01 Ağustos 2016 12:10

BEDAŞ işçisine bu kez de para teklifi

BEDAŞ'ta patron, işçilere geçmişe dönük davaları geri çekmeleri için işçilere para teklif etti.

Paylaş

Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ’de işçilerin geçmişe dönük davalarını geri çekmedikleri bahanesiyle başlayan işten atmalar sonrası patron işçilere bu kez para teklif ederek, “Davaları geri çekin” dedi. İşçilerin mevcut davadan beklentisinin en az 50 bin lira olduğu ifade edilirken, patronun 7 bin lira teklif ettiği öğrenildi.

PATRON PARA TEKLİF ETTİ

Çoğu Türk-İş’e bağlı Tes-İş üyesi BEDAŞ işçilerine bu kez de, “6-7 bin lira ödeyelim davayı geri çekin” denildi. Patronun bu teklifine işçilerin yanıtı olumsuz oldu. Gazetemize konuşan bir işçi şunları söyledi: “Davadan alacağımız para 40 bin liradan başlıyor. 1500 kişi birden bu davayı açtı. Şirket kazanacağımızı bildiği için 50 trilyon paranın üstüne yatmaya çalıştı. Şimdi de böyle bir teklifle geldiler. Bu teklifi kimsenin kabul edeceğini sanmıyorum. İşçilerin yüzde 80’i çıkacak. 150-200 arası işçi şimdiden işten atılmış durumda. Her gün 30’dan fazla işçi işten atılıyor. Ben üniversite mezunu elektrikçiyim bana iş var. En başta 100 kişiyi işten çıkarırsak 1400 kişiyi daha kolay atarız diye düşündüler. BEDAŞ’ın avukatları bile şirkete ‘Zarara uğrarsınız’ demiş.” İşçilerin talebi ise davaları geri çekmeyerek çalışmaya devam etmek.

MEB İLE ORTAK PROJE Mİ?

Öte yandan işten çıkarmanın ardında yatan asıl sebebin BEDAŞ’ın Milli Eğitim Bakanlığı ile başlattığı ortak eğitim projesi olduğu iddia edilmişti. Proje kapsamında derslere katılan stajyerler öğrencilerin, verilen belge sayesinde BEDAŞ’ta 1300 liraya istihdam edileceği ifade edilmiş, ödenecek 1300 liranın devlet tarafından karşılanacağı BEDAŞ’ın da davaları bahane ederek kâr sağlamak amacıyla işçileri işten çıkardığı belirtilmişti.

DAVAYI GERİ ÇEKMEYEN İŞTEN ATILDI

BEDAŞ işçilerine, şirketin insan kaynakları birimine çağırılarak geçmiş dönem alacaklarından kaynaklı açtıkları davaları geri çekip çekmeyecekleri sorulmuş, davayı geri çekmek isteyemeyen işçiler, 4857 sayılı İş Kanunu 25/2 maddesi (yüz kızartıcı suç) gerekçe gösterilerek işten atılmıştı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

 Filistinli çocuğa gözaltında Türkçe işkencesi

SONRAKİ HABER

‘İnsan hakları rafa kaldırıldı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...