01 Ağustos 2016 12:22

‘Erdoğan’a değil Meclise bağlansın’

OHAL ile birlikte sistem değişikliğini amaçlayan girişimlere devam ediyor. Muhalefet ise ‘kaos’ uyarısında bulunuyor.

Paylaş

AKP ve Erdoğan, darbe girişiminin ardından sistemde köklü değişiklikler yaparken yeni kaoslara yol açacak kararlar alıyor. HDP sistemin demokratik dönüşümünün sağlanması, CHP ise bu dönüşümün uzlaşı ile yapılması gerektiğine işaret etti. Ayrıca CHP, MİT ve Genelkurmayın Meclise bağlanması gerektiğine işaret etti.

Darbe girişiminin yaşandığı gece gelişmeleri, “Allah’ın lütfu” olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilan edilen OHAL ile birlikte sistem değişikliğini amaçlayan girişimlere devam ediyor. Şimdiye kadar devlet kurumlarının neredeyse tamamının yapısında kritik değişiklikler yapıldı. TSK yeniden yapılandırılıyor ve nihai olarak Genelkurmay ile MİT’in de cumhurbaşkanına bağlanması hedefler arasında yer alıyor.

MİT VE GENELKURMAY MECLİSE BAĞLANSIN

Konuya ilişkin konuşan CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, parlamenter sistemin güçlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, sistem krizinin “Tüm tarafların dahil olacağı” Meclis bünyesindeki bir uzlaşı ile çözülmesi gerektiğini dile getirdi. Özel, MİT ve Genelkurmayın cumhurbaşkanına bağlanmasına karşı olduklarını belirterek, bunun için dile getirilen “istihbarat zafiyeti” söylemlerine şöyle cevap verdi: “Suruç’ta evlatlarımız öldü, Ankara Katliamı’nda yüzlerce insan kaybettik, İstanbul’daki patlamalarda insanlarımız öldü. O zaman biz istihbarat zafiyeti var dediğimizde ‘hayır istihbarat zafiyeti’ yok diyenler yaşanan darbeyi eniştesinden öğrendi. Genelkurmay da 13 yıl kendisine bağlı kaldı başbakanlığı döneminde. 13 yıl sonra geldiğimiz nokta ortada; çatışmalı ortam derinleşti. Her gün şehitler veriyoruz, bu ülkenin evlatları hayatını kaybediyor. Genelkurmay kendisine bağlanınca daha mı ne değişecek? Einstein’in dediği gibi ‘Aynı hataları tekrarlayıp farklı sonuç beklemek ahmaklık’ olur. Tüm partilerin temsil edildiği bir parlamentonun MİT ve Genelkurmayın denetimi elinde bulundurması gerekiyor.”

Ayrıca cemaat örgütlenmesi gerekçe gösterilerek TSK’nin yeniden yapılandırılmasının da kaygılara neden olduğunu belirten Özel, “Bir cemaati boşaltıp diğer bir cemaatı TSK’ya doldurmak sorunu çözmez” diye konuştu.” 

YENİ DARBELER GETİREBİLİR

HDP ise, sistem değişikliğinin kendileri gibi toplumun farklı kesimleri dışlanarak sağlanamayacağını ve böyle bir değişikliğin krizden başka bir sonuç doğurmayacağı görüşünde. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, sistem değişikliğine ilişkin şunları söyledi: “Mümkün olduğunca geniş katılımla ve olağanüstü şartların dışında bir tartışma ortamı oluşturularak ele alınması gereken yeniden yapılanma konusunun bir dışlama ve fırsatçılıkla oldu bittiye getirilmek istenmesi, kabul edilebilir değildir. 

Parlamentoda bulunan bütün partilerin bu konuda duyarlı ve hassas olması, demokrasiyle bağdaşmayacak ve bütün güçleri tek elde toplayan her türlü arayışa karşı demokratik değişim ekseninde bir uzlaşmanın yolunu açmaları gerekiyor.”

Bilgen, TSK’de yapılan değişikliklerin ve müdahalenin sorunu çözmekten uzak olduğuna işaret ederek, “Bu kaosu gerçek bir demokratikleşme ile çözmek yerine, içinde bulunduğumuz tabloyu sadece iktidarı güçlendirme aracına çevirmeye çalışmak, yeni darbeleri ve böylesi yapılanmaları engellemek bir yana, gerilim ve kamplaşmayı derinleştirecektir” uyarısında bulundu. (Ankara/DİHA)


 

ÖNCEKİ HABER

2010 KPSS'de 'Genel Yetenek-Genel Kültür' bölümü de iptal

SONRAKİ HABER

Güneş çarpmasının kalkanı: Bol su içmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...