02 Ağustos 2016 03:59

Başbuğ: TSK'nin yapısını KHK'lerle bozmak doğru değil

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, 'KHK'lerle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yapısının bozulmasının doğru olmadığını' söyledi.

Paylaş

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, "Kanun Hükmünde Kararnameler'le (KHK) Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yapısının bozulmasının doğru olmadığını ve TSK'nın yapısının zayıfladığını" dile getirdi.

CNN Türk'te konuşan Başbuğ, "15 Temmuz'u bir askeri darbe olarak değerlendirmiyorum" dedi.

Harp Okulları'nın kapatılmasını eleştiren Başbuğ, "Harp okulları Osmanlı'nın mirasıdır. Bunu Abdülhamit yapmadı. Türk ordusunun damarını kesiyorsunuz. Yapmayın bunu" ifadelerini kullandı.

Başbuğ, "TSK’ya sızan FETÖ unsurlarının askeri darbelerdeki gibi kendi başına bu hareketi yapmadığını" söyleyerek, “Kendilerine özgü hedef ve amaçları mı var? Dışarıdan bu hareketi yönlendirenlerin hedef ve amaçları var” diye konuştu.

15 Temmuz'un askeri darbelere benzemediğini söyleyen Başbuğ, “15 Temmuz kalkışmasını bir askeri darbe olarak değerlendirmiyorum. Diğer askeri darbelere benzemiyor. Askeri darbe olarak tanımlanmasına sıcak bakmıyorum. Bu Gülen cemaatinin silahlı darbe hareketidir” dedi.

Darbe girişiminde kullanılan erlerin darbeci kategorisine konulmaması gerektiğini ifade eden Başbuğ, fakat silah kullananların yargılanması gerektiğini de ekledi.

Başbuğ, "15 Temmuz'da dış destek vardı. Hedef Türk Silahlı Kuvvetleri'ydi" ifadesini kullandı. TSK komuta kademesinin de iyi bir sınav veremediğini söyleyen Başbuğ, “TSK niye tedbir alamadı, bu konu incelenmelidir” dedi.

CEMAAT TURGUT ÖZAL ZAMANINDA GÜÇLENDİ

“Cemaatin TSK'ye sızması 70'li yıllara kadar gidiyor. Cemaatin asıl güçlenmesi Turgut Özal zamanında oldu” diyen Başbuğ, Bülent Ecevit’in de cemaate sempatiyle baktığını ifade ederek, “Erbakan rahmetlinin ise cemaatle mesafeli olduğunu görüyoruz” dedi.

İlker Başbuğ, cemaatle ilgili uyarılarının AKP iktidarlarınca dikkate alınmadığını, “Tehdit bugün bize, yarın size” dediği halde, kendilerine konuyu abarttıklarının söylendiğini ifade etti.

Başbuğ, “ABD Gülen’i iade etmezse demek ki kullanmaya devam edeceksiniz. Ederseniz demek ki kullanım tarihi bitti” diye konuştu.

DARBENİN ARKASINDA 3 GRUP VAR

Darbe girişiminin ana omurgasının Gülen Cemaati olduğunu ama toplamda üç grup olduğunu ifade eden Başbuğ, şöyle devam etti:

“15 Temmuz kalkışmasının arkasında planlayan, yöneten, kurgulayan ana isim Cemaat’tir. İkincisi büyük bir ihtimalle anında yapması gereken hareketi yapmayanlar, gecikenler, tereddüde düşenler… Bunlar cemaatçi mi hayır. Böyle bir grup da var bunların içinde. Üçüncü grup ise cemaatçi olmamasına rağmen buradan istifade etmek isteyen bazı insanlar olabilir.”

PLANLAMAYI HAFİFE ALMAYIN, UYGULAMADA SORUN VAR

Darbe girişimini askeri açıdan başarılı bulup bulmadığı sorulan İlker Başbuğ, "Darbe planlamasının çok basite alınacak bir durumu yok. Çok geniş bir satha yayılmış bir organizasyonla karşı karşıyayız. Planlamayı pek hafife almayın. Ama uygulamada bazı eksikler, hatalar var mı var. Zamanın öne alınması vesaire" dedi.

YAŞ'IN YAPISINDAKİ DEĞİŞİKLİK

Eski Genelkurmay Başkanı, YAŞ yapısı konusunda da şunları söyledi: Adalet Bakanı'nın YAŞ'la ne ilgisi var anlamadım. YAŞ da tarihi bir kurumdur. YAŞ'ın görev ve yetkisi nedir biliyor musunuz? YAŞ tayinlerle ilgilenmez. Terfiler tartışılır. YAŞ'ın tayinler konusunda yetki ve sorumluluğu yok. Terfiler bir de görev uzatmaları. YAŞ'ta Adalet Bakanı ne yapacak? Dışişleri Bakanı ne yapacak, anlamıyorum. İçişleri Bakanı düşünülebilir. Bu yapılanma, MGK yapılanmasının aynısı. Amaç ne, sayısal üstünlük. Sivil üyelerin sayısı artıyor. Terfide siz elinizi kadırdığınız zaman, sizin dediğiniz olur. YAŞ'ın yapısının değişmesindeki amaç sayısal üstünlüktür. 2012-2016 dönemi sorgulanmalıdır. Bazı arkadaşlarımız listeler verdik, dikkate alınmadı diyorlar. Terfi listesini koyuyorsunuz, bugün tutuklananların listesini koyuyorsunuz yüzde 70'lere oranla aynı isimler. Bunun hesabı sorulmayacak mı? Sorulmalı. Desinler ki, bize verdiler ama inanmadık, desinler. Ortada somut bir olay var. 100'ü geçti general-amiral tutuklamaları. Bu bilgiler verildi de, işlem yapılmadıysa ortada vahim bir durum var." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Başbakanlık: Gülen’in iadesi konusundaki talebimiz yenilendi

SONRAKİ HABER

Suriye ordusu Halep'te yeniden taarruza geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa