçın, yetişkinlere ait cezaevlerinde kalan çocukların, çocuklarla hiçbir çalışma deneyimi olmayan memurlarla karşılaştığını dile getirdi. Yalçın, bu durumun da pek çok hak ihlaline yol açtığını ifade etti. Bağımsız bir izleme örgütü bulunmamasının yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerin cezaevleri ile ilgili yapılan çalışmalara müdahale edememesinin şeffaflık ve bilgi erişimini gittikçe zorlaştırdığını vurgulayan Yalçın, çocuklar arasında yaşanan cinsel şiddet ve görevlilerin çocuklara yönelik uyguladığı şiddet ile ilgili net bir istatistik olmadığını söyledi. 

‘CEZAEVLERİNDE 10 ÇOCUK ÖLDÜ’

Şakran ve Pozantı cezaevlerinde cinsel istismara uğrayan çocuk tutukluları hatırlatan Yalçın, “Herhangi bir hak ihlali yaşandığında daha çok hapishane görevlilerinin yeri değiştiriliyor ve orada diğer mahpus çocuklar herhangi bir destek almıyor. Çocuklar kendi haklarını ve nereye başvurabileceklerini bilmiyor” dedi. BM Çocuk Hakları Komitesinin 2012 yılında Türkiye’ye uzun tutukluluk sürelerinin azaltılması ve psikososyal görevlilerin arttırılması gibi tavsiyelerde bulunduğunu, fakat tavsiyelere ilişkin Türkiye’nin yeterince çaba göstermediğini söyleyen Yalçın, çocuk cezaevlerinin tamamen kapatılması gerektiğini söyledi. Aynı zamanda ‘Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi’ üyesi de olan Yalçın, tahliye olan çocukların yüzde 68’inin yeniden cezaevlerine döndüğüne dair veriler olduğunu da ifade etti. Adalet Bakanlığının 5 tane daha çocuk cezaevi açmak istemesine tepki gösteren Yalçın çocuk tutsaklığına son vermek gerektiğini dile getirdi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Temmuz’da 17 kadın katledildi

SONRAKİ HABER

Kilis hayalet kente döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...