03 Ağustos 2016 00:49

IŞİD’e karşı futbol ile mücadele!

Futbol oynamayı yasaklayan militan grup (IŞİD) şehri terk etmeden önce stadyumu da yerle bir etti. Fakat oyun aşkı asla yok edilemedi…

Paylaş

Jeremie BERLIOUX
Middle East Eye

Futbol oynamayı yasaklayan militan grup (IŞİD) şehri terk etmeden önce stadyumu da yerle bir etti. Fakat oyun aşkı asla yok edilemedi… Rabia kasabasını 2014 yılında ele geçiren IŞİD, futbolu yasaklamış, oynamak isteyenleri de cezalandırmaya başlamıştı. Ekipmanlara el konulmuş, oynayanlar taşlanmış ve kurallara uymayanlar ölüm cezası ile tehdit edilmişti. Suriye-Irak sınırında arada derede kalmış bu küçük kasabada spor yapmanın bedeli fazlasıyla yıkıcı oldu.

‘SPORUN ANLAMI YAŞAMDIR’

Rabia kasabası futbol antrenörü olan Abu Ahmed, “Sporun anlamı yaşamdır ve IŞİD artık futbol oynayamayacağımızı söylediği zaman fazlasıyla üzgün ve kızgındık. Bazı insanlar ağladı.” diyor. Militan grubun dogmatik İslam anlayışına uymadıkları için çeşitli kısıtlamalar getirmesi ve sert tehditleri yüzünden bölgede yaşayan halk civar köylere kaçtı. Kaçanların gittikleri yerlerde aynı faaliyeti devam ettirmeleri futbolu adeta direnişin sembolü haline getirdi.  Wahan Abu Ahmet “Çocukları oynatmak için küçük takımlar kuruyordum. IŞİD kalıcı olarak orada bulunmasa bile fazlasıyla dikkatli olmak zorundaydık”
Kasabadan bir diğer futbol antrenörü Aitash ise “Sadece oynamak istedik. Özgür olmaya çalıştık” Aitash’ın dediğine göre yerel halktan bazıları ise futbolun karşısında yer alıyor ve oynayan çocuklara hakaretler ederek toplarına el koyuyorlar. Oyuncuları taşlayarak korku salmaya çalışıyorlar.

‘DELİ OLDUĞUMUZU SÖYLÜYORLAR’

Aitas “IŞİD’den korkanlar ve IŞİD’e yakın olan bazı kişiler, futbol oynadığımız için deli olduğumuzu söylüyorlar. DAEŞ köyümüze defalarca kez geldi. İki kere bizi futbol oynarken yakaladı ve bir dahaki sefere hepimizi öldürmekle tehdit etti”
Bir zamanlar yarı profesyonel bir oyuncu olan Abu Ahmed Rabia sokaklarında yeniden futbol maçlarının yapıldığını görmenin kendileri için IŞİD ideolojisine karşı adeta küçük bir zafer hissi uyandırdığını söylüyor.  

OYNAMAK DİRENİŞTİR

IŞİD Rabia’yı ele geçirdiğinde futbola karşı olduğunu, stadyumu ve spor kulübünü havaya uçurarak açıkça belirtti. Militanlar şehirden çekileli neredeyse iki yıl olmasına rağmen kalıntıları halen duruyor. Camide ve birçok önemli binada halen savaşın izleri görülüyor. IŞİD tarafından silah deposu olarak kullanılan ve Rabia’nın en büyük binası olan hastane bugün moloz yığınından başka bir şey değil.

Abu Ahmet yakın zamanda çocuklar için muhteşem olacak bir bölgesel turnuva düzenlemeyi düşünüyor fakat yıkıma uğramış yoksul kasabanın yeniden inşası ve 70 kilometre uzakta bulunan IŞİD turnuva için ciddi sorun oluşturuyor.  Abu Ahmed “Herkese yardım etmeye çalışıyorum, özellikle de çocuklara. Oynamak istiyorlar fakat kıyafetleri ve ayakkabıları yok. Param olduğu zaman onlara ekipman almaya çalışıyorum. Özgür olduğumuzda mutluyduk ve yaşadığımız bazı şeyleri unuttuk fakat kötü insanları unutamayız.”

Fotoğraf: Irak sınır kasabası Rabia’dan genç futbol oyuncuları.(MEE/Sebastian Castelier)

(Çeviren: Tayfun Özgür Yurdadön)

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe, tur için Monaco karşısında

SONRAKİ HABER

‘Dayanışmaya omuz verilmesi gerekiyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...