01 Ağustos 2016 14:57

İsveçli medya kuruluşlarından Erdoğan’a tepki

İsveç’in 7 büyük medya kuruluşu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın medya kuruluşlarını kapatmasına ve gazetecileri tutuklamasına tepki gösterdi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Aralarında İsveç Devlet Televizyonu ve İsveç’in en büyük medya grubu TV4-Gruppen’in de bulunduğu İsveç’in 7 büyük medya kuruluşu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın medya kuruluşlarını kapatmasına ve gazetecileri tutuklamasına tepki gösterdi.

7 kuruluşun genel müdürleri tarafından kaleme alınan ve İsveç’in ikinci büyük gazetesi Expressen’de yayımlanan “Basın özgürlüğünün tehdit edilmesini kabul edemeyiz” başlıklı makalede, İsveç’te basın özgürlüğünün 250. yılının kutlandığı günlerde Türkiye’de medyanın susturulduğuna ve ağır düşünce ve ifade özgürlüğü ihlalleri yaşandığına dikkat çekiliyor.

‘DARBE GİRİŞİMİNDEN SONRA BASKILAR ARTTI’

2 hafta önce Türkiye’de gerçekleştirilen darbe girişiminden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın basın ve gazetecilere karşı saldırı başlattığı belirtilen makalede, 130 medya organının kapatıldığı, yüze yakın gazetecinin tutuklandığı veya gözaltına alındığı belirtiliyor.

Tüm bu olanların eleştiri hakkını sınırladığını, oto sansürü artırdığı belirtilen makalede, Türkiye’de özgür ve bağımsız gazetecilik yapma olanaklarının ortadan kaldırıldığına dikkat çekildikten sonra şu görüşlere yer veriliyor: “Bunu kabul edemeyiz. Basın ve ifade özgürlüğü demokrasinin koşuludur. Türkiye’deki gelişmeler insan hakları örgütü Amnesty, Sınır Tanımayan Gazeteciler ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu tarafından kınandı. Medya şefleri ve yayıncıların tepkileri sert oldu. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı yöneticileri Türkiye’den aldığı kararları yeniden gözden geçirmesini istediler.”

‘AVRUPALI YETKİLİLER TEPKİ GÖSTERSİN’

Türkiye’nin NATO üyesi olduğunu ve Avrupa Birliğine üye olmak istediğini ve bu nedenle de ihlalerin en üst düzeyde yanıtlanmasını isteyen 7 genel müdür taleplerini şu şekilde sıralıyor:
*Avrupa Birliği birlikte ve güçlü bir şekilde Türkiye’deki gelişmeleri kınamalı.
*Politikacılarımız açıkça konuşmalı. Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Kültür ve Demokrasi Bakanı Alice Bah Kuhnke, Uluslararası İşbirliği Bakanı İsabella Lövin ve Başbakan Stefan Löfven Avrupa Birliği işbirliği çerçevesinde tutum almalı.
*Türkiye’de olduğu gibi demokrasinin temel prensipleri çiğnendiğinde bizim İsveçli politikacılarımız sessiz kalmamalı.
Açıklamanın altında TV4 Gruppen Genel Müdürü Casten Almqvist, İsveç Devlet Radyosu Genel Müdürü Cilla Benkö, Yayıncılar Birliği Genel Müdürü Per-Anders Broberg, Gazeteci ve Medya Örgütleri Genel Müdürü Jeanette Gustafsdotter, İsveç Dergileri Genel Müdürü Kerstin Neld, İsveç Devlet Televizyonu Genel Müdürü Hanna Stjerne ve Eğitim Radyosu Genel Müdürü Christel Tholse Willers’in imzaları bulunuyor.

ÖNCEKİ HABER

7 ESM üyesi açığa alındı

SONRAKİ HABER

Adana, darbelerin her türlüsüne hayır dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...