01 Ağustos 2016 12:17

‘İnsan hakları rafa kaldırıldı’

THİV Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, OHAL’in ardından cezaevlerindeki yasaklar nedeniyle ihlallerini raporlayamadıklarını söyledi.

Paylaş

DARBE girişimin ardından ilan edilen OHAL ve kanun hükmünde kararnameler ile insan hakları rafa kaldırıldı. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, OHAL’in ardından cezaevlerindeki duruma dikkat çekerek, OHAL’le birlikte gelen yasaklar nedeniyle cezaevlerinden haber alıp hak ihlallerini dahi raporlayamadıklarını söyledi. 

‘CEZAEVLERİ TAMAMEN DENETİME KAPATILDI’

Fincancı, cezaevlerinden tutuklulara yönelik fiziki saldırı iddialarının geldiğini fakat OHAL sonrası bu iddiaları araştırabilecek olanakların dahi ortadan kaldırıldığını belirtti. Cezaevlerinde görüşlere getirilen kısıtlamalar, telefon görüşmelerinin seyrekleştirilmesi, avukat görüşmelerinin kısıtlanması gibi uygulamaların kabul edilemeyeceğini belirten Fincancı, bu durumun OHAL’den önce etkili ve bağımsız inceleme olanaklarının kısıtlı olduğu cezaevlerinin tamamen denetime kapatılması anlamına geldiğini söyledi.

Fincancı, şöyle devam etti: “Türkiye insan hakları kurumu adında bir kurum oluşturuldu ve böylece özgürlükten alıkonulanların yaşadığı mekanların bağımsız gözlemlerinin yapılabileceği söylenmişti. Ancak, Paris ilkelerine göre uygun olmadığını ifade etmiştik. Daha sonra bu lağvedildi ve Türkiye insan hakları eşitlik kurumu olarak değiştirildi. Ama yeni atamalar yapılmadı. Ayrıca atamayla burasının doldurulması uygun değildi. Dolayısıyla ortada bir gözlem izleme mekanizması yok. OHAL ilanıyla birlikte bu izleme mekanizmasının olmaması kaygıları da birlikte getiriyor. Haber almanın tek yolu avukatlar, aileler ve dışarıya gönderilen mektuplardır. Ancak bu haktan yoksunlar. Aileleri, avukatlarıyla görüşemiyorlar. Sınırlamalar var.” 

‘İMRALI TECRİDİNE SON VERİLMELİ’

Darbe girişiminin ardından can güvenliğinden endişe edile PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen tecride ve görüşme taleplerinin reddedilmesine de değinen Fincancı, onarılmaz sorunlara yol açabilecek bu durum hakkında hükümetin duyarlı olması gerektiğini vurguladı. Fincancı, “Hükümetin bu konuda çok daha duyarlı olması gerekir. Tecrit hiçbir konuda hiç kimse için kabul edilir bir durum değil” dedi. Darbe girişimleriyle başa çıkabilmenin tek yolunun daha fazla demokratikleşme ve şeffaflaşma olduğunu vurgulayan Fincancı, “Türkiye’de biz uzun zamandır insan hakları ihlalleri yoğunlaşarak hız kazandığını görüyoruz. Bunlar darbeye yol açacak süreçlerdir. İnsan hakları örgütleri olarak bir an önce demokratikleşme bir an önce barıştan yana tutum talep ediyoruz” diye konuştu. (İstanbulDİHA)

ÖNCEKİ HABER

BEDAŞ işçisine bu kez de para teklifi

SONRAKİ HABER

2010 KPSS'de 'Genel Yetenek-Genel Kültür' bölümü de iptal

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...